Szeged és környéke

2015.07.28. 21:21

Róma szemetéből is gyűjt anyagot

Szeged - Ágoston Lóránt képzőművész a Római Magyar Akadémián lakik ösztöndíjasként. A deszki Zoltánfy-iskola tanára nemcsak az örök város múltját, hanem a kortárs street art művészetet is felfedezi. A római szemétből is gyűjt anyagot kollázsaihoz.

Hollósi Zsolt

– Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap közös, egy hónapra szóló alkotói ösztöndíját nyertem el a Római Magyar Akadémiára, amit évente nyolc művész kaphat meg. Szabadon választhattam meg az időpontot. Mivel a deszki Zoltánfy István Általános Iskolában tanítok, a július tűnt számomra a legjobbnak. Bár ez a legmelegebb hónap Rómában, nem zavar. A Via Giulián, a Falconieri-palotában, az óváros szívében kaptam szállást, ahonnan mindent könnyen el lehet érni. Az ösztöndíjról kiállítási anyaggal kell majd elszámolnunk. Jövő június közepén lesz közös tárlatunk az akadémián, ahol most a tavalyi ösztöndíjasok munkái láthatók. Ez az egyik legnívósabb kortárs képzőművészeti kiállítás jelenleg Rómában – mondja [namelink name="Ágoston Lóránt"], a progresszív szegedi alkotókat tömörítő In Memoriam Geriub Gepleki Képzőművészeti Egyesület tagja.

Kortárs festmény egy római lakóház falán. A szegedi művész ebből is ihletet merít. Fotó: Ágoston Lóránt (galéria)

– Az időm legnagyobb részét múzeumok és galériák látogatásával töltöm. Fotózom a várost, ihletet gyűjtök, vázlatokat készítek. Hétfőn például több mint húsz kilométeres várostúrát tettem meg. Szinte mindenhová gyalog járok, hogy a város minél több részletét megfigyelhessem. Rómában az a legszebb, hogy együtt tudnak élni az emberek a több évezredes múlttal. Egymásra épültek a vaskori, az etruszk, a római és kora kereszténység kori, a reneszánsz és barokk, valamint a kortárs művészeti emlékek. Az egyik legnagyobb élmény számomra a meglepően nívós street art és graffiti művészet, ami persze a belvárostól távolabbi, modern kerületekben figyelhető meg. A világ legjobb művészei egész házak homlokzatát alakították át fantasztikus rajzaikkal. Graffiti és street art találkozókat rendeznek, amelyekre a világ minden tájáról meghívják a legjobbakat, akik hihetetlenül izgalmassá teszik a lakótelepi városrészeket. Már többször jártam korábban is Rómában, de mindig rövid időre, és akkor csak az ikonikus helyek végiglátogatására jutott idő. Az új kedvencem a Trastevere, ahol a lakók megőrizték a hagyományos, vidám római hangulatot, életformát. Rengeteg a kisvendéglő, pezseg az élet, szól az utcazene. Szerb Antal regényéből, az Utas és holdvilágból írtam össze a felkeresendő helyszíneket. Nagy élmény volt élőben is látni ezeket – mesél élményeiről Ágoston Lóránt. A szegedi képzőművész szerint a terrorfenyegetettség miatt minden fontosabb római intézmény, templom, követség előtt nemcsak rendőröket, hanem már fegyveres katonákat is lehet látni, ami korábban nem volt jellemző.

A város felfedezése közben Lóránt anyagot is gyűjt. Korábban, amikor 10 éve 2 hónapig Párizsban élt, az ott szerzett élményekből évekig dolgozott.

– Rómában rengeteg az utcán a szemét, pedig mindennap takarítanak. Kollázsaimhoz rengeteg papírt, dobozkát, egyéb dolgokat gyűjtöttem már össze a szemétből is. A felét biztosan ki kell majd dobnom, mert nem tudom hazavinni a repülővel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!