Szeged és környéke

2015.07.19. 21:44

A kilencesek bűvöletében

Hiába az 5 forintos a legkisebb címletünk már hét és fél éve, az üzletekben a termékek árai a legritkább esetben végződnek nullára vagy ötre – a pénztárnál azonban mindig kerekítenek. Aki jól számol, egy évben csinos kis összeget takaríthat meg. <br>

Munkatársunktól

– Nem dobom el azonnal az élelmiszerüzletekben kapott blokkokat, hátha nem megfelelő minőségű az áru, és tudjam bizonyítani a vásárlást. Múltkor került kezembe egy köteg nyugta, nem tudatosan, de átnéztem a végösszegeket: egy hét alatt az összes vásárlásnál majdnem száz forintot buktam a kerekítések miatt. Egy kis fejszámolással persze könnyen visszajön ez a kiadás. Most már, ha van időm, gyorsan összeadom a kosaramba levő dolgok árát, és úgy alakítom a végösszeget, hogy az 1, 2, 6 vagy 7 forintra végződjön. A kerekítéssel így mindig nyerek pár forintot az üzleten. Sok kicsi tényleg sokra mehet – mesélte a családi vállalkozásában dolgozó Csanádi Tünde.

Az Országgyűlés 2008 februárjában fogadta el az 1 és 2 forintos címletű érmék bevonása miatt szükséges kerekítés szabályairól szóló törvényt. Már hét és fél éve az ötforintos a legkisebb címletünk, a pénztáraknál készpénzes fizetésnél mindig kerek összeget kell fizetni.

A reklámújságokban a legtöbb termék ára 9-esre végződik.  A vásárlók szemének kellemesebb. Fotó: Karnok Csaba

A reklámújságokban a legtöbb termék ára 9-esre végződik. A vásárlók szemének kellemesebb. Fotó: Karnok Csaba
A üzletekben kapható termékek ára azonban a legritkább esetben kerek – legtöbbször kilencesre végződik. A Coop heti szórólapjában például 99 termék ára végződik 9-esre, és csak háromé 5-ösre. Ugyanilyenek az arányok a CBA, a Spar, a Lidl és a Penny Market újságjaiban is. Ráadásul a CBA-ban néhány termék ára 6-osra, a Pennyben 7-esre, a Lidlben 2-esre végződik. – A vásárlók szemének tetszetősebb, ha a tízes, százas vagy ezres helyi értékek helyén a 9-es számot látják: job ban mutat a 999 az 1000-nél. A pénztárnál készpénzes fizetésnél azonban valóban mindig a kerekítés szabályai érvényesek – mondta [namelink name="Fodor Attila"].

A CBA kommunikációs vezetője ugyanakkor megjegyezte: a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy egyes üzletegységek kártyás fizetésnél is kerekítsenek, de erre a vásárlónak a figyelmét a pénztárnál egy táblán fel kell hívni. A CBA legtöbb egységében a kártyás fizetésnél nem kerekítenek. Általánosságban elmondta: az elmúlt években egyre többen fizetnek bankkártyával, ám ez elsősorban inkább a kényelmi okoknak, semmint a kerekítésnek köszönhető. A kerekítéssel az üzletlánc nem nyer, de nem is veszít: a végösszegek hosszú távon kiegyenlítik egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!