Szeged és környéke

2015.09.16. 08:40

Áttörtek a migránsok, azonosított terroristát fogott a TEK - videó

A menekültek egy csoportja szerda délután szerb területről megrongálta az átkelő kerítését, majd összecsapott az államhatárt védő rendőrökkel.

delmagyar.hu

Szijjártó: a magyar rendőröket brutális támadás érte

Szijjártó Péter közlése szerint a röszkei határátkelőhelynél a magyar rendőröket brutális támadás érte Szerbia területéről - reagált a német védelmi miniszter és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szavaira az MTI-nek a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: agresszív bevándorlók egy csoportjának támadása nyomán 14 magyar rendőr szenvedett sérülést. Természetes, hogy a magyar rendőrök megvédték magukat és megvédték Magyarország területét - tette hozzá. Ha a szerb rendőrség megakadályozta volna a magyar rendőrök ellen indított támadást, nem került volna sor az erőszakos eseményekre - jelentette ki.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter szerdán, a CNN hírtelevízió nemzetközi csatornájának nyilatkozva elfogadhatatlannak nevezte a magyar hatóságoknak a migránsokkal és menekültekkel szemben a magyar-szerb határon alkalmazott fellépését.

Szerb kormányfő: Magyarország "nem európai" módon bánik a menekültekkel 

Aleksandar Vucic szerb kormányfő szerdán azzal vádolta Magyarországot, hogy "brutális" és "nem európai" módon bánik a migránsokkal a két ország határán, és az Európai Unió közbelépését sürgette. "Nem fogjuk engedni, hogy bárki is megalázzon minket. Felszólítom az Európai Uniót, hogy reagáljon, hogy tagállamai az európai értékekkel összhangban járjanak el" - jelentette ki Vucic a szerb közszolgálati televíziónak egyesült államokbeli látogatása során. "Ha az Európai Unió nem reagál, meg fogjuk találni annak a módját, hogy megvédjük határainkat és az európai értékeket is" - szögezte le Vucic. A szerb kormányfő felszólította Magyarországot, hogy többet ne lőjön be könnygázt a szerb állam területére, és azt mondta, hogy a kérdést John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatandó szerdai tárgyalásai során is napirendre akarja tűzni.

Az EB elállhat a kötelező kvótáktól

Az Európai Bizottság egyes keleti tagállamok, köztük Magyarország ellenkezése miatt elállhat azon tervétől, hogy kötelező kvóták alapján osszanak szét 120 ezer menekültet az Európai Unió országaiban - jelentette szerdán bizottsági forrásokra hivatkozva a Reuters brit hírügynökség. A hírügynökség egy név nélkül nyilatkozó forrása szerint a kötelező kvóták bevezetése "már nem opció". Ehelyett a Reuters szerint a 120 ezres szám megtartásával ugyan, de önkéntes alapon oszthatnák el a menekülteket az uniós tagállamok között. "Ha Magyarország nem akar részese lenni (az áthelyezési programnak), akkor más országokból is át tudunk helyezni menedékkérőket. Egyáltalán nincs hiány jelenleg Európában a menekültekből" - idézte a Reuters egy bizottsági forrását.

22:30 - Helyszíni tudósítónk szerint a szerb rendőrök sorfalat állnak, ha a migránsok előre akarnának menni, akkor se tudnának, mert nem engedik őket. A lebontott kapu helyére 3 sor NATO-hálót húztak ki. A hangulat békés, a legtöbben már alszanak.

Terrorcselekménnyel gyanúsítják a felbujtót

Az M1 aktuális csatorna értesülése szerint terrorcselekménnyel gyanúsítják a magyar hatóságok azt a férfit, aki szerda délután arra biztatta a határ szerb oldalán a migránsokat, hogy törjék át a kerítést. Az M1 információját a műsorban Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta. A műsorban utaltak arra, hogy a férfi cselekedete a magyar törvények szerint kimeríti a terrorcselekmény elkövetésének fogalmát. Az M1 szerint a férfit őrizetbe vették, kihallgatása jelenleg is tart. Csiszér-Kovács Viktória a röszkei átkelőkapu délutáni bedöntésével kapcsolatban elmondta, a rendőrség több személyt is előállított. Közlése szerint szerda este már békesség és nyugalom volt ezen a határszakaszon. Arról is beszélt, hogy a magyar rendőrség a szerb kollégákkal együttműködve megpróbálja egyesíteni azokat a családokat, akiknek tagjai a határ különböző oldalán rekedtek. A rendőrségi szóvivő azt is mondta, a magyar rendőrök saját ellátmányukból adnak vizet és szendvicseket a magyar oldalon rekedt gyerekeknek és nőknek.

22.00 - Estére helyreállt a rend Röszkén

Estére helyreállt a rend a röszkei közúti határátkelőhelyen, ahol felfegyverkezett migránsok egy csoportja délután szerb területről megrongálta az átkelő kerítését, majd megtámadta az államhatárt védő rendőröket - közölte a kormányszóvivő a helyszínen szerdán.

Kovács Zoltán közölte: a Röszkén történtek - köztük az, hogy gyermekeket is élő pajzsként használtak - azt mutatják, nem békés migránsokról, hanem egy egészen komoly, Magyarországot fenyegető dologról van szó. A szerb oldalról hosszú órákon keresztül semmilyen rendőri segítséget nem kapott Magyarország. Bár estére megérkeztek a szerb rendőri erők, ez mindenképpen magyarázatra szorul - közölte, hozzátéve: ez azt mutatja, nem mindenki gondolja úgy, hogy ki kell vennie a részét a határok biztonságának megőrzéséhez szükséges összefogásból.

