Szeged és környéke

2015.08.03. 17:39

Ismét Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

Immár 11. alkalommal rendezi meg a Szegedi Zsidó Hitközség, a Szegedi Magyar-Izraeli Baráti Társaság, Izrael Dél-Magyarországi Tiszteletbeli Konzuli Képviselete és az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált. A rendezvénysorozat szeptember 2. és november 8. között várja az érdeklődőket.

Munkatársunktól

A fesztivál időtartama alatt a Szegedi Új Zsinagóga számos koncertnek ad otthont. Fellép majd többek között a Szegedi Szimfonikus Zenekar, Szulák Andrea, Mága Zoltán, Kulka János, valamint az izraeli Gitanes együttes. Október 11-én közös 'Bach és Pilinszky' című produkcióban szerepel majd Törőcsik Mari és Varnus Xavér a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közreműködésével. November 4-én pedig Presser Gábor és Rúzsa Magdi ad koncertet.

A zenés produkciók mellett az érdeklődők könyvbemutatókon vehetnek majd részt a Szegedi Zsidó Hitközség Dísztermében, ahol többek között Horváth Péter és Nógrádi Gergely mutatja majd be köteteit. November 7-én pedig 20. alkalommal rendezik meg a Szegedi Magyar-Izraeli Vacsoraestet a Hunguest Hotel Forrásban. A látogatók olyan tradicionális zsidó ételeket ízlelhetnek majd, mint a maceszgombóc leves és a macesztorta, valamint izraeli borokat és kóser szilvapálinkát is kóstolhatnak. Az est során fellép majd az Akropolisz Táncegyüttes, a Dollár Boys, Klein Judit, Neumark Zoltán és Nógrádi Gergely, aki Gregor József nyomdokába lépve elénekli majd a fesztivál mottójául szolgáló Ha én gazdag lennék dalt a Hegedűs a háztetőn musicalből.

Dr. Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke a fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján beszámolt az Új Zsinagóga rekonstrukciós munkálatainak alakulásáról is. 6 sikertelen EU-s pályázat után július 22-én kormányhatározati döntés született, melynek köszönhetően megkezdődött a rekonstrukciós munkálatokra vonatkozó 1 milliárd forintos támogatási szerződés előkészítése. A felújítási munkálatok tervei között szerepel többek között a tetőkupola és a belső gerendázat, a külső kupola és a díszítés helyreállítása, a szigetelés korszerűsítése, a bejárati ajtók helyreállítása és az akadálymentesítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!