Szeged és környéke

2015.06.29. 21:40

Együttműködés a rákkutatásban

Szeged - A Magyarország–Románia között 2007-ben létrejött, határon átnyúló együttműködési program részeként közös kutatási platformot hozott létre az aradi Vasile Goldis Nyugati Egyetem, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) és a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Genetikai, valamint Biokémiai és Molekuláris Biológia Tanszéke.

Munkatársunktól

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2 millió eurós támogatásával a személyre szabott rákterápiás célpontok és sejtfolyamatok azonosítását vizsgálták a két ország kutatói. A kétéves projekt lejártával a napokban zárókonferencián számoltak be a szakemberek az eddig végzett munkájukról, az együttműködés eredményeiről.

A résztvevőket – többnyire magyar és román PhD-hallgatókat, szegedi biológusokat – [namelink name="Kemény Lajos"] egyetemi tanár, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese és [namelink name="Aurel Ardelean"] professzor, a Vasile Goldis Nyugati Egyetem elnöke, a program vezetője köszöntötte. A tudományos előadások után a projekt eredményeit összegezték. Anca Hermenean az aradi egyetemen, [namelink name="Farkas E. Attila"] az SZBK Biofizikai Intézetében, [namelink name="Boros Imre"] a szegedi egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológia Tanszékén, [namelink name="Deák Péter"] pedig a Genetikai Tanszéken megvalósult infrastrukturális fejlesztéseket ismertette.

A magyar együttműködő partnerek intézményeiben több mint 600 ezer euró értékű beruházásokat hajtottak végre, és számos modern tudományos műszert szereztek be. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap jóvoltából a rákkutatással foglalkozó szegedi és aradi szakemberek több konferenciát, laboratóriumi gyakorlatot is szerveztek, amelyek révén korszerű elméleti és gyakorlati továbbképzésben részesítettek több mint száz fiatal kutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!