Szeged és környéke

2015.07.27. 23:10

Spermahiány miatt állnak a lombikkezelések

Szeged - Nagyjából 300 gyerek nem születik meg egy ÁNTSZ-döntés értelmében: tavasz óta nem lehet hímivarsejtet beültetni Magyarországon. Ez a meddő párokat éppúgy érinti, mint az egyedülálló nőket, de sújtja a külföldi pácienseket is. Az egyetlen megoldás Kaáli Géza szerint az intézeti donortoborzás – ám ebből is csak jövőre lehetnek meg az első beültetések.

Timár Kriszta

Március óta nincs Magyarországon elérhető hímivardonorsejt: az ÁNTSZ leállított minden ilyen jellegű beavatkozást. Az ügy onnan indult, hogy tavasszal az európai riasztási rendszeren keresztül értesült a hivatal arról, hogy genetikailag hibás minta került Magyarországra beültetés céljából. Ezekből azóta megszülettek az egészséges gyerekek, problémát tehát nem okoztak.

A hivatal álláspontja szerint viszont a Krio Intézet Sejt- és Szövetbank Zrt. – amely hazánkban egyedüli spermabankként működött – 2013 óta törvénysértő módon importált hímivarsejteket egy dániai sejtbankból. Ez a gyakorlat egyébként már 2008 óta így zajlott. A hatóság jogértelmezése szerint viszont külföldről nem lehet ivarsejteket az országba hozni. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal márciusban ezért arra kötelezte a bankot, hogy azonnal fejezze be a hímivarsejtek gyűjtését és importálását.

4 hónapja várnak a meddő párok


Az ügy azóta is áll: immár négy hónapja várnak a meddő párok és egyedülálló nők arra, hogy megoldás szülessen erre a helyzetre. Az egyedüli spermabank leállításával ugyanis nincs beültethető hímivarsejt, amelyet a lombikbébiprogramokhoz felhasználhatnának.

– Évente nagyjából ezer olyan esetünk van, amikor a férfi hímivarsejthiánya miatt donorsejttel oldható meg a megtermékenyítés – mondta [namelink name="Kaáli Géza"] professzor, a Kaáli Intézetek alapítója.

Kaáli Géza professzor a szegedi intézetben mérte fel a napokban a helyi spermabank létrehozásának feltételeit. Fotó: Kuklis István

Kaáli Géza professzor a szegedi intézetben mérte fel a napokban a helyi spermabank létrehozásának feltételeit. Fotó: Kuklis István
– Most azonban mindenféle járható út járhatatlanná vált számukra: a spermabank nem gyűjthet spermát, és nem is adhat ivarsejteket lombikbébiprogramhoz. A szülőknek sincs lehetőségük donort hozni az intézetbe, külföldre sem vihetik ki a spermát, hogy ott ültessék be. Így az egyetlen lehetőség, hogy mi magunk gyűjtsünk a hazai törvényeknek megfelelően mintákat saját betegeink számára. Ennek azonban számos hátránya van. Egyrészt rendkívül költséges, másrészt több mint fél év, mire az első minták átfutnak minden szűrésen, és felhasználhatóvá válnak. A rendszer pedig addig is áll.

Egy donortól négy gyermek


Kaáli Géza nemrégiben éppen ez ügyben járt Szegeden: a helyi lehetőségeket térképezte fel. Az intézeti spermabankok létrehozásával kapcsolatosan viszont felhívta arra a veszélyre a figyelmet, hogy így átláthatatlanná válik, egy donor hány gyermeknek lesz vér szerinti rokona. – Jelenleg egy donortól négy gyermek születhet. Ha azonban az egymással kapcsolatban nem álló intézetek mindegyikét felkeresi valaki, és ott felhasználják az egyébként anonim módon kezelt ivarsejtjeit, ennél sokkal több utóda lehet. Így statisztikailag is megnő az esélye, hogy ők valamikor vérfertőző kapcsolatba kerülnek.

Magyar nőbe magyar spermát


Kaáli Géza úgy számol, a szerinte átgondolatlan intézkedés miatt nagyjából 300 gyermek nem születik meg hazánkban. Ráadásul a hozzájuk érkező külföldi betegeket is sújtotta ez az intézkedés.

– Magyar nőbe magyar spermát – ez volt a jelszava az intézkedésnek, miközben köztudott, hogy hazánkban nincs annyi donor, akik ki tudnák elégíteni a magyarországi igényt. De ha egy külföldi vásárol magának spermát – akár Dániából –, azt sem ültethetjük be. És nem kevés pénzről beszélünk, hiszen akár 100 ezer forintba is kerülhet egy minta. Ők most bennünket ostromolnak, és természetesen fel vannak háborodva. Pénzért megvásároltak egy szolgáltatást, választottak örökítőanyagot, és mégsem kaphatják meg, csak mert a magyar jogszabályokat rájuk kényszerítik, amire nem is lenne lehetőség. Jelenleg azonban nem ültethetjük be, és nem is adhatjuk oda nekik, ami jogilag az övék – nem csodálnám, ha ennek botrányos vége lenne.

Kaáli Géza már megkérte a hatóság állásfoglalását, hogy a náluk nagy számban jelentkező román állampolgárok kizárólag magyar spermát kaphatnak-e, vagy felhasználhatják esetükben a korábban importált dán mintát. Választ azonban eddig nem kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!