Szeged és környéke

2015.07.07. 21:56

Kezdődik a vízmű próbaüzeme

Balástya - Hamarosan megkezdődik az új vízmű próbaüzeme Balástyán, tehát heteken belül a mostaninál sokkal jobb minőségű vizet kapnak a lakosok. A beruházás több mint 270 millió forintba került.

Timár Kriszta

Néhány hét múlva sokkal jobb minőségű vizet kapnak a balástyaiak, köszönhetően az ivóvízminőség-javító beruházásnak, amely a napokban zárult. A múlt héten küldték el az utolsó vízmintát a laborba, így ha az előző kettőhöz hasonlóan az is negatív lesz, megkezdődhet a próbaüzem. Tegnap két polgármesterrel jártuk be a vízműtelepet: Balástya vezetője, [namelink name="Ujvári László"] mellett a társulási tanács elnöke, [namelink name="Patkós Zsolt"], Szank polgármestere is megnézte a beruházást.

Az összesen közel 272 millió forintos fejlesztés részeként a korábban már meglévő tisztítóművet felújították, mellette pedig egy új kezelőházat építettek. Itt kapott helyet a számítógép-vezérelt víztisztító rendszer. A víztornyot is kívül-belül felújították, a vezetékhálózaton pedig rekonstrukciós munkákat végeztek, bizonyos szakaszokon teljesen újat építettek.

Patkós Zsolt és Ujvári László szemlézte a vízművet. Fotó: Kuklis István

Patkós Zsolt és Ujvári László szemlézte a vízművet. Fotó: Kuklis István
Az új víztisztító rendszerben mechanikai, biológiai és vegyi szűrést is alkalmaznak. Ujvári László elmondta: 11 település – 6 Csongrád megyei és 5 Bács-Kiskun megyei – volt a társulásban, Balástyán volt ezek közül a legkevesebb probléma az ivóvíz minőségével. Az arzéntalanítóra itt például nem is lesz szükség, azonban ez is részét képezi a rendszernek. A baktériumokat és az ammóniumot ezentúl ki tudják szűrni a vízből. A tisztítóműből a 100 köbméteres tározóba, onnan pedig a víztoronyba kerül majd a tiszta víz, amellyel ellátják a lakosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!