Szeged és környéke

2015.06.18. 22:07

Gyógyítják a vaddisznós fát

A Széchenyi tér nevezetes vaddisznós platánján különös művelet zajlik. Felére vésték ki a 120 éves és 17 méter magas fa törzsét.

Dombai Tünde

„A fönt látható vaddisznó hátsó felét faragják", „Ladik lesz belőle" – viccelődtek tegnap a korzón sétálók. A Széchenyi tér nevezetes vaddisznós platánján ugyanis különös művelet zajlik. Felére vésték ki a 120 éves és 17 méter magas fa törzsét. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. által felkért erdőmérnök tanár, Szabó József Kristóf megmutatta: a famatuzsálem megőrzése érdekében belgyógyászati kezelést végeznek.

A szakértő kimutatta műszeres vizsgálattal, hogy a fatörzs posta felőli oldalán hosszú seb nyílt, amely folytatódik a parktükör fölötti ágban is. A kéreg hasadhatott el, amikor leszakadt egy ág. Ezt nagy erővel tovább bontja a taplógomba, de a fa csupán a külső részén tudja gyógyítani magát azzal, hogy körbenövi a beteg részt.

A belgyógyászati kezeléshez felére vésik a vaddisznófejes (kis képünkön) platán törzsét. Fotók: Kuklis István (galéria)


Az erdőmérnök a korhadt és korhadó részeket eltávolítja, a csupasz fatestet pedig gombaölővel kezeli. Elmondása szerint a fa állékonysága érdekében valószínűleg vissza kell vágni a lombkoronából, de a kezelésnek köszönhetően generációk gyönyörködhetnek még a látványában. Biztonsági számítást is végzett a szakértő: akkor törne el az öreg platán, ha 200 kilométer per órás szél tépázná. Olyat pedig még nem mértek Szegeden.
A vaddisznófejű fa azért nevezetes, mert a városba jövő diákok képzeletében igen fontos szerepet játszik az itt eltöltött időre nézve. Ezért minden elsősnek megmutatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!