Magyarország a határait próbálja őrizni - mondta szerda este a BBC-nek a magyar-szerb határon történtekről Kovács Zoltán. A kormányszóvivő, aki a brit közszolgálati médiatársaság hírtelevíziója, a BBC News élő adásában nyilatkozott a röszkei határátkelőnél, elmondta: először néhány száz fiatal migráns csaknem tizenkét órán át jelszavakat skandált, majd délután a helyzet hirtelen erőszakba torkollt. 

Kovács Zoltán szerint ennek előzménye az volt, hogy a tömeg gyakorlatilag ultimátumot intézett a határkaput őrző magyar rendőrséghez, azzal, hogy ha nem engedik be őket Magyarországra, akkor áttörik a kaput. "A hatóságok sehol a világon nem engednek ilyen ultimátumnak" - mondta. Hozzátette: a legmegrázóbb jelenet az volt, amikor a tömeg gyerekeket használt élő pajzsként, és előfordult az is, hogy a rendőrsorfal felé dobáltak gyerekeket. Elmondta: közel kéttucatnyi rendőr sérült meg, ketten közülük súlyosan. Kovács Zoltán szerint az elmúlt hetekben egyértelműen érzékelhető volt, hogy a szerb, sőt a macedón hatóságok is segítették a migránsokat abban, hogy eljussanak kitűzött úti céljukhoz. "Ez nem az a fajta szolidaritás, amely EU-tagjelölt országoktól elvárható lenne" - tette hozzá.

Arra a riporteri felvetésre, hogy az ENSZ szakosított menekültügyi szervezete részéről bírálatok érik a magyar hatóságokat a migránsokkal kapcsolatos ügyintézés lassúsága miatt, a kormányszóvivő elmondta: az ilyen eljárások az egész világon időbe telnek, ráadásul a Magyarországra érkező migránsok zöménél semmiféle dokumentáció nincs.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta, a támadás elhárítása érdekében megfelelő nagyságú erő érkezett a helyszínre a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ állományából. Huszonkilenc,magyar területre behatoló, a rendőrökre támadó embert fogtak el, köztük egy azonosított terroristát is - tudatta a főtanácsadó. Bakondi György hangsúlyozta, az éjszaka elegendő rendőr lesz szolgálatban az átkelőn, hajnalra pedig helyreállítják a megrongált kerítést is. Az összecsapás során - elsősorban a kődobálástól és a botütésektől - húsz rendőr sérült meg. Ketten súlyosan megsérültek, további három rendőr könnyebben, de ők is kórházba kerültek.

Szerb tévések azt állítják, megverték őket a magyar rendőrök

A szerb állami televízió azt állítja, hogy a migránsválságról tudósító egyik stábját szerdán megverték gumibotos magyar rendőrök, és összetörték kamerájukat Röszkén. Az RTS honlapján számolt be arról, hogy egy riportert, egy operatőrt és annak munkatársát megverték, noha újságíróként azonosították magukat.

A forgatócsoport a magyar rendőrség és a migránsok között helyezkedett el. Az RTS szerint a magyar rendőrök egy falnak lökték az operatőrt, és a fejét és a hátát ütötték gumibottal, mielőtt összetörték a kameráját. A riporternek a karja sérült meg. Mind a három embert egy közeli kórházba vitték vizsgálatra - szól a jelentés. Könnyű fejsérülést szenvedett a magyar rendőrség ütéseitől Jacek Tacik lengyel televíziós riporter is, miközben a Röszke 2 határátkelőnél tudósított - adta hírül TVPInfo lengyel közszolgálati hírtelevízió szerda este. "A helyzet nyugodtnak tűnt, amikor hirtelen a magyar rendőrség a migránsok irányába indult, újságírókat is letarolva. Akkor néhány botütést kaptam" - írta le Tacik az esetet.

Hozzátette, hogy a határ magyar oldalán orvosi segítséget kapott, és jól érzi magát. Azt mondta,a  magyar rendőrök "csodálkoztak", amikor azt mondta nekik, hogy ők verték meg. "Nagy itt a káosz, a migránsok folyton próbálnak áttörni a határon" - tette hozzá a lengyel tévés, aki elmondása szerint a határ szerb oldalára szeretne visszatérni, hogy onnan tudósítson tovább.

A horvát határon is lesz kerítés

Magyarország a  horvát határ meghatározott helyein is kerítést létesít - közölte  Orbán Viktor a Die Presse című osztrák lap honlapján szerda este  megjelent interjújában. A kormányfő hozzátette, hogy erről már beszélt a  belügyminiszterrel, és már "tervek vannak erre".  

A lap felvette, hogy ehhez idő kell, amire a miniszterelnök azt  válaszolta, hogy Magyarországnak már van gyakorlata. Orbán Viktor hozzátette ugyanakkor, hogy az igazi erőt nem a  kerítés jelenti.  "Vannak új törvényeink, amelyek szigorú büntetést irányoznak  elő az illegális migránsok számára" - jelentette ki.

Harminc napra zárták le a röszkei határátkelőhelyeket - erősítette meg az M1 aktuális csatornának Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pintér Sándor belügyminiszter döntését szerda délután.

Részletek itt >>

Rendőri  erősítést küld Belgrád a magyar határhoz, hogy távolabb tereljék a migránsokat a határkerítéstől - közölte Nebojsa Stefanovic szerb  belügyminiszter szerdán.

