Szeged és környéke

2015.09.21. 21:32

Nagyobb sebességre kapcsolhatnak a mozdonyok

Csongrád megye - Két év múlva felújítják a Szeged-Hódmezővásárhely közötti vasútvonalat, hogy alkalmas legyen a 100-120 kilométer/órás sebesség elérésére.

M. K. E.

Fejlesztések várhatók a Szeged–Békéscsaba–Gyula vasúti vonalon. A 135-ös számú vonalak egyvágányú, nem villamosított vasúti fővonalak, amelyekhez számos mellékvonal csatlakozik. Fontos csomópontjai Hódmezővásárhely és Orosháza – írta megkeresésünkre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A Szeged és Hódmezővásárhely között tervezett tramtrain járatok elindításával jelentősen megnövekedhetnek a térségben a személyszállítási igények. A jelenlegi pálya nem alkalmas gyorsabb közlekedésre. Több helyen 40-60 kilométer per órás korlátozások vannak érvényben.
 

A lassúság is megszűnik a fejlesztés után. Fotó: Kovács Erika

A lassúság is megszűnik a fejlesztés után. Fotó: Kovács Erika

A pályafelújítás célja az egységes 100-120 kilométeres sebesség elérése. Teljes hosszában villamosítják a vasútvonalat. A megfelelő energiaellátás érdekében bővítik a villamos vontatási alállomást. A vonalszakaszon a kapcsolódó vasúti berendezéseket felújítják, cserélik. A projekt megvalósítása a tramtrainhez is igazodva két ütemben várható. A Szeged–Hódmezővásárhely vonal villamosítását magába foglaló első ütem a tervek szerint 2017 második felében kezdődhet, a munka körülbelül egy évig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!