Szeged és környéke

2015.06.28. 20:03

Rejtély az SBO-n: nem találták utasukat a betegszállítók

Kiderült, hogy a segítőkész orvos helyett melyik betegszállító cégnek kellett volna hazavinnie Gonda Józsefnét a szegedi SBO-ról. A kft. ügyvezetője állítja: keresték, de nem találták a váróban a beteget. Ő azt mondja, végig ott volt, még vécére is úgy ment el, hogy megmondta a nevét a mellette ülőknek, ha épp azalatt keresik. Rejtély.

Bakos András

Korábban írtunk Gonda Józsefné esetéről. A 72 éves algyői asszonyt még június 5-én kora délután mentő vitte be a szegedi klinika sürgősségi betegellátó osztályára, mérgezés gyanújával. Szerencsére nem volt komoly baj. Hazafelé betegszállító vitte volna őt és kísérőjét, az SBO meg is rendelte a szállítást, de a néni még hajnali egykor is a váróteremben ült. Végül egy segítőkész orvos vitte haza, saját autójával.

Gonda Józsefnét egy segítőkész orvos vitte haza, saját autójával.

Gonda Józsefnét egy segítőkész orvos vitte haza, saját autójával.
A történethez sokan hozzászóltak az interneten, dicsérték az orvos emberségét, hibáztatták az egészségügyért felelős vezetőket. Az esetnek kérésünkre utánanézett az Országos Mentő-szolgálat. Zentay Attila, a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet igazgatója levélben azt válaszolta, valóban az OMSZ-hez fut be, amikor az egészségügyi intézmények betegszállítást kérnek. Ezeket a megrendeléseket rögzítik és továbbítják a szolgáltatóknak, de ezeket nem ellenőrzik, és hatósági jogkörrel sem rendelkeznek felettük. „Gonda Józsefné szállításával kapcsolatban a megrendelés Mentőszervezetünkhöz 2015. 06. 05-én 16 óra 48 perckor érkezett, melyet irányítóink ezt követően átadtak a területileg illetékes, betegszállító szolgáltató EKITEP Kft. részére.

Betegszállítás-irányítóink a feladat elmaradásáról nem rendelkeznek információval" – közölte az igazgató. Azt javasolta, keressük a kft.-t és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályát az eset tisztázása érdekében. Az intézmény legutóbb úgy nyilatkozott, nem kommentálja a történteket. A kft. ügyvezető igazgatója, Bárkányi Péter azonban elmondta, szerintük mi történt. Tényleg megkapták 16 óra 48 perckor az értesítést, amely arról szólt, hogy egy algyői és egy kiskundorozsmai beteget kell hazavinni.

A betegszállítók 18 óra 25-kor megérkeztek a sürgősségire, és a dorozsmai beteget ott is találták. – Az algyőit azonban nem. A kollégák keresték őt, végül már nem csak ott, és ahogy megtudtam, a váróban hangosan megkérdezték, ki az a beteg, akit Algyőre kellene vinni. Nem jelentkezett senki – mondta Bárkányi Péter. – Ez 30 percig tartott, 18.55-kor hagyta el a járművünk a klinikát a dorozsmai beteggel. Máskor is előfordul, hogy akit vinnünk kellene, már nincs ott, mert idő közben érte jön egy hozzátartozója. Mivel járó betegről volt szó, most is erre gondoltunk. Nekünk ezután nem szólt senki, hogy a beteg mégis ott maradt, már csak hajnali fél kettőkor hívtak föl ezzel. Mivel éjfélig van betegszállítás, azt mondtam, hogy reggel 6-ra érte megy az autó. Ment is, de akkor már hiába.

– Mi az első széken ültünk a teremben végig – mondja Gonda Józsefné. – Még vécére is úgy mentem el, hogy a kísérőm ott volt. A mellettem ülőnek is mondtam a nevem, hogy ha keresnének, tudják, hol vagyok. Bejönni betegszállítókat egyszer láttam, a helyiség túloldalán. Elvittek egy nénit, és körülnéztek, aztán elmentek, nem szóltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!