A szerb rendőröket azért vezényelték a határra, hogy  megakadályozzák a migránsok támadásait a magyar rendőrök ellen, és  "humánus, tiszteletteljes módon" elválasszák őket a kerítéstől és a  magyar rendőrségtől - tudatta Stefanovic közleményében.  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

18+ fotók! Áttörték a kerítést Horgos 2-n a migránsok, a rendőrök megállították őket. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

18+ fotók! Áttörték a kerítést Horgos 2-n a migránsok, a rendőrök megállították őket. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

Azonosított terroristát foghatott a TEK

A migránsok között  elfogtak egy azonosított terroristát Röszkén - jelentette az M1  aktuális csatorna tudósítója a helyszínről szerda kora este,  hangsúlyozva, hogy ezt az információt hivatalosan senki nem erősítette meg.

A tudósító beszámolója szerint az elfogott személyt minden bizonnyal a magyar rendőröket dobáló tömegben azonosították, és onnan emelték ki. A kihallgatása megkezdődött - tette hozzá.

Szerda délután a migránsok áttörték a kaput a magyar-szerb  határ szerbiai részén, Röszke 2-nél, és magyar területre  áramlottak. A magyar rendőrök nem sokkal később visszaszorították a  kaput áttörő bevándorlókat.

Tiltakoznak a vízágyú miatt

A szerb  kormány egyik tagja a "leghatározottabban" tiltakozott szerdán  amiatt, hogy a magyar rendőrség vízágyút vetett be az agresszívvé  vált migránsok ellen a két ország közös határán.

Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter Horgoson, élőben  nyilatkozott a szerb állami televíziónak, és kijelentette, hogy  Magyarországnak ehhez nincs joga.

A vízágyú hatása "átért a határvonalon, ilyet egy államnak  sincs joga tennie, ezért a leghatározottabban tiltakozom ellene" -  mondta a migrációs ügyek kezelésével megbízott politikus, aki  tájékozódni ment Horgosra, és segélyt is vitt magával.  

Szerinte a migránsok csalódottsága érthető, miután Magyarország  lezárta a határt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Áttörték a kerítést Horgos 2-n a migránsok, a rendőrök megállították őket. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

Áttörték a kerítést Horgos 2-n a migránsok, a rendőrök megállították őket. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

Zágráb átengedi Horvátországon a migránsokat, és segíteni fog  nekik, hogy eljussanak Nyugat-Európába - közölte Zoran Milanovic  miniszterelnök. Jelenleg 1500 migránst tudnak fogadni naponta,  amennyiben ez a szám növekszik, a kormány újabb erőforrásokat  mozgósít - mondta a belügyminiszter.

Ranko Ostojic közölte, hogy délutánig 350 ember lépte át  illegálisan a határt Szerbiából Horvátországba, most arra várnak,  hogy nyilvántartásba vegyék, majd továbbszállítsák őket Zágrábba,  Sziszekre és Kutinára, a befogadóállomásokra.  "Úgy tűnik, hogy a menekültek megpróbálják tranzitországnak  használni Horvátországot" - mondta, majd hozzátette: szigorúan  betartanak minden európai uniós rendeletet és törvényt.  A horvát állami vasúttársaság bejelentette, hogy szerelvényt  indítottak útnak Zágrábból a horvát-szerb határ menti Vinkovciba,  hogy elszállítsák onnan a menedékkérőket. Az osztrák rendőrség szerda reggel 7 órakor megkezdte a  határellenőrzést a magyar-osztrák határátkelési pontokon.

A Budapest-Bécs közötti autópályán Nickelsdorfnál  (Miklóshalma), a Kópháza-Deutschkreuz közötti úton, valamint a  Bucsu-Schachendorf közötti határ osztrák oldalán folynak  ellenőrzések. Az osztrák rendőrség azt közölte, hogy napközben  további tíz átkelőre kiterjesztette az ellenőrzést, közöttük  Köpcsény (Kittsee), Pomogy (Pamhagen), Kelénpatak (Klingenbach),  Rőtfalva (Rattersdorf), Rábakersztúr (Heiligenkreuz) és Bonisdorf  településekre.   

A rendőrség közlése szerint az ellenőrzést folyamatosan  kiterjesztik,  mértékét pedig az aktuális menekültáradat határozza  majd meg, és tekintettel lesznek arra is, hogy ne alakuljanak ki  nagy torlódások az utakon.

Az osztrák hatóságok szerdán határellenőrzést vezettek be a  Szlovéniával közös határon is. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter  kijelentette: miután az osztrák-magyar határon jelentős mértékben  enyhült a helyzet, mostantól az osztrák-szlovén határt kell  ellenőrizni.  A határellenőrzés bevezetése után sem küldenek vissza  migránsokat Magyarországra az ottani állapotok miatt, azonban  Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez - mondta.  A tárcavezető szerint a határellenőrzés szabályos beutazást  tesz majd lehetővé, a cél az, hogy mindenkit regisztráljanak.  Mikl-Leitner elmondta azt is, hogy megállapodásuknak  megfelelően Németország még nem küldött vissza menekülteket  Ausztriába. Kijelentette továbbá, hogy mindenki, aki Ausztriában  akar benyújtani menekültkérelmet, természetesen megteheti, de a  legtöbb migráns Németország vagy Svédország felé akar továbbutazni.   

