Szeged és környéke

2015.09.27. 19:53

5 percre valóra vált a kerékpárosok álma

Ha nincs autó a Belvárosi hídon, akkor nincs dugó - röviden így lehet összefoglalni a vasárnapi Critical Mass őszi demonstrációjának mondanivalóját. A felhíváshoz és a vasárnapi bringázáshoz több mint ezren csatlakoztak. <br><br>

Segesvári Csaba

Több mint ezren vágtak neki vasárnap az őszi Critical Massnak (CM), hogy a bringázható hidakért demonstráljanak Szegeden. A mobilitási hétre időzített felvonulás célja, hogy kerékpárosbaráttá tegyék a hidakat.

 

5 percre valóra vált a kerékpárosok álma - GALÉRIA



– A Belvárosi hídon probléma, hogy a kerékpárút a járda helyén fut, így sok gyalogos eltéved. Az egyre gyakoribb hídfelújítások keserű tapasztalata, hogy a kerékpárosokat mindig kitiltják, annak ellenére, hogy ez a legkörnyezetbarátabb belvárosi közlekedési forma –mondta a vasárnapi demonstráció előtt Csüllög Imre. A szervező hozzátette, a Bertalan híd jelenlegi formájában nem biztonságos a kerékpározásra.


A CM szervezői szerint azért is tekernek, hogy mindkét jelenlegi, és a később megépülő hídon valóban bringásbarát utakat alakítsanak ki, és hídfelújításnál a kerékpáros közlekedést egyáltalán ne tiltsák meg, vagy csak akkor, ha valóban szükséges. – Budapesten, a Margit hídon már sikerült megoldani a kerékpárosok-autósok közös közlekedését, van honnan ihletet meríteni. A Belvárosi hídon az lenne a jó megoldás, ha megszűnne az átmenő gépjárműforgalom, ehhez sokak szerint a harmadik Tisza-hídra is szükség van – mondta Csüllög Imre, aki úgy vélte, a dugók megszüntetésének egyik leghatékonyabb megoldása, ha kitiltják a dugót okozó járműveket.

 

5 percre valóra vált a kerékpárosok álma - GALÉRIA



A Széchenyi téren gyülekezett több mint ezer kerékpáros a rakparton, majd a Tisza Lajos körúton át jutott el a városháza elé, ott egy bal kanyar után egészen a Rókusi körútig tekertek. A több mint 5 perc hosszúságúra hízott, így több ezressé vált kerékpáros menet a nagykörútra kanyarodott, majd a Bertalan hídon, a ligeten és a Belvárosi hídon át suhant el a Dóm térig. A CM egyik kívánsága ezzel valóra is vált: rövid időre csak a kerékpárosoké volt mindkét híd.


Sem a bringázást, sem a demonstrálást nem lehet elég időben kezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!