Szeged és környéke

2015.11.05. 11:05

Kothencz János: ezrek kérték a tarjáni közösségi központot

Jövőre egymillió forintból cserélik a Sás utcai óvoda nyílászáróit és kutyafuttató épülhet a Sólyom utcai garázssornál. Bővül a Csongor téri kulturális és közösségi centrum programkínálata, és folytatódik a közösségépítő munka Tarjánban. <br><br><br>Online fogadóóránkon Kothencz Jánossal, Tarján és Felsőváros 15-ös választókerületének önkormányzati képviselőjével beszélgettünk.

11:33 - Kothencz János: Köszönöm a megtisztelő figyelmet és a kérdéseket. Legyen szép napjuk, vigyázzanak magukra és egymásra!


11:32 - DM: Sok idős él Tarjánban. Hogyan oldaná meg a gondozásukat?


Kothencz János: Részben azért indítottunk nyugdíjas klubokat, hogy közösségi élményük legyen az időseknek. Az ESZI keretében működik házi segítségnyújtási rendszer, aminek részlegvezetője Tóthné Barócsi Katalin. A Kálvária tér 8. szám alatt lehet megtalálni, itt lehet benyújtani az igényeket. Sajnos tapasztalom az idős emberek magárahagyatottságát, ez azért is van, mert a hozzátartozóik már nem Szegeden élnek. A város sok év alatt kiüresedik ilyen szempontból. Munkahelyteremtő beruházásokra van szükség, amely záloga lehet a családok generációjának itt maradásának. Ha így lesz, több lehetőségük van arra, hogy a gyerekek és unokák gondoskodni tudjanak a hozzátartozóikról.


11:30 - DM: Mi lesz a Kereszttöltés utcai garzonház mögötti hatalmas területtel?


Kothencz János: Terveim között szerepel a zöldterület balesetmentesítése, ez ügyben már egyeztettem a Környezetgazdálkodási NKft. ügyvezetőjével. A betontörmelék elszállítása után parkosítani szeretnénk a területet és felújítani a homokozót. Ez is a tarjái rehabilitációs program része.


11:20 - Rangasz Pál: A Csongor tér melletti 6-8 lépcsőházban élő családok és egyedülállók miért kerülték el Kothencz úr figyelmét, amikor az ÁGOTA alapítvány nevében "Művelődési házat" építtetett a lakótelep közepére, 5-10 méterre az ott már 45 éve álló társasházaktól. Semmiféle előzetes egyeztetés nem történt a KÖZVETLENÜL a tér mellett élőkkel és a későbbiekben is folyamatosan hamis információkat kaptunk. Például júniusban egy szórólapon tájékoztattak bennünket, hogy elkezdődött a munka, miközben ekkor már  2 hónapja tartott az átalakítás. Ekkor azt jelezték, hogy a beruházás július végére befejeződik, ugyanakkor a munka október elejéig tartott. Többször alakult ki konfliktus az itt élők és a munkások között, de ilyen esetekben Kothencz úr egyszer sem jött ide (még akkor sem, amikor az itt dolgozó műszakvezető tettlegességgel fenyegetőzött!), bár volt, amikor a munkatársai a helyszínről hívták telefonon, és tájékoztatták a kialakult helyzetről.


Kothencz János: Kedves Pál, több száz, ha nem több ezer lakos kérte, hogy létesüljön végre Tarjánban közösségi központ. Amennyiben elolvassa az interjút, Ön is láthatja, hogy többen meg is köszönték a megvalósulását. Sajnálom, hogy sosem keresett meg a problémájával.


1. A szórólapon jelezték, hogy a későbbiekben semmilyen rendezvényt nem terveznek, amely zavarná az itt élők életét (el kell ismerni, ez eddig tényleg így történt.) Ezt azért kérdezem, mert tudomásom szerint a közeljövőben hangpróbát és zajszintmérést terveznek, ami nem azt vetíti előre, hogy nem lesznek "hangos rendezvények". (Ezúton szeretném Kothencz úrnak jelezni, hogy a hivatalosan engedélyezett hang szint és a nyugalmat zavaró szint nem egy és ugyanaz (lásd. SZIN, Motoros fesztivál stb., ami megfelelt az előírt szintnek, de a fél város nem tudott pihenni tőlük). Kérem, hogy a rendezvények szervezésekor vegyék figyelembe, hogy 5-10 méterre a rendezvényháztól EMBEREK élnek!