Szlovénia határellenőrzést vezet be a Magyarországgal közös  határán - jelentette be Miro Cerar szlovén miniszterelnök.   Szlovénia megerősítette határait, mozgósította a rendőrséget,  és helikoptereket rendelt a szlovén-magyar és a szlovén-horvát  határra - közölte Sefic Bostjan államtitkár Lendván.  A belügyminisztérium illetékese elmondta, már biztos, hogy  regisztrációs központot hoznak létre a városban. Egyelőre nem  tudni, hány migránsra kell számítani - mondta. Újságírói kérdésre,  hogy Szlovénia hány menekültet tud fogadni, azt válaszolta: "attól  függ, mennyien jönnek".   "A jelenlegi kapacitás 5-7 ezerre tehető, de mindenkiről  gondoskodni fogunk" - mondta. A tömeg pedig szerinte csökkenni fog,  hiszen ezeknek az embereknek nem Szlovénia az úti céljuk.   Szlovénia teljesíteni fogja schengeni kötelezettségeit, és a  migránsokat szervezetten csak akkor szállítja másik országba, ha az  adott állam kifejezetten jelzi, hogy befogadja őket - szögezte le  az államtitkár. 

Victor Ponta román miniszterelnök kijelentette: "az európai  politikusokhoz csatlakozva elítéli Magyarország szégyenletes  magatartását migránsügyben" ahányszor az indokolt lesz, függetlenül  attól, hogy Budapest ezen megsértődik vagy sem.  A román kormányfő Magyarországot bíráló megjegyzéseire reagálva  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette:  hazugságspirálba keverték magukat a román politikusok: közös  megoldásról beszélnek, miközben ellenséges viselkedésükkel és  hazugságaikkal teljesen ellehetetlenítik ezt az együttműködést.

Szijjártó Péter szerint talán az okozhatja a román politikusok  frusztrációját, hogy a mostani helyzetben könnyen kiderülhet, fel  vannak-e készülve a schengeni tagságra, és meg tudják-e védeni a  határaikat.

17:47 - Nem sokkal ezelőtt egy csoportnak sikerült áttörni, a rendőrök elfogták őket. Kettőt mentőben ápolnak, a többieket megbilincselték. Gyerek is van köztük. Egy másik mentőben épp egy fejsérültet látnak el. A többieket egy rendőrségi kisbusz mögé ültették, legalább 20 rendőr szoros gyűrűbe fogta őket. Az akcióban egy TEK-es is megsérülhetett, őt hordágyon tolták el egy másik mentőautóhoz.

 

Soha nem látott készültség: felfegyverzett, maszkos TEK-esek, rendőrségi helikopter Röszkén. Fotó: Schmidt Andrea  - GALÉRIA

Soha nem látott készültség: felfegyverzett, maszkos TEK-esek, rendőrségi helikopter Röszkén. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

Felfegyverzett  migránsok támadták meg a Röszke 2 közúti átkelőt szerda délután,  bedöntötték a kerítést, a helyszínen rendőrök tartják vissza a  magyar területre betörni próbálókat - közölte a délután fél hatkor  a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán elmondta: több száz migráns negyed négykor  botokkal, csövekkel felfegyverkezve támadt a rendőrökre, kövekkel,  vizespalackokkal dobálta őket. Bedöntötték azt a kerítést, amely  éjszakára lezárja a határátkelőhely területét. A rendőrök órák óta  testükkel tartják vissza az erőszakos tömeget - tette hozzá.

"Az elmúlt napokban sokat kértük az országon átutazni  kívánókat, hogy tartsák be az alapvető szabályokat" - hangsúlyozta  a kormányszóvivő.  Kovács Zoltán szerint úgy tűnik, szerdán délután valami  átszakadt, s látszik, nem békés tömegről van szó, hanem kimondottan  olyanokról, akik az erőszaktól sem riadnak vissza, ha át akarnak  jönni.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója  hangsúlyozta, a rendőrség minden törvényes eszközzel szavatolni  fogja Magyarország biztonságát. Közölte, az összecsapásokban fél  hatig húsz rendőr sérült meg. Két migránst, egy fiút és egy lányt a  tiltakozók átdobtak a kerítésen magyar területre, a mentők őket is  ellátták. A támadás előtt a migránsok ultimátumot intéztek a  rendőrséghez, azt követelték, engedjék be őket magyar területre,  egyébként erőszakot fognak alkalmazni. A főtanácsadó kijelentette,  a magyar rendőrség semmilyen ultimátumnak nem enged.

A rendőrség higgadtan reagált, könnygázt és vízágyút  alkalmazott a támadás visszaveréséhez - mondta Bakondi György.  A főtanácsadó megjegyezte: nem látszik, hogy a tömeghez mások  is csatlakoznának, de az sem, hogy a szerb rendőrség bármit is  tenne, noha a migránsok a szomszédos ország területén vannak.

17:35 - A migránsok áttörték a  kaput a szerb-magyar határ szerbiai részén, Horgos 2-nél, és áramlanak be a magyar területre. A rendőrkordon hátrébb húzódott. A rendőrök rövidesen visszaszorították a kaput áttörő migránsokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Soha nem látott készültség: felfegyverzett, maszkos TEK-esek, rendőrségi helikopter Röszkén. Fotó: Schmidt Andrea  - GALÉRIA

Soha nem látott készültség: felfegyverzett, maszkos TEK-esek, rendőrségi helikopter Röszkén. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

17:00 - Gumiabroncsokat gyújtottak fel, a határátkelőt sűrű,  fekete füst borítja. A szerb rendőrök továbbra sem avatkoznak közbe, viszont észrevehető, hogy ők is megerősítették jelenlétüket. A migránsok felmásztak a határátkelőn található melléképületek,  egyebek mellett a régi Duty Free Shop, azaz a vámmentes termékeket  árusító épületre, onnan is dobálják a rendőröket, illetve minden  gyúlékony anyagot az átkelőhöz visznek. A migránsok kevésbé agresszív csoportjai egyre inkább  érdeklődik a Horvátország felé vezető út iránt, a nők és a gyerekek  eltávolodtak a horgosi átkelőtől.

