Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Betegszállítók helyett egy orvos vitte haza az idős nőt az SBO-ról

Szeged, Algyő - Éjjel kettőkor egy segítőkész orvos vitte haza a 72 éves Gonda Józsefnét, aki valami miatt bent felejtődött a szegedi klinika sürgősségi betegellátó osztályán. Az algyői asszonyt már délután hazaengedték, várta a betegszállítókat éjfél utánig, hiába.
 Nem ő az egyedüli

Nem Gonda Józsefné az egyetlen, aki sokat várt a betegszállítókra. Tavaly szeptemberben írtunk egy mozgásában korlátozott és folyamatos oxigénellátáshoz kötött betegről, aki délben végzett a deszki vizsgálatokkal, mehetett volna haza, de este 6-kor még nem vitték el. Az ő jelenléte is egy orvosnak tűnt fel, de végül taxival ment haza, mert csak 10 körül tudtak volna érte jönni. Ezek kirívó esetek, de általános tapasztalat, hogy sokat kell várni. A betegszállító cégek szerint is hajmeresztő ez a helyzet, amelynek szerintük az az oka, hogy a valós igényeket már rég nem követi a finanszírozásuk, ezért naponta több tucat fuvart teljesít egy-egy autójuk. Azt, hogy aznap melyik betegszállítóra testálták Gonda Józsefné hazavitelét, az irányítóközpontban tudják, ahol a befutó megrendeléseket osztják el a vállalkozások között.

– Aznap észrevettem, hogy feljöttek a szárnyas hangyák a fürdőszobában – idézi fel a június 5-én történt esetét a 72 éves algyői Gonda Józsefné.

– Gyorsan megkerestem azt a szert, amiről tudom, hogy jó lehet ellenük. Beszórtam. Ez olyan jól sikerült, hogy alig bírtam kijönni onnan, annyira fulladtam a szagától. Alig bírtam átkiabálni a szomszédba, hogy „Bandi, mögfulladok". Jöttek gyorsan: a gyerek, szegény, a kerítésen ugrott át... Segítettek. Ittam tejet. Mivel kórházba nem akartam menni, kihívták a háziorvosunkat, aki adott valamilyen gyógyszert, megittam. Addigra már jobban lettem, de a doktornő azt mondta, biztos, ami biztos, beküld a klinikára, az SBO-ra, mert ő nem tudja megállapítani, milyen mérgezés ért.
Gonda Józsefnét bevitte a mentő. Megvizsgálták, nem találtak semmi komolyabb bajt. A papír szerint délután háromnegyed 5-re az SBO megrendelte a betegszállítást, hazafelé. Azt mondták neki, hogy mindjárt jön érte a betegszállító, és hazaviszi, várjanak a kísérőjével nyugodtan a váróban

– Vártunk, vártunk, hát nem jöttek. Egy idő után óránként érdeklődtünk a pultnál, ahol megnyugtattak. Este 8-kor érdeklődtem utoljára. Aztán már csak vártunk.

Gonda Józsefnéhez és kísérőjéhez hajnali egykor lépett oda a vezető nővér, csodálkozva, hogy miért vannak még ott.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

– Mondtam, azért, mert nem jött értünk senki. Nagyon csodálkozott, mert, ahogy mondta, a betegszállítók már régen hazamentek... Felajánlotta, ad nekünk egy ágyat, és lefekhetünk, aztán reggel hat után hazamegyünk. De hát nem voltak benn nálam a gyógyszereim, és én fürdés nélkül nem szoktam lefeküdni! Két órakor odajött hozzánk az az orvos, egy tünemény. Fiatal férfi, mondta a nevét is, de sajnos elfelejtettem. Felajánlotta, hogy elhozna ő minket Algyőre a kocsijával, mindjárt átöltözik... Így is lett. Hazahozott minket, nagyon köszönöm neki.

Gonda néni hozzátette, előfordult már vele párszor, hogy vizsgálatra kellett mennie, és betegszállítók vitték, de eddig nem volt ilyen problémája. Ez az első kellemetlen élménye.

Megfeledkeztek róla? Elkavarodott a papírja? Ki lehet az az orvos, aki úgy döntött, emberséggel segít helyrehozni egy rendszerhibát? Ezt nem sikerült kideríteni. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályának bejáratánál, az információs pultnál emlékeztek az esetre, megtudtuk az orvos nevét is. Ő azonban nem akarta, hogy megemlítsük, és nem is kívánt nyilatkozni. Pető Zoltán egyetemi docens, az osztály vezetője pedig azt mondta, a klinikai központ nem kommentálja a történteket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év múlva váltja az állami Főgáz a GDF SUEZ-t

Papírforma: megyénkben is az egyetlen jelentkező, az állami Főgáz Zrt. veszi át a lakossági gázszolgáltatást az E.ON-tól és a GDF SUEZ-től. Tovább olvasom