Szeged és környéke

2015.05.31. 00:14

Markovits Bori kapta a Dömötör-életműdíjat

A Szegedi Nemzeti Színház legjobbjainak szombaton 17. alkalommal adták át a Dömötör-díjakat 12 kategóriában, a fergeteges nagyszínházi gálaesten. Az életműdíjat Markovits Bori színművész kapta, három elismerést is begyűjtve tarolt a Macbeth-produkció.

Munkatársunktól

Szeged Munkatársunktól A hagyományokhoz híven az idei Dömötör-gálaest előtt is találkoztak a díjátadók és a jelöltek a Novotel Hotelben, majd rendőrségi felvezetéssel, Mercedes-konvojjal mentek a nagyszínházba, ahol a gyülekező közönség már várta őket. Először 1999-ben adták át a civilek által alapított, 2006-tól hivatalos önkormányzati elismeréssé lett közönségdíjakat, így az idei már a 17. gála volt.

A Kurázsi mama két előadása között a Brecht-produkció színpadképét felhasználva és az Ahogy tetszik óriásmaciját is kölcsönvéve Toronykőy Attila rendezte a családias hangulatú, zenekaros gálát. A két operista házigazda, Kónya Krisztina és Andrejcsik István köszöntötte a közönséget és a jelölteket, majd a drámai és az operatagozat tagjai adtak színes, fergeteges műsort sok-sok humorral, megható pillanatokkal, verssel, dallal, nótával, musicallel, operával.
 

Markovits Bori kapta a Dömötör-életműdíjat. Galéria! Fotók: Schmidt Andrea

A legnagyobb sikert Gömöri Krisztián aratta, aki a szegedi születésű Zerkovitz Béla nevezetes dalát – „Tanulj meg fiacskám komédiázni..." – olyan megrendítően énekelte, hogy sokan a zsebkendőjükért nyúltak. A Dömötör-díjakat a támogatók adták át a műsorszámok között, a publikum nagy tapssal köszöntötte a győzteseket. Legjobb színész Sorbán Csaba (©vejk), a legjobb színésznő Szabó Gabi (Kék róka) lett, aki hangot adott a felhajtással kapcsolatos ellenérzéseinek is. A legjobb operaénekes díját Kelemen Zoltán (Macbeth), a legjobb opera-énekesnőét Nadia Cerchez (Macbeth), a legjobb táncosét Czár Gergely (Ravel-est) kapta. A legjobb rendezővé Galgóczy Juditot (Macbeth), a legjobb látványtervezővé Molnár Zsuzsát (A gyertyák csonkig égnek – Farsangi kalamajka), a legjobb jelmeztervezővé Sántha Borcsát (Kék róka) választották. A gyermekközönség Dömötör-díját Taletovics Milán (Szökevény csillagok) vette át. A legjobb háttérmunkásnak járó díjról idén is a színház dolgozói szavaztak: a színészként is több produkcióban szereplő Báhner Péter ügyelőnek ítélték oda, aki az évad végén elköszön a társulattól, máshol folytatja pályáját. A kuratórium Dömötör-díját R. Tóth Gábor, lapunk főszerkesztője adta át az évad közönségsikerének: az egyetem és a színház közös produkciójaként megszületett 12 dühös ember alkotóinak és szereplőinek. Barnák László rendező köszönetet mondott mindkét intézmény vezetésének, és bejelentette: több mint hatezer néző látta itthon és a pesti Játékszínben a zömmel civil szereplőkre, jogászokra épülő különleges előadást, amely véleménye szerint a színház közösség- és véleményformáló erejét bizonyította. A kitüntetettek Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert és a Dömötör-tornyot stilizálva ábrázoló, bronz és márvány kisplasztikáját, valamint díszoklevelet kaptak.

Markovits Bori kapta a Dömötör-életműdíjat. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

 Az életműdíjat – amit a társadalmi kuratórium ítélt oda – Kormos Tibor önkormányzati képviselő, egykori színidirektor Markovits Bori színművésznek adta át. A városatya az önkormányzat nevében köszönetet mondott a társulatnak az évadért, valamint Elekes Zoltánnak és Sztáry Erikának, a Pálma Reklámstúdió tulajdonosainak díj megalapításáért és életben tartásáért. Az életműdíjas Markovits Bori 9 évesen lépett fel először azon szegedi színpadon, ahol édesanyja, Bányász Ilona színművész is játszott. 1984-ben Sándor János hívására szerződött Szegedre. iróniája, groteszk szerepformálása és jó humora emlékezetessé tette alakításait többek között az Irma, te édesben, a Koldus és királyfiban, a Hairben, a Hegedűs a háztetőnben, a Régi nyárban és a Sógornőkben. A kitüntetett köszönetképpen József Attila Tél című versét mondta el, majd azt kérte kollégáitól: vigyázzanak magukra, és örüljenek, hogy azt csinálhatják, amit szeretnek. Zárásul vastapsot aratva Király Levente, a Nemzet Színésze Petőfi Sándor Színészdalát szavalta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!