Szeged és környéke

2015.08.18. 22:41

Migráns helyzet: nem lesz AIDS-es, aki megfogja a véres törülközőt

Csongrád megye - A HIV vírus és a tbc kórokozója nem terjed véres törülköző vagy vérrel szennyezett holmi érintésével - közölte az Országos Epidemiológiai Központ. Ha a pengés dróttól megsérült migráns a véres holmiját hagyja hátra, azt csak gumikesztyűben szabad megérinteni, és a legjobb elégetni vagy elásni. A rendőrséget is értesíteni kell.

Munkatársunktól

Migránsok húzták meg magukat múlt péntek este egy tanyában Röszke külterületén. A hatásértők – ahogy megírtuk – másnap folytatták útjukat. Az ingatlan tulajdonosa szörnyű felfedezést tett: tanyája egyik szobájának heverőjén a határsértők egy vérrel átitatott hengerpárnát és törülközőt hagytak maguk után, a szoba padlóján lévő műanyag vödör vizét szintén vörösre festette az emberi vér.

A határsértő feltehetőleg az ideiglenes biztonsági határzárnál alkalmazott pengés drótkerítésnél sérült meg: a szögesdrót már szinte a teljes Csongrád megyei szakaszon áll, a jövőben is előfordulhatnak hasonló sérülések. [namelink name="Pintér Sándor"] belügyminiszter a határzár mintaszakaszánál tartott sajtótájékoztatóján megjegyezte: a drótkerítés felhúzása előtt tbc-s és AIDS-es migráns is érkezett illegálisan Magyarországra.

A HIV vírus és a tbc kórokozója nem terjed véres törülköző vagy vérrel szennyezett holmi érintésével.

A HIV vírus és a tbc kórokozója nem terjed véres törülköző vagy vérrel szennyezett holmi érintésével.
Az Országos Epidemiológiai Központ lapunknak adott tájékoztatása szerint az ismeretlen eredetű, vérrel szennyezett tárgyhoz, eszközhöz, ruhadarabhoz puszta kézzel nyúlni nem szabad. Ha elmozdításuk szükséges, akkor azt kizárólag gumikesztyűben tegyék meg. A különböző mikroorganizmusok eltérően érzékenyek a környezeti hatásokra. A leghatásosabb védekezés az adott tárgyak, illetve az ezekkel kapcsolatba kerülő eszközök elégetése vagy elásása lehet.

– Ha a véres eszköz vagy tárgy használatára a továbbiakban is szükség van, akkor azt fertőtleníteni kell. Erre a hipó vagy más klórtartalmú fertőtlenítő szer alkalmas. A kormányhivatalok népegészségügyi főosztályát nem kell értesíteni, ugyanakkor a területileg illetékes járási intézet munkatársaitól telefonos segítséget lehet kérni a fertőtlenítés módjához. A fertőtlenítés költsége az ingatlan tulajdonosát terheli. A HIV vírus és a tbc kórokozója nem terjed véres törülköző vagy más, vérrel szennyezett holmi érintésével. Ép bőrön keresztül a HIV vírus nem képes behatolni az emberi szervezetbe. A tbc mindennapi körülmények között cseppfertőzéssel, légúti váladékokkal terjed, vérrel szennyezett tárgyak útján nem – közölték.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálata azt kéri, hogy aki vérrel átitatott holmikat talál ingatlanában, az tegyen bejelentést a 112-es segélyhívón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!