Szeged és környéke

2015.08.09. 19:29

Viki álma, hogy cukrász legyen

Sokan még felnőttkorukban sem tudják, hogy mivel szeretnének foglalkozni, vannak azonban olyan esetek is, amikor valaki már nagyon korán, az általános iskolában elhatározza, mi szeretne lenni. Közéjük tartozik a szegedi Kispéter Viktória is, aki a habverő nélkül el sem tudná képzelni a jövőjét. <br>

Pavló Péter

Már második alkalommal szerveztek cukrásztábort gyerekeknek a Szent-Györgyi Albert Agórában, a 13 éves Kispéter Viktória számára pedig nem is volt kérdés, hogy ő is részt szeretne venni rajta. A szegedi lány nagyon szeret a konyhában sürögni-forogni, és amikor csak teheti, igyekszik ellesni a süteménykészítés fortélyait. Mint mondja, határozott elképzelése, hogy a hamarosan közelgő pályaválasztáskor a cukrászmesterség mellett teszi le a voksát.

– Már egészen kicsi koromtól kezdve ott voltam anya mellett, és én is próbáltam neki segíteni elkészíteni egy-egy süteményt. Karácsonykor mindig együtt sütjük meg a család számára az édes és a sós finomságokat, bár én inkább az előbbire szavazok – mondja mosolyogva Kispéter Viktória. A szegedi lány él-hal azokért a televíziós gasztronómiai műsorokért, amelyekben a sütemények kapják a főszerepet. Kedvence a Tortakirály, nagy álma, hogy egyszer ő is olyan szép tortákat tudjon készíteni, mint az abban szereplő mesterek.

Kiss Péter Viktória cukrász szeretne lenni. Fotó: Kuklis István

Kispéter Viktória cukrász szeretne lenni. Fotó: Kuklis István
– Sütöttem már pogácsát, piskótát és kókuszos tekercset, készítettem
kókuszgolyót, de mindezek mellett nálam a torta az abszolút győztes édesség. Nemrég gesztenyés készült az otthoni konyhában, de a karamellásat is nagyon szeretem. A televízióban is azt látom, gyönyörű tortákat sütnek a cukrászok, így nemrég eldöntöttem, hogy én is az szeretnék lenni. Nem is tudom magam máshogy elképzelni, csak a konyhában, habverővel a kezemben – hangsúlyozza a leendő cukrászmester.

– Ebből a szempontból a tábor is nagyon jó volt. Amellett, hogy különböző technikákat gyakoroltunk – dolgoztunk marcipánnal, temperáltunk csokit, sőt, még dobos cukrot is készítettünk –, többféle süti került ki a kezeink közül: volt muffin, pogácsa, de a mostanában nagyon népszerű cupcake is szerepelt az elkészítendő édességek listáján. A konyhában szívesen kísérletezgetek a különféle ízekkel, emellett titkos vágyam közé tartozott, hogy ilyet süssek. Nagyon finom volt, később itthon is csinálni fogok majd, vagy legalábbis rábeszélem anyát, hogy segítsen nekem – mondja Viki, aki bár odáig van az édességért, saját bevallása szerint csak mértékkel kóstolgatja őket készítés közben. Persze azért időnként előfordul, hiszen egy a jó cukrásznak azt is tudnia kell, valóban finom dolgokat készít-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!