Szeged és környéke

2015.09.10. 20:30

Cserkésztalálkozó Japánban: Socó bá már a 1933-ason is kint volt

Dzsemborira gyűltek össze nemrég Japánban a világ cserkészei. Szegedről is kijutottak néhányan a találkozóra, ahol például magyar ételeket főztek, ruhadarabokat cserélgettek és íjászkodni tanították társaikat.

Vida-Szűcs Imre

Kilenc szegedi plusz egy vajdasági fiatal járt térségünkből Japánban az augusztusi dzsemborin, vagyis cserkész-világtalálkozón. Magyarországról pedig összesen 200-an voltak ott, köztük a 97 éves „Socó bá", aki már az 1933-as találkozón is járt.


– Iszonyú cukik a japánok, nagyon vendégszeretők. Minden kívánságunkat igyekeztek teljesíteni – mondta a 16 éves szegedi Gyuris Enikő. Életében először vett részt dzsemborin, és táborozóként már nem is mehet többször, csak szervezőként, mert 14–18 évesek a résztvevők. – Számomra a vécék voltak a legfurábbak. Vagy csak egy gödör, vagy olyan modern, hogy azt sem tudom, melyik gombot kell megnyomni, hogy lehúzzam. Az is érdekes, hogy Japánban mindenhol italautomaták voltak, indokolatlan helyeken is, például egy szentélyben – sorolta a furcsaságokat.

 

Fotó: DM

Fotó: DM


A többi nemzet cserkészei rácsodálkoztak a magyarokra, akik katonás rendben vonultak, népdalokat énekelve – hallottuk Bauer Magdolnától, aki őrsvezetőként kilenc lányra vigyázott a Kirara-Hama félszigeten tartott dzsemborin. A magyar csapat kiállítósátrába egy óriási Rubik-kockán át vezetett az út. – Rendkívül népszerű volt a magyar csárda, ahol többek között gulyáslevest, lángost, somlói galuskát, tejberizst kínáltunk. Ősi magyar harcművészeteket is bemutattunk, lehetett íjászkodni, ostort csattogtatni. Meglátogatta a tábort számos ismert ember, mások mellett a japán herceg és a miniszterelnök, és egy alkalommal a fejünk felett szállt el egy NASA űrrepülő – mesélte Magdi.


A közel 40 ezer főt számláló találkozón mindenki szerzett új ismerősöket, és a cserkészek szabadidejükben pólókat, felvarrókat, nyakkendőket cserélgettek egymás közt. Augusztus 8-án ért véget a dzsembori, de szinte mindenki tovább maradt, hogy jobban körülnézzen a távoli országban. Volt, aki Tokióba ment, más a Fudzsi-hegyet mászta meg, vagy buddhista zarándoklaton vett részt. A szegedi cserkészek hálásak a támogatóiknak, akiknek a segítsége nélkül nem juthattak volna ki a világtalálkozóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!