Szeged és környéke

2015.10.04. 21:07

300 forinton múlt Vilma segélye

Többen kérhetnek segélyt adósságcsökkentésre Szegeden; októbertől mindenki igényelhet egységesen fejenként 71 ezer 250 forint alatti jövedelemig. Makón egyelőre maradt az 57 ezres korlát, Szentesen évente négyszer 10 ezret kaphat ilyen célra a rászoruló. Vásárhelyen nincsenek feltételek a támogatásban, viszont a közgyűlés dönt minden esetről.

Dombai Tünde

– Egy kiló kenyér árával, vagyis 300 forinttal volt több a jövedelmünk a fiammal annál, hogy támogatást kérhessünk az önkormányzattól a lakbérhátralékunkra. Fellebbeztem. Szerencsére októbertől változott a rendelet. Megemelte a város az alsó határt, kaphatunk segítséget. Annyira örülök, hogy körbeszaladnám Szegedet, ha bírnám – mondta a két botra támaszkodó Hegedűsné Hunyi Vilma a szegedi polgármesteri hivatal humán közszolgáltatási ügyfélszolgálatán.


Otthonában azt is elmesélte a nyugdíjas asszony, „dupla technokollal ragasztotta oda magát a béka fenekéhez, hogy ne essen le róla", mégis egyik napról a másikra élnek. 91 ezer 800 forint a nyugdíja, de ebből 65 ezret elvisz a bank minden hónapban a korábbi kölcsönök miatt, amit három munkanélküli fia miatt vett fel. Közülük ketten már dolgoznak, egy lakik otthon, ő 22 ezer 800 forint foglalkoztatást helyettesítő támogatást kap. Összesen 49 ezer 600-at osztanak be. Hivatalosan viszont 57 ezer 300 forintjuk van fejenként. Lakbértámogatást kaptak, mert ahhoz 71 ezer 250 forint alatti jövedelmet kell igazolni fejenként. Így csak 12 ezer 500-at fizetnek a 17 ezer 500 helyett az önkormányzati bérleményükért.


 Hátralékkezelési támogatást viszont nem kérhettek, mert ott sokkal lejjebb volt a küszöb, 57 ezer forintnál – eddig.


 Szeptemberben ugyanis megszavazta  a közgyűlés, hogy egységesen felemeli az alsó határt 71 ezer 250 forintra. Ez Vilmánál annyit jelent, hogy a 358 ezres lakbértartozását most is törleszti havi 6000 forintos részletekben (ami 4 év alatt futna ki). Ám az új szabály szerint ha továbbra is rendesen törleszt az IKV-nak, amit ellenőriz a város, az adósság 75 százalékát, 270 ezer forintot elengednek.


Egységesen a nyugdíjminimum két és félszeresére (ez most 71 ezer 250 forint) emelkedett tehát októbertől Szegeden az az egy főre jutó jövedelemszint, ami alatt az önkormányzatnál hátralékkezelési, illetve lakhatási támogatást lehet kérni. Mivel az IKV adatai szerint a közel 400 szociális lakásbérlő háromnegyede tartozik a lakbérrel, ezután negyedévente ellenőrzik a befizetéseket. Akinek három hónapnál több elmaradása van, annak kötelező lesz részletfizetésről megállapodnia az IKV-val. Solymos László szocialista alpolgármestertől megtudtuk, jól kalkuláltak, a márciusban kialakított 400 millió forintos városi szociális kassza elég lesz az idei támogatásokra. Arra számítanak, hogy a jövedelemkorlát emelésével 75 százalékkal többen kérnek hátralékkezelési segélyt. Az nagyjából 100 újabb rászorulót jelent, mert korábban évente 135 szegedi kapott adósságkezelési és 2700 lakásfenntartási támogatást. 


A szociális kassza megnövelésére azért volt szükség év elején, mert az állam öt év alatt egyre kevesebb pénzt adott ilyen célra. Míg 2010-ben 900 millió forint érkezett szociális segélyezésre, addig idén mindössze 186 millió. Ez még azzal együtt is kevés, hogy néhány ellátás átkerült a kormányhivatalhoz. Azokra korábban 150 milliót fizetett ki az önkormányzat.

Mentőövek

A makói önkormányzattól az a család kaphat segítséget, ahol valamelyik közüzemi fizetnivalóból már 28 ezer 500 forintnál több hátralékot halmoztak fel, és az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az 57 ezer forintot. Egyedül élőknél ez a határ 71 ezer 250 forint. Nem kaphat ilyet, akinek van jövedelme lakóingatlan bérbeadásából, vagy a kérelmezése előtti két évben már kapott ezen a címen segítséget. Hódmezővásárhelyen ilyen helyzetben rendkívüli települési támogatást igényelhetnek a polgárok. Nincsenek feltételek, és az igényelt összegnek sem szabtak felső határt, ám a beadott kérelmekről minden esetben a közgyűlés dönt. Szentesen korábban is lehetséges volt, most is kérhető ez a támogatási forma, március 1-jétől 21-en igényelték. Az adósságcsökkentési támogatás évente legfeljebb négy alkalommal adható, a támogatás eseti összege maximum 10 ezer forint lehet. A kérelmet a Szentesi Családsegítő Központban kell igényelni, amit az adósságkezelési tanácsadó továbbít az elbíráláshoz szükséges igazolásokkal együtt a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal szociális Irodájához. A megállapított támogatást közüzemi szolgáltatók számára kell átutalni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!