Szeged és környéke
2015.10.27. 21:04
Ha rákkeltő, ha nem: kelendő a kolbász és a szalonna
Csongrád megye - Egy nappal azután is kelendő volt a kolbász és a szalonna, hogy az egészségügyi világszervezet rákkeltő anyagnak minősítette a vörös húsokat és a feldolgozott hústermékeket.
Fekete Klára
Nincs akkora vész
Egy embernek, aki nem dohányzik, nem iszik alkoholt, nem stresszel, plusz sokat mozog, 5 százalék esélye van arra, hogy rákos legyen. Ezt az 5 százalékot növeli meg 18 százalékkal a rendszeres szalámi- vagy kolbászevés: tehát aki amúgy egészséges, és imádja a füstölt árut, az 5 helyett 5,9 százaléknyi veszélyhelyzetet hoz össze magának. A rendszeresség pedig azt jelenti, hogy napi 50 grammnyi feldolgozott húst fogyasztunk. A vörös húsnál – ami sertés-, marha- és birkahús – 100 gramm rendszeres fogyasztása növeli meg 17 százalékkal a veszélyt.
– Szerintem nem igaz, hogy az összes vörös hús és füstölt áru rákkeltő lenne: eddig is ettük, a jövőben is enni fogjuk – mondta [namelink name="Csillag Dénes"] hentes a Mars téri piacon. – A régi öregek se haltak meg emiatt rákban. Annyi igazság lehet benne, hogy ha sokat eszünk, rosszat teszünk vele az egészségünknek. De mértékkel mindent szabad fogyasztani.Egy embernek, aki nem dohányzik, nem iszik alkoholt, nem stresszel, plusz sokat mozog, 5 százalék esélye van arra, hogy rákos legyen. Ezt az 5 százalékot növeli meg 18 százalékkal a rendszeres szalámi- vagy kolbászevés: tehát aki amúgy egészséges, és imádja a füstölt árut, az 5 helyett 5,9 százaléknyi veszélyhelyzetet hoz össze magának. A rendszeresség pedig azt jelenti, hogy napi 50 grammnyi feldolgozott húst fogyasztunk. A vörös húsnál – ami sertés-, marha- és birkahús – 100 gramm rendszeres fogyasztása növeli meg 17 százalékkal a veszélyt.
– Az állandó vevőink egyébként továbbra is ugyanannyi sertéshúst és kolbászt vásárolnak, mint eddig, és nem hallottam, hogy beszélnének a témáról – tette hozzá Csillag Dénes, a Kotroczó húsbolt hentese.
[namelink name="Papp Kitti Petra"] a szülei saját készítésű füstölt termékeit árusítja rendszeresen a Mars téren, a tanyai piacon. Szerinte nem rákkeltők az asztalán kínált kolbászok és a szalonnák, amelyeken nagy betűkkel szerepel a származási hely, Deszk neve is. A fiatal lány egyébként csak a kolbászt szereti, de abból se eszik naponta.
Miért kérdezősködtünk Szeged gyomrában, a Mars téren?
A WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének rákkutató ügynöksége hétfőn publikált egy tanulmányt, amely sokkolta az embereket. A szakértők a pácolt és feldolgozott húsokat például pont ugyanabba a kategóriába, a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolták, ahol az azbeszt, az arzén, az alkohol és a dohány szerepel. Szerintük egyértelmű, hogy fogyasztásuk a bélrák kialakulásának kockázatával jár.
Megkérdeztük Éder Tamást, a Bonafarm csoport vállalati kapcsolatok- és PR-igazgatóját, mit szólnak ahhoz, hogy a Pick termékei is felkerültek a „WHO-listára". A vezető a hússzövetség közleményét küldte el, amellyel a Pick Szeged Zrt., mint a szövetség tagja, egyetért. A Magyar Húsiparosok Szövetsége határozottan elutasítja a WHO rákkockázati besorolását. Úgy vélik, félrevezető, ha az életmódból és az étrendből egy tényezőt emelünk ki és azt tesszük felelőssé bizonyos megbetegedések kialakulásáért. A kockázatot sok tényező befolyásolja, a kor, a genetika, az étrend, a környezet és különösen az életmód. Nem egy adott élelmiszercsoport jelent önmagában egészségügyi kockázatot, hanem az egészségtelen életmód és azon belül a nem megfelelő étrend.
Olvasóink kommentjei
[namelink name="Földi Csaba"]: A WHO egye meg a műanyag kaját, én meg megeszem ezt a rossznak titulált vörös húst, szalonnát, kolbászt...
Mészáros Szilvia: Most tértem vissza a régi jó étkekre. Zsír, szalonna, kolbász, tepertő stb. Nem kellenek többé a műdolgok, írhat akármit a WHO.
[namelink name="Molnár Judit"]: Végül is nagyszüleink-dédszüleink is eléltek 80-90 évet ezeken a rákkeltő ételeken...
[namelink name="Kovács Éva"]: Ennyi erővel már lassan éhen is halhatunk, mert minden rákkeltő, hizlal stb. Én igenis azt eszek, ami jólesik.
[namelink name="Földi Csaba"]: A WHO egye meg a műanyag kaját, én meg megeszem ezt a rossznak titulált vörös húst, szalonnát, kolbászt...
Mészáros Szilvia: Most tértem vissza a régi jó étkekre. Zsír, szalonna, kolbász, tepertő stb. Nem kellenek többé a műdolgok, írhat akármit a WHO.
[namelink name="Molnár Judit"]: Végül is nagyszüleink-dédszüleink is eléltek 80-90 évet ezeken a rákkeltő ételeken...
[namelink name="Kovács Éva"]: Ennyi erővel már lassan éhen is halhatunk, mert minden rákkeltő, hizlal stb. Én igenis azt eszek, ami jólesik.
Ezek is érdekelhetik
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Feliratkozom a hírlevélre