Szeged és környéke

2015.10.29. 20:28

Két szegedi gimnázium az első százban

A Radnóti kibérelte a reál tárgyakból az ország dobogós helyeit a HVG összeallítasa alapján. Az egykori Ságvári a gyakorlók között a hatodik, felvételik alapján pedig a legjobb megyei középiskola. Öt szakiskolánk is szerepel a legjobbak között.

Timár Kriszta

Kiválóak a megyei szakképzők is

Az országos szakmai versenyek döntőjébe jutott tanulók száma alapján a kiadvány rangsorolta különböző szakmák szerint is a szakiskolákat. Gépészismeretekben ez alapján ötödik helyezett a hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola. A kereskedelem, marketing, vendéglátás rangsorban nyolcadik helyen van a Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium. A közgazdasági ismeretek szakmai rangsorában negyedik a Szegedi Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskola. A műszaki informatikai ismereteket legjobban oktató intézmények sorában három megyei iskola is van: a vásárhelyi Gregus Máté  és a Pollák Antal is második,  a Szegedi Déri Miksa pedig s hatodik helyen szerepel. Webmester-IT ismeretekben a Gregus Máté a hetedik legjobb képzőhely az országban.A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium a 37., az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola pedig a 66. legjobb gimnázium az országban. A HVG harmadik éve készíti el a 100 legjobb gimnázium és szakközépiskola listáját – érettségi- és kompetenciamérési eredményeket, felvételi adatbázist, az országos tanulmányi versenyek eredményeit veszik figyelembe.


 

 

A TOP 100-ban soha nem szerepelt még más intézmény Csongrád megyéből, a két szegedi gimnázium is minden évben máshova sorolódik. Az első év volt a legjobb: akkor a Radnóti még a 19., a Ságvári a 28. helyen szerepelt. A tavalyi eredményhez képest – mely mindkét iskola számára jelentős visszasorolást hozott – idén a Radnóti javított, a gyakorló viszont tovább rontott. 


A Radnóti több tantárgyból is kiemelkedő helyen szerepel a kiadványban. Az összesített diákolimpiai rangsorban a 27. legjobb középiskola, ám reál tárgyakból különösen kiemelkedő. Az OKTV eredmények alapján biológiából az ország legjobb intézménye, fizikából is csak a fővárosi Fazekas Mihály gyakorló előzi meg.


Kémiából és matematikából is ott áll a képzeletbeli dobogón – a harmadik helyen, informatikából pedig a Ságvárival közösen a 11. helyre sorolták. Kompetencia mérésekben és érettségi eredményekben is elsősorban a reál tárgyak sikeresek: míg ezekben a top 20-ban szerepel az iskola, nyelvi érettségiből csak a 119. helyre sorolták.


– Dolgozunk a nyelvi eredményességen, ezt már tavaly is jeleztem. Egy év alatt azonban nem lehet látványos eredményt elérni – mondta Gál Béla, a Radnóti igazgatója.


– Heti három nyelvórával egyébként sem lehet felvenni a versenyt öt évfolyamos és tagozatos gimnáziumokkal. Ebben az összeállításban továbbra is nem felvettként szerepelnek a külföldön tovább tanuló diákok, ami torzítja az eredményeket. Nem veszik figyelembe a tehetséggondozást sem, szemben a Nők Lapja rangsorával, ami pár héttel korábban jelent meg. Abban a 9. legsikeresebb állami középfokú iskola lettünk. Azt gondolom, nagyjából ez a reális helyünk.


A kiadványban még mindig Ságvári néven szereplő SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola a hatodik legjobb gyakorló iskola az országban. Matematikából benne van az ország legjobb negyven iskolájában, nyelvi érettségiből pedig a Radnótinál lényegesen jobban szerepel, hiszen a 77. helyre sorolták. A felvételi eredmények alapján is a gyakorló bizonyult jobbnak: 82. helyével éppen 6 helyet vert a Radnótira. Az ex-Ságvári gyenge pontja a magyar érettségi, melynek eredménye a 196. helyre volt elegendő.


– Ezeknek a szakmai szempontok alapján készülő listáknak az összesitése nem értelmezhető. Az érettségi teljesitményt mér, a kompetencia pedig rátermettséget – vélekedik Dobi János, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatója. Véleménye szerint nem lehet egy iskoláról általánosságban megmondani, hányadik az országos rangsorban. – Miért nem szerepel minden olyan tantárgyi eredmény a statisztikában, amiből érettségizni lehet? Ez méltanytalan a természettudományokat tanító pedagógusokkal szemben. Vagy miért nem számítanak az előrehozott érettségik? Ez nyelvek esetében különösen hátrányos – fogalmazta meg kételyeit az igazgató, aki szerint az ilyen összesitett listák eltorzított eredményt adnak. – Számomra egyik legfontosabb a felvételi eredmény, abban pedig kivalóan szerepeltünk – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!