 

 

 

 

 

 

 

 

Soha nem látott készültség: felfegyverzett, maszkos TEK-esek, rendőrségi helikopter Röszkén. Fotó: Schmidt Andrea  - GALÉRIA

Soha nem látott készültség: felfegyverzett, maszkos TEK-esek, rendőrségi helikopter Röszkén. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

Szlovénia határellenőrzést vezet be a Magyarországgal közös határán  - jelentette be Miro Cerar szlovén miniszterelnök szerdán.  

Egyre többen indulnak Horvátország felé

Egyre több Horgoson várakozó migráns dönt úgy, hogy inkább elindul  Horvátország felé, és megpróbál ott bejutni az Európai Unióba -  tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.

Míg kedden körülbelül ötven migráns döntött úgy, hogy igénybe  veszi az M5-ös autópályán fekvő horgosi átkelőnél várakozó,  Magyarkanizsára induló autóbuszt, addig szerdán már öt-hat busz  indult a pihenőhely felé. A migránsok úgy értesültek ugyanis, hogy  onnan indulnak járatok a szerb-horvát határon fekvő Sid irányába.

Lackó Róbert, Magyarkanizsa képviselő-testületének elnöke az  MTI tudósítójának elmondta, eddig egy ilyen busz indult el, de  amennyiben igény mutatkozik rá, akárhány buszt tudnak indítani.  Hozzátette: néhányan már jelezték, hogy mennének Sidre.

Ugyanakkor egy körülbelül 30 főből álló migránscsoport  megérkezett a szintén a szerb-horvát határon fekvő Zomborba -  közölte a szerb sajtó.

16.10 - Úgy látszik, több füstgránátot dobálnak dobtak a tömeg közé. De folyamatos a dobálózás, a migránsok is folyamatosan dobálják a rendőröket.

15.55 - Vízágyúval oszlatják a tömeget, továbbra is nagy a készültség. Kollégánk úgy látja, könnygázt is bevetettek a  rendőrök.

15.50 - Már két helikopter, a rendőrségi mellett egy terepmintás, nagyobb katonai is felszállt és köröz a levegőben.

 

 

 

 

 

 

 

 

Soha nem látott készültség: felfegyverzett, maszkos TEK-esek, rendőrségi helikopter Röszkén. Fotó: Schmidt Andrea  - GALÉRIA

Soha nem látott készültség: felfegyverzett, maszkos TEK-esek, rendőrségi helikopter Röszkén. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

15:30 - Már hármas sorfalban állnak a rendőrök. Legalább százan a szerb oldalon, ugyanennyien középen, és egy harmadik csapat teljes páncélban, pajzsokkal egészen a magyar oldalnál. Folyamatos arabul próbálják megnyugtatni és tájékoztatni a migránsokat, de minden esetben hatalmas kiabálás rá a válasz.

15:25 - Négy további, orosz gyártmányú BTR 80/A típusú áncélozott szállító harcjármű és további rendőrök érkeztek a helyszínre.

A magyar  rendfenntartók könnygázt vetettek be szerda kora délután a régi  horgos-röszkei, úgynevezett Horgos 2 határátkelőhelynél, amikor a  migránsok egy kisebb csoportja megpróbált áttörni az utat  eltorlaszoló kapun. 

A magyar rendfenntartók vízágyúkat helyeztek el a kapu előtt. A  migránsok pedig "Kinyitni, kinyitni" felkiáltásokkal igyekeznek  őket meggyőzni, hogy nyissák ki a kapukat. A határ felett  helikopter köröz.

A migránsok több száz fős csoportja indult el az új  horgos-röszkei átkelőről a régi átkelő felé, mert úgy értesültek,  hogy ott kinyitották a határt. A rohanás közben hátrahagyták  csomagjaikat, sátraikat, élelem- és vízkészleteiket.

A délután során a migránsok kisebb-nagyobb csoportja időnként  skandálásba, fütyülésbe és a szerb-magyar határon felállított  kerítés döngetésébe kezdett szerdán is, ám nagyobb rendbontás nem  történt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. 

Az atv.hu dél körül azt közölte, hogy a migránsok egyik  hangoskodó csoportja ultimátumot adott a magyar hatóságoknak az  M5-ös autópályán fekvő átkelőnél, hogy ha 13 óráig nem nyitják ki a  kaput, akkor akcióba lendülnek. Ilyen incidens ott nem történt, a  másik átkelőnél viszont továbbra is feszült a helyzet. 

15.10 - Katonai páncélozott járművel állják el az utat, több száz rendőr rohant be a két határ közé. A magyar oldalról is elég ijesztő a helyzet, egyelőre sajtót nem küldték el a helyszínről. Négy mentő is a helyszínre érkezett.

15:00 - Hatalmas a készültség Röszkén, most érkezett meg a tömegoszlató vízágyú is. A migránsok gyereket dobálnak a levegőbe, azt kiabálják, hogy nyissák ki a kaput. Úgy tudjuk, bár ezt nem erősítették meg hivatalosan, a horgosi oldalon betörték az egyik kaput, soha nem látott készültségben a rendőrök. Kollégánk szerint több száz rendőr van a helyszínen, a rendőrségi helikopter ezekben a pillanatokban szállt fel. A helyszínen van a Terrorelhárítási Központ is, állig felfegyverzett, maszkos rendőrei is.

