Szeged és környéke

2015.10.04. 10:58

Ujhelyi: Orbán tételesen számoljon el a menekültügyre fordított uniós pénzekkel!

"Orbán Viktor és kormánya eddig főként csak az uszításra, a gyűlöletkeltésre költötte az adófizetői forintokat."

„Az Európai Bizottság elítéli a bevándorlás és a terrorizmus összemosását, ami biztonsági fenyegetésként tünteti fel a migránsokat, és elítéli azokat a populista megnyilvánulásokat is, amelyek sztereotípiákat alkotnak és negatív képet festenek etnikai vagy vallási kisebbségekhez tartozó személyekről" – ezt Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációért és uniós belügyekért felelős biztosa válaszolta a napokban egy írásbeli kérdésemre. A görög politikustól többek között arra vártam választ: vajon az Orbán-kormány uszító plakátkampánya miként egyeztethető össze az európai értékkel. Avramopulosz egyebek mellett leszögezte: az európai társadalom az alapvető jogokra, a pluralizmusra, az egyének kölcsönös tiszteletére és a velük szemben tanúsított egyenlő bánásmódra épül. A biztos megerősítette, amit Orbán egyelőre mereven elutasít, miszerint európai szintű, koordinált fellépésre van szükség ahhoz, hogy egyensúlyt tudjunk létrehozni nemzetközi kötelezettségvállalásaink és értékeink érvényesítése, valamint határaink biztosítása között.


Az európai biztos válaszában arra is rámutatott, hogy a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alaphoz kapcsolódó magyarországi nemzeti program tartalmaz bevándorlással és a harmadik országbeli állampolgárok közösségeivel kapcsolatos tájékoztatási kampányok finanszírozására szánt forrásokat is. Ugyanakkor – hangsúlyozta Avramopulosz - ezek az intézkedések csak akkor finanszírozhatók uniós forrásokból, ha „előmozdítják a harmadik országbeli állampolgárok és a fogadó társadalom közötti tartalmas kapcsolatokat és konstruktív párbeszédet", továbbá ha „előmozdítják a fogadó társadalom részéről az elfogadást, többek között a média bevonása révén".


Azt jól látjuk, hogy Orbán Viktor és kormánya eddig főként csak az uszításra, a gyűlöletkeltésre költötte az adófizetői forintokat, nem pedig megfelelő felkészülésre és állami ellátórendszer kiépítésére. Az álságos nemzeti konzultáció közel egymilliárdba, a plakátkampány újabb közel félmilliárdba, a buszoztatás több mint háromszázmillióba, a menekültáradatot láthatóan nem megállító, csak más korridor irányába terelő vasfüggöny pedig további tízmilliárdba került. Tudható, hogy az idei magyar költségvetés menekültügyi kiadásainak majd kilencven százalékát az Európai Unió állja.


Ezúton szólítom fel az Orbán-kormányt, hogy tételesen számoljon el az európai közösségtől kapott forrásokkal: tegye nyilvánossá, hogy a menekültkrízis kapcsán pontosan mire és hogyan költötte el eddig az Uniótól kapott pénzeket! Különösképpen tegye világossá, hogy miként és milyen forrásból próbálta meg előmozdítani az Avramopulosz biztos által is hivatkozott párbeszédet és társadalmi elfogadást! Az Orbán-kormány eddigi menekültpolitikája láthatóan nem szólt másról, mint a feszültség szításáról, a menedékkérőkkel szembeni gyűlölet elmélyítéséről. Ha mindezt a nemrég fideszes parlamenti határozatban elítélt Európai Unió pénzéből tette, akkor nem csak hazug, de még pitiáner módon aljas is.


10117 órával vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden vasárnap figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Hatvanegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom."


dr. [namelink name="Ujhelyi István"]

az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!