Kothencz János: Ön elismeri, hogy eddig nem volt olyan rendezvény, ami zavarta volna az ott élők nyugalmát. Nos, ahogyan arra már korábban is utaltam, a közösségi központ 100 százalékban hangszigetelt, ezért van az, hogy Ön mindebből semmit sem érzékel. Ismerem a SZIN és a motoros fesztivál okozta kellemetlen zajokat, azonban a mi esetünkben szó sincs erről, ugyanis a ház falán semmilyen zaj nem jut ki. Mindez a hangelnyelő, speciális téglarendszernek és a Rockwood HD hangszigetelő anyagoknak köszönhető. A közösségi ház a legmodernebb zajszigetelést kapta, mert a Tarjánban élő emberek közösségi igényei kielégítésén túl egyik legfontosabb feladatunk az ott élők nyugalmának biztosítása. Egyébként az Ön által említett lépcsőházak szinte mindegyikétől önkénteseink vannak, akik segítik, támogatják közösségi központunk programjainak megvalósítását. A környék mindenki számára ismert "Feri bácsija", aki ott lakik Ön mellett, részletes, naprakész tájékoztatást tud adni a rendezvényeinkről, amennyiben elkerülné a figyelmét az Ön postaládájában elhelyezett szórólapunk.


2. Várható-e még további átalakítás a tér környékén (például Piroska tér, Csongor tér stb.)? Ha igen erről tervez-e előzetes egyeztetés a KÖZVETLENÜL itt élőkkel? Több itt élő nevében mondhatom, hogy leginkább attól tartunk, hogy az ÁGOTA Alapítványnak nem lesz elég annyi, ameddig eddig eljutottak.


Kothencz János: igen, várható, ugyanis a Piroska téri lakók kerestek meg engem azzal, hogy a homokozó környékét tegyünk jobban rendbe. Ami pedig a Csongor tér és környéke kátyúinka rendbetételét illeti, több mint 50 lakos keresett meg azzal, hogy ezeket mihamarabb rendezzük. Ezek a munkálatok már be is fejeződtek. Kedves Pál, ha engem több, mint 50 lakos keres meg egy problémával, az kimeríti az emberekkel való közvetlen konzultáció vagy előzetes egyeztetés fogalmát. Továbbá tájékoztatom arról is, hogy teljes akadálymentesítést hajtottam végre a Szamos utca területén is, amely ugyancsak közel van az Ön környezetéhez. És a Budapesti körúton is akadálymentesítést biztosítottunk. A hamarosan megjelenő képviselői beszámolómban Ön is olvashatja majd, hogy a Piroska téren, Csongor téren, a Hüvelyk utcán, Szamos utcán, Pentelei soron és a Budapesti körúton, valamint a Zöldfa utcán milyen közterületi javításokat és fejlesztéseket végeztünk. Minden egyes esetben lakossági kérésre valósítottuk meg a fejlesztéseket. Mi nem csupán egyeztetünk az emberekkel a saját igényeikről, hanem rendszeresen meg is kérdezzük arról, hogy mit szeretnének. Várom Önt is minden szombaton a képviselői fogadóórámon.

 

Online interjú Kothencz János tarjáni önkormányzati képviselővel

 

11:09 - Nagyné Horváth Katalin: Nemrégiben írattam kisfiamat az ön körzetéhez tartozó Tünde téri bölcsődébe, ahol sajnálattal tapasztaltam, hogy elég szegényes infrastrukturális állapotok uralkodnak. Tudom, hogy gyermekekre érzékeny ember ön is, ezért kérdezném, hogy van-e esetleg terve ennek a szegényes állapotnak a megváltoztatására a bölcsődéket illetően?


Kothencz János: Tájékoztatni szeretném kedves Katalint arról, hogy az elmúlt időszakban 400 ezer forinttal támogattam a Tünde téri bölcsőde fejlesztését. Mindezen túl játékokat vittünk oda munkatársaimmal. Természetesen a jövőben sem teszek másként, ugyanígy szeretném támogatni a Sás utcai óvodát a műanyag nyílászárókkal. A 2016-os képviselői alapom terhére 1 millió forintot szánok ezen fejlesztésére.


11:05 - Román Lajosné: Több mint 30 éve a Csillag tér központi részén élő ember szeretnék pár mondatot írni a Felsővároson, a Csillag tér közelében élők gondjairól, amelyben főszerepet kap a zaj. 1. 2x6 pad van a Csillag tér két pontján, ami igen alkalmas a csoportos bandázásra. A hajléktalanok tavasztól késő őszig itt isznak már korán reggel, itt élnek, szemetelnek a padon, itt végzik a szükségleteiket. Éjjel artikulátlan hangon ordítoznak több száz ember nyugalmát zavarva. Nagyon megnehezíti a mindennapokat a megváltozott lakossági összetétel is, az igen heterogén emberek, akik nincsenek tisztában a társadalmi együttélés elemi szabályaival sem! Miért kell egy kis területen ennyi padot elhelyezni? Miért nem visznek el pár padot máshova? A Retek utcai tízemeletesek között is sok ember él, ott például nincsenek padok.


Kothencz János: Minden olyan esetben, ahol incidens tanúi az ott élők, úgy a rendőrséget értesíteni kell. Jó tapasztalat, hogy a rendőrség gyorsan és hatékonyan látja el feladatát. Ami a padokat illeti, olyannyira vegyesek az elvárások, hogy annak megfelelni szinte képtelenség. Ezért vezettük be azt a szokást, hogy ha egy társasház padot igényel, akkor a lépcsőházban élők több mint fele kell, hogy igényelje. Ami a Retek utcai tízemeletesek közti közterületet illeti, ott már két paddal több van, ugyanis épp az elmúlt hónapokban gondoskodtam erről. Természetesen minden lépcsőház kérhet padot, ha az ott élők több mint fele kéri.


2. Kevés a parkolóhely. Például a Csillag téri Félegyházi Pékségben vásárló autósok a buszöbölben várakoznak, gátolva ezzel a tömegközlekedési járművek beállását.


Kothencz János: Ezzel kapcsolatban a Tarján megújulását érintő kérdésekben még konzultálok a városvezetéssel.


3. Vannak szombat délelőttök, hogy valamilyen vallási felekezet hangos zenéjével és beszédével kb. 9-12 óráig gyér közönségnek itt tartja összejövetelét. Miért az utcán? Miért itt? Milyen jogon avatkoznak bele ezek az idegen emberek az életünkbe? Miért veszik el az itt élőktől még azt a kevés pihenő időt is, amit használni tudnának? Mi lenne, ha azoknak, akik ezt lehetővé teszik, mi is ilyen csinadrattát szerveznénk az ablakuk alá? Az egyházi dolgoknak az egyházban a helye, nem az utcán.


Kothencz János: Tudomásom van róla, hogy a Jehova tanúi a Csillagtéren valóban kint szoktak állni, és a standokon tartott dokumentumaikat kínálják, illetve beszélgetni próbálnak az emberekkel. Én annak még nem voltam tanúja, hogy énekeltek volna. Ami az egyházi dolgok és az utca viszonyát illeti, azt gondolom, hogy evangelizáló és missziós céllal nemcsak a jehovák gyakorlatában láthatunk ilyet, de számos más történelmi egyház evangelizációs tevékenységéhez is hozzá tartozik az utcai misszió. (A jezsuiták már a korábbi évszázadokban a dél-amerikai hegyes területekre is elmentek és evangelizálták az ott élő lakosokat. Ez napjainkban sincs másként)


4. A korábbi képviselőnk megígérte, hogy rendőrőrs lesz a nyugdíjas házban a rend biztosítása érdekében. Hogy áll ez a kérdés? Kérem szépen, legyen szíves belegondolni magát a mi helyzetünkbe, mert csak akkor tud érdemleges választ adni.


Kothencz János: Nem dolgom megvédeni a korábbi képviselőt, de a tisztesség is azt kívánja, hogy tájékoztassam a a lakosságot, miszerint elődöm tartotta a szavát és a Kereszttöltés utca 29. szám alatt valóban a rendőrség rendelkezésére áll egy helyiség, akár rendőr őrs funkciójának céljából. Én ezt a helyiséget a rendőrség számára bebútoroztam és a közeljövőben el is kezdik ott a munkát.


11:00 - Molnár Józsefné: Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, hogy megtartotta ígéretét, és megválasztása után egy évvel megnyílt a közösségi központ Tarjánban. A nagyon impozáns épület befogadja a fiatalokat és az időseket is. 1. Azt szeretném kérdezni, hogy a két korosztály közötti lakosokat milyen programmal várja? Lesz-e itt például kulturális est? Köszönet azért is, hogy fáradságot, időt nem kímélve tartja minden héten a fogadóórákat, intézi a lakosság ügyeit, szívén viseli a városrész sorsát.


Kothencz János: válaszomat az előző kérdésnél találja.


2. Jó lenne, ha sok kutyatulajdonos megfelelő helyre tudná vinni "szaladgálni" a kutyáját. Lehetséges-e valamiféle "kutyafuttató" kialakítása? A kisgyerekes anyukák biztos örülnének, ha a játszóterek mentesek lennének a kutyák "nyomaitól"!!!


Kothencz János: válaszomat az előző kérdésnél találja.


3. A Zápor-tóban lévő kis szigetet kitakarítják-e a sok aljnövényzettől?


Kothencz János: Igen.


4. Eddig is szervezett (képviselősége előtt) különböző programokat, ünnepséget az itt élőknek, és remélem ez folytatódik ezután is!? Munkájához sok sikert kívánok.


Kothencz János: Igen, természetesen folytatódik, ahogyan az elmúlt egy év során több ilyen program is valósult, így ez lesz ezután is.

 

Online interjú Kothencz János tarjáni önkormányzati képviselővel


10:55 - Huszárné Zsuzsika és a Tarjáni lakosság Tisztelettel megköszönjük Kothencz Jánosnak az új közösségi centrumot, amelyben a fiatalok is, és a tarjáni nyugdíjasklubok is egyaránt helyet kaptak! Szeretnénk érdeklődni, hogy szándékozik-e újabb klubot létrehozni, továbbá érdeklődünk, milyen programokat szándékoznak szervezni, melyben a fiatalok és az idősebbek is megtalálják szórakozásukat!?


Kothencz János: 6 éve működtetünk a Lét Egyesülettel nyugdíjas klubokat, és a közeljövőben indítjuk be