13.00 - az autópályánál található határátkelőnél nem engedik mozogni a szerb rendőrök a menekülteket Horgos felé, ám ha átsétálnak a régi határátkelőhöz, akkor könnyen bejuthatnak Horgosra. Ezt sokan ki is használják és cigarettával, élelmiszerrel megpakolt táskákkal térnek vissza a határhoz.

11. 45 - A régi és az új röszkei határátkelő között összefüggő sátortábor alakult ki. Több ezer migráns rendezkedett be ide - jelentette helyszíni tudósítónk. Közben Horgos felől további menekültek érkeznek folyamatosan. Egy iraki fiatalemberrel, Qutaibával mi is szóba elegyedtünk. Elmondta, hogy gondolkoztak azon a társaival, hogy Horvátország felől menjenek Ausztriába, de az embercsempészek 1500 eurót kértek volna a fuvarért. Ennyit nem akartak fizetni, ezért úgy döntöttek, hogy Horgoson várják ki, mi lesz velük. Több menekült kérdezett bennünket arról, hogy mikor nyitják meg a határt Magyarország felé. Azt hiszik, hogy ez néhány napon belül bekövetkezhet. Közben megjelentek a nemzetközi segélyszervezetek Horgosnál is, tisztasági eszközöket, élelmet, vizet osztanak a menekülteknek.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az M5-ös autópályán telepedtek le a migránsok Horgosnál - GALÉRIA

Az M5-ös autópályán telepedtek le a migránsok Horgosnál - GALÉRIA

11.40 - Balog Zoltán EMMI miniszter tart sajtótájékoztatót Szegeden. Elmondta, járt a határon, és megállapította, hogy a rendőrök helyt álltak a nehéz helyzetben, amiért majd Erzsébet-utalványt kapnak, hogy tudjanak pihenni, üdülni.Balog szerint eddig sikerült megakadályozni a humanitárius katasztrófát összehangolt munkával a rendvédelmi szerveknek, az egészségügyi és segélyszervezeteknek. Elmondta, a migráns gyerekek, a kiskorúak, akiket regisztrálnak és részt vesznek a menekültügyi eljárásban, egy évig ingyenes ellátás jár, mert - ahogy a miniszter fogalmazott - rájuk úgy kell, mintha a mi gyerekeink lennének. Elmondása szerint a gyerekek jelentős többsége fiú és afgán származású. Elhangzott az, ami tegnap is, hogy bővítik a férőhelyeket a gyermekintézményekben, így a fóti gyermekvárosban és Balatonöszödön a volt kormányüdülőben. Itt fogadhatnak majd migráns gyermekeket. Balog Zoltán elmondta, a kormány 200 millió forinttal támogatja a Máltai Szeretetszolgálat, az Ökomenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt humanitárius munkáját. A három szervezet szerb és magyar oldalon is segít. Balog Zoltán miniszter hangsúlyozta a tranzitzónában a családok élveznek elsőbbséget a regisztrációnál. Idén 200 ezer migráns érkezett Magyarországra, 172 ezer adott be menedékkérelmet, közülük 63 ezer vallotta magát szírnek.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó a sajtótájékoztatón elmondta, jelenleg pár száz migráns van a röszkei autópálya határátkelőnél, kb. 50 a röszkei kishatáron, és 30-40 menekült az ásotthalmi határátkelőnél. Ezek jelenleg mind zárva vannak. Tegnap 22 óráig 94-en kértek menekültstátuszt a röszkei tranzitzónában, afgánok, szírek, pakisztániak, irakiak, bangladesiek, kongóiak. A 94-ből 13 volt kiskorú. Bakondi elmondta, 48 esetben született döntés. Minden menedékjogi kérelmet elutasítottak, és visszafordították a migránsokat Szerbiába. Hét menekült fellebbezett a döntés ellen. 74 migránst úgynevezett mélységi szállásra szállítottak, ők főképpen családosok, és addig lesznek ott, amíg nem zárul le a menekültügyi eljárásuk. Bakondi kérdésre válaszolva elmondta, még nem született pozitív döntés a menedékjogi kérelmeket illetően. Ez azt jelenti, hogy a határzárás óta még senkinek nem adott menekültstátuszt a magyar állam. A főtanácsadó közölte, tegnap éjfélig 316, ma délelőtt 11-ig újabb 203 migráns ellen intézkedett a rendőrség a zöldhatáron. Bakondi közölte, 46 esetben indult büntetőeljárás. Tegnap éjszaka Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter azt mondta Horgoson, hogy szerdán tárgyal a magyar kollégáival, hogy mikor nyithatják meg a forgalom előtt a röszkei határátkelőt. Balog Zoltántól megkérdeztük, tárgyalt-e már valaki a szerbekkel az autópálya határátkelő megnyitásáról, a politikus azonban közölte, nem ő a belügyminiszter, nem tud nyilatkozni az ügyben, Bakondi György ugyanerre a kérdésre közölte, kedden az országos rendőrfőkapitány levelet írt szerb kollégájának a határátkelő megnyitásával kapcsolatban, de még nem érkezett válasz az ügyben. A főtanácsadó reményét fejezte ki, hogy ma megérkezik a válasz a szerb országos rendőrfőkapitánytól.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az M5-ös autópályán telepedtek le a migránsok Horgosnál - GALÉRIA

Az M5-ös autópályán telepedtek le a migránsok Horgosnál - GALÉRIA

11.20 - információink szerint ma már nem szállították ki a közmunkásokat a kerítéshez. Úgy tudjuk, tegnap még mentek a közmunkások, de közölték velük, hogy szerdától már nincs munka a határnál.

