Szeged és környéke

2015.11.08. 20:16

Illegális szemétlerakó, rossz járdák Újszegeden

Fogadóóra címmel sorozatot indítottunk, hogy pontosabb képet alkothassunk arról, mi történik Szegeden. Ezen a héten a 19-es körzetet járjuk be, vagyis Újszeged jelentős részét. Csütörtökön Joób Mártont, a körzet önkormányzati képviselőjét faggatjuk. Kérdezzen ön is!

Munkatársunktól

Kérdezzen Joób Mártontól!


Feltesszük a cikkünkben elhangzott kérdéseket a Szeged 19-es körzet önkormányzati képviselőjének, Joób Mártonnak. Szerdán 14 óráig várjuk az ön felvetéseit is a Délmagyarország Facebook-oldalán, az [email protected] címen és a Csörög rovat 30/218-1111-es számán. A Fogadóórán készült online interjúnkat csütörtökön élőben követheti a delmagyar.hu-n. A beszélgetés szerkesztett változatát pénteki lapszámunkban adjuk közre.

– Ez a környék szégyenfoltja – mutatott egy babakocsit tologató kismama a Fő fasori víztorony tövében lévő szelektív hulladékgyűjtőre. Az edények környékét hosszú ideje szemétlerakónak használják a lakosok: akinek a kukája kicsinek bizonyul, nem szégyelli idehozni maradék hulladékát. A víztorony tövében most még egy toi-toi vécé is rontja az összképet – vannak, akik szerint ennek is lenne helye, csak nem itt.


– Kedvenc horgászhelyem a Holt-Maros, de teljesen alkalmatlan arra, hogy az ember egész nap kint legyen. Maximum a bokrok közé lehet elmenni, ha az emberre rátör a szükség – mesélte Béla, aki szerint nem törvényszerű, hogy a férfiaknak ez megfelelő megoldás. Ő hozta fel a vízminőség problémáját is. – Most a falevelek miatt néz ki vállalhatatlanul a Holt-Maros, de lényegében egész évben kiabál azért, hogy tegyenek vele valamit. Hol szemetes, hol opálos- olajos, látszik, hogy teljesen magára van hagyva. Pedig a város egyik legszebb része, ami megérdemelné, hogy rendben tartsák. Szerintem most sem lenne nagy munka lehalászni a felszínéről a leveleket, és nem mutatna elhanyagolt képet.


A körzetben több helyen panaszkodtak a lakók a járdára is. A Lövölde utcában arra, hogy nincs, máshol meg a minőségére. – Nézze meg, borzalmas állapotban van – mutatta Szaniszló Tiborné a kamaratöltés oldalában. Azon a területen azonban más gond is akadt.


– Igazán lehetne szélesebb a lejáró – mondta Kazi László a Makai úti szervizút aljában. – Pont itt ér véget a kerékpárút, aki továbbkerekezik Szőreg felé, itt hajt le. Csakhogy az autók sokszor leszorítják őket, mert nincs elég hely két járműnek. 

 

Rossz járda a Kamaratöltés környékén. Fotó: Kuklis István

Rossz járda a Kamaratöltés környékén. Fotó: Kuklis István


Egy nyugdíjas környékbeli a szemétre panaszkodott – szerinte a magánházak lakóit jobban rá kellene szorítani arra, hogy tartsák rendben portájukat. – Nyáron a gyümölcsök rohadnak az aszfalton, ősszel térdig járunk a levélben – mondta Ruck Ferencné, aki szerint a közterületekkel is van baj – főleg a buszmegállók környékén.

Bár családi házas övezetről beszélünk, a kisgyerekesek szerint nem lenne szabad feltételezni, hogy mindenki komplett szórakoztató parkkal rendelkezik otthon. – Nagyon nagy szükség lenne színvonalas játszótérre, mert abból Újszegeden rettentően kevés van – mondta Szabó Márta, aki az Erdélyi térre viszi kislányát, de a buszforgalom miatt azt sem igazán kedveli. Elérhető közelségben viszont nincs más lehetősége.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!