Szeged és környéke

2015.06.10. 22:16

Ellehetetlenítik a jogi karokat - tiltakoznak a dékánok

Huszonegy alapszak szűnik meg 2016-tól a felsőoktatásban. Szegeden egy kar érintett komolyabban, a többin csupán átneveznek néhány szakot. Az osztatlan államtudományi képzést kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) lehetne indítani – ezzel nem értenek egyet a jogi karok

Munkatársunktól

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatásban szerezhető képesítések 2016/2017-es tanévre érvényes jegyzékét, amelyből kiderül: összesen 21 alapszak szűnik meg jövőre, több átalakul, és újakat is bevezetnek. Az intézkedés szükségességét azzal indokolták, hogy a több mint hatszázféle szakképesítés között nehezen igazodnak el a felvételizők, és a munkaerő-piaci szereplők sem látják át, pontosan mit tanultak a friss diplomások.

A Szegedi Tudományegyetemet is több ponton érinti a változtatás. Átnevezik a bölcsészképzésben az andragógiát, amelyet a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon oktattak– igaz, már három éve megszűnt. Ennek új neve közösségszervező szak lesz. A politológiát politikatudomány, a rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapszakot sport- és rekreációszervezés, az ének-zene osztatlan tanárszakot pedig zenekultúra néven találják majd meg a jelentkezők. A mezőgazdasági karon az állattenyésztő mérnök és a környezetgazdálkodási agrármérnök szak szűnik meg – ezek az SZTE-n csak felsőoktatási szakképzésként működnek.

A mezőgazdasági mérnök szak 2016-tól osztatlan képzésként folytatódik.
Egy törvényjavaslat szerint az újonnan bevezetendő osztatlan államtudományi képzést kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lehetne indítani. Az Állam- és Jogtudományi Karok Dékáni Kollégiumának állásfoglalása szerint ez elfogadhatatlan, megalapozatlan, ezért a törvényjavaslat visszavonását kérik. Mint írták, a jogászképzésnek Európában és Magyarországon is szerves és nélkülözhetetlen részét képezi az államtudományi képzés. A törvényjavaslatot sem a Magyar Rektori Konferenciával, sem az MTA-val, sem az érintett egyetemek vezetőivel nem egyeztették.

– A jogi karok jelenleg állam- és jogtudományi képzést folytatnak, ami nem elválasztható egymástól. Ha lesz egy külön államtudományi, ötéves osztatlan képzés, akkor óhatatlanul megkérdőjeleződik, hogy a jogi karokon mennyi a létjogosultsága a mostani képzésnek. Így légüres térbe kerül a képzésünk közel negyven százalékát kitevő államtudomány. Az is benne van a pakliban, hogy a végén teljesen el fog veszni, mert az új államtudományi képzés – amit kizárólag a NKE indíthat – a doktori fokozattal teljes párhuzamosságot állít fel – magyarázta a helyzetet lapunknak tegnap [namelink name="Hajdú József"], a jogi kar dékánja, aki a Szegedi Tudományegyetem részéről szignálta a dékánok közös állásfoglalását.

– A jogi karokon végző hallgatók 40-60 százaléka jelenleg az állami szférában helyezkedik el. Ha az állam kiképezi a saját embereit, akkor a mi hallgatóink elhelyezkedési esélyei jelentősen csökkennek. Ha alkalmazási ígérvényt ír alá az állam a saját embereinek, akkor ez a 40-60 százalék valószínűleg nem a jogi karokra fog beiratkozni. Nálunk ősztől – nem a mi, hanem a kötelező állami döntés következményeképpen – közel egyharmadával emelkedik a tandíj, az NKE viszont ösztöndíjat ajánl a legtöbb hallgatójának. Ez is elgondolkodtathatja a családokat. A jogi karok több lábon állnak, nemcsak a jogi, hanem a politológia és a nemzetközi tanulmányok képzés is erős centralizálást mutat az NKE irányába. Ezzel ellehetetleníthetik a működésünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!