A megyei iparkamara székházában tartja kedd óta a délelőtti és délutáni sajtótájékoztatót Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó.

11.00 - helyszíni tudósítónk azt látja, hogy egyre több menekült táborozott le a határátkelő horgosi oldalán, az autópálya folytatásánál. A füves elválasztószigeten telepedtek le, úgy tűnik, hogy hosszabb időre rendezkednek be. Változás tegnaphoz képest, hogy a határon ki- és belépéskor regisztrálják az újságírókat a szerb határőrök. Számos külföldi tévétársaság van a helyszínen közvetítőkocsikkal, a zágrábi tévé is megjelent, miután tegnapra világossá vált, hogy a menekültek Horvátország felé veszik majd az irányt. Az embercsempészek is készülődnek, Magyarkanizsán többen is megjelentek, hogy Horvátország felé vigyék a migránsokat. Horgosnál platós kisteherautókkal ürítik a mobil vécéket. Most nyugalom van. A kitelepült tévétársaságok nagyon segítőkészek, még a generátoraikat is engedik, hogy használják a menekültek a mobiltelefonjaik feltöltésére.

Nem alakult ki torlódás Ásotthalomnál azt követően, hogy szerda délelőtt újra lezárták a település közelében található határátkelőt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Úgy tűnik, a magyar és a szerb autósok időben értesültek az átkelő lezárásáról, mert csak német rendszámú autót vezető törökök várakoztak tanácstalanul az átkelő előtt. Ők arról próbáltak információt szerezni, hogy hol mehetnek át Szerbiába. Hivatalos tájékoztatás híján - ugyanis hivatalos embert csak a sorompó után, hallótávolságon kívül lehetett látni - az MTI tudósítója igazította útba őket. Ugyanakkor a határ környéki utak mentén szerda délelőtt számos migránscsoporttal lehetett találkozni. Velük szemben az környéken cirkáló rendőrök intézkednek. 

10 - Harmincöt esetben indult büntetőeljárás a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt kedden a magyar-szerb határ térségében - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szerdán Szegeden. Csiszér-Kovács Viktória az ORFK sajtótájékoztatóján elmondta, a rendőrség vizsgálja, hogy a határ illegális átlépése során történt-e más bűncselekmény is, megrongálták-e a határzárat. Kedden a magyar-szerb határszakaszon 316 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, és az elfogottak negyede-ötöde gyermek. A migránsok jelentős részénél nem merült föl bűncselekmény gyanúja, így esetükben határrendészeti eljárás indult. A szóvivő elmondta azt is, hogy a röszkei autópálya- és közúti határátkelőhely, valamint az ásotthalmi átkelő nem működik, Tompán viszont zavartalan a határforgalom. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az M5-ös autópályán telepedtek le a migránsok Horgosnál - GALÉRIA

Az M5-ös autópályán telepedtek le a migránsok Horgosnál - GALÉRIA

9. 25 - Csendesen indult a reggel mindkét horgos-röszkei határátkelőnél, a migránsok továbbra is abban reménykednek, hogy Magyarország megnyitja a határt, és bejuthatnak az Európai Unió területére.Egy csoportjuk késő éjszakáig hangoskodott az M5-ös autópályán lévő határátkelőn felállított kapunál, ám hajnalban ők is aludni tértek a két átkelő közötti bozótos, füves területen kialakult rögtönzött sátortáborban. Reggel többen is azt mondták az MTI tudósítójának, reményt adott nekik, hogy egy szerb politikus a helyszínre látogatott, és ígéretet tett arra, hogy beszél magyar kollégáival. Kedd este Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter járt a horgosi átkelőnél, a migránsok elbeszélése alapján pedig voltak olyanok, akik lefordították nekik azt, amit a politikus mondott. A migránsok azonban a jelek szerint túl optimistán értelmezték a szerb belügyminiszter szavait. Stefanovic annyit mondott, hogy szerdán tárgyal magyar kollégáival a Horgoson kialakult helyzet kezeléséről, illetve arról, hogy mikor nyithatják meg az átkelőt a forgalom előtt. Kiemelte, azt reméli, csupán 48 órás lezárásról van szó, amely után normalizálódhat a közlekedés. Szerinte korai még a migránsok megváltozott útvonaláról beszélni, egyelőre nem lehet tudni, hogy Magyarország helyett Románia vagy Horvátország felé indulnának-e az emberek. Ugyanakkor kiemelte: Szerbia nem fogadhatja el azt, hogy a területére szállítsák vissza mindazokat, akiket nem fogadnak be az Európai Unióban, hiszen ezek az emberek csak áthaladtak Szerbián. Hozzátette még, hogy országa semmiféle erőszakot nem fog alkalmazni a migránsokkal szemben, ellenkezőleg, élelmiszerrel és vízzel, valamint minden szükséges eszközzel segíti majd őket. A helyszínen dolgozó önkéntesek úgy tudják, hogy szerdán vízcsapot állítanak fel a horgosi határátkelőnél, valamint arra is kaptak ígéretet, hogy mobil WC-ket visznek a sátortábor közelébe. 

9.10 - Négy iraki állampolgár bíróság elé állítását kezdeményezte az ügyészség a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt - tájékoztatott a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán. Szanka Ferenc közölte, hogy a négy vádlott kedd reggel Röszkénél a gyorstelepítésű drótakadályon átmászva lépett magyar területre a szerb-magyar határon. A kerítést nem rongálták meg, mivel azt korábban ismeretlenek már kihasították és felhajtották. A bűncselekmény elkövetését elismerő határsértőket a rendőrség őrizetbe vette. A határzár tiltott átlépésének bűntette miatt indult eljárásban a Szegedi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban, az őrizet 72 óráján belül kezdeményezte a terheltek bíróság elé állítását - közölte a szóvivő. A rendőrség szerda reggelig további öt migráns ellen indult bűnügyben indítványozott gyorsított eljárásban történő bíróság elé állítást.

Mintegy 4 kilométeres volt a sor a magyar-szerb határ kelebia-tompai átkelőjénél szerda reggel, éjszaka ugyanis csak itt, illetve a 90 kilométerrel távolabbi, béreg-hercegszántói átkelőhelyen lehetett Szerbiából Magyarországra jutni. A szerbiai autós és motoros szövetség tájékoztatása szerint Kelebiánál és Béregnél (Backi Breg) megnőtt a forgalom, 20 percnél hosszabb várakozásra azonban nem kell számítani. Az MTI tudósítója a vajdasági Kelebián azt tapasztalta, hogy ennél jóval többet kell majd várnia annak, aki Szerbiából Magyarországra szeretne jutni, a kocsisor ugyanis a határzónán kívülre ér, körülbelül 4 kilométer hosszú. Hét órakor megnyílt a gyála-tiszaszigeti és a bajmok-bácsalmási átkelő is, ezeket a határátkelőhelyeket azonban csak a szerb állampolgárok, valamint az Európai Unió és Svájc állampolgárai használhatják. A szerbiai autós és motoros szövetség azt is közölte, hogy a horgos-röszkei és a királyhalom-ásotthalmi átkelőket nem nyitják meg szerdán. 

8.30 - Az országos rendőrfőkapitány szerda reggel 7 órától ismét felfüggesztette az ásotthalmi közúti határátkelő működését - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI-t. A közlemény szerint a határforgalom azért szünetel, mert a szerb oldalon kialakult helyzet miatt a határátlépés feltételei jelenleg nem biztosíthatók. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy a röszkei autópálya- és közúti határátkelőhely sem működik. Várkonyi Gergely azt tanácsolta az utazóknak, válasszák a tompai vagy a tiszaszigeti határátkelőhelyet, ez utóbbi 7 és 19 óra között üzemel.  

7.45 - A magyar oldalon az áteresztő pontnál sincs jelenleg probléma. Hivatalos adat nincs arról, hogy hány helyen rongálták meg tegnap a határzárat, illetve lépték át illegálisan a határt, de a rendőrök több kisebb csoportot is feltartóztattak. Az áteresztő pontnál a konténereknél 58-an éjszakáztak, ők tegnap beadták kérelmüket, ügyükben ma várható döntés.

Hivatalosan éjféltől, gyakorlatilag kora reggeltől Ausztria határellenőrzést vezetett be a magyar, az olasz, a szlovák és a szlovén szakaszokon,jelenleg ennek hatása nem érezhető Hegyeshalomnál.

Eközben a szerb buszosok gyorsan reagáltak a megváltozott magyar helyzetre: a határzár miatt Horvátország felé viszik a migránsokat Dél-Szerbiáhól. Horvátországból aztán Szlovénia, Ausztria és Németország az új útvonal. Presevóban már húsz busz várja a migránsokat: Horvátország felirattal.

7.40 - Az elmúlt 24 órában 367 határsértőt fogtak el a rendőrök országszerte - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerda reggel a honlapján. A határzár tiltott átlépése miatt 316 embert, tiltott határátlépés miatt további 51 embert fogtak el. Egy ember ellen közokirat-hamisítás, kettő ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás - írták a közleményben.  

7.20 -Élesen bírálta a román kormányfő arról szóló szavait Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy "a magyarországi döntéshozók semmivel nem jobbak, mint a szíriaiak vagy a líbiaiak, akiknek országaiból menekülnek a bevándorlók".Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium által az MTI-hez szerdára virradóra eljuttatott közlemény szerint úgy fogalmazott: "Victor Ponta tegnap estére elveszítette önkontrollját, esztelen megnyilatkozásaival megsértette egész Magyarországot. Ilyen vad rágalmakat kulturált európai politikusok nem fogalmaznak meg. Szavaira - melyeket az egész magyar nemzet nevében kikérünk magunknak - csak egyetlen magyarázat lehetséges: teljesen elvesztette a lába alól a talajt a román belpolitikában". A román kormányfő Facebook-bejegyzésben reagált kedd este az aznapi magyar-román diplomáciai pengeváltásra, amely azután bontakozott ki, hogy Szijjártó Péter bejelentette, a magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármas határtól "ésszerű távolságig" húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány. Victor Ponta többek között kijelentette, "emberként és európai polgárként" felháborodik azok miatt a magyar intézkedések miatt, amelyekhez hasonlókat "Európa eddig csak az 1930-as, 1940-es években látott". Úgy fogalmazott, "a szögesdrótok, az agresszív törvények, a börtön és a brutalitás biztosan nem oldják meg a problémát". Hisz a szolidaritásban, a racionális és fenntartható megoldásokban és főként az európai értékek felsőbbrendűségében, de ami az elmúlt napokban Magyarországon történt, az éppen ezekkel az értékekkel van szöges ellentétben - írta Victor Ponta. 

6.30 - A tüntetők többsége éjfél után nyugovóra tért a kerítés tövében a Horgosnál lévő kis határátkelőhelynél - jelentette az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója. Akkor már csupán két tucatnyian néznek farkasszemet a magyar oldalon lévő készenlétis rendőrökkel és arabul próbálták őket meggyőzni arról, hogy nyissák meg a határt. A tudósító szerint a tömeg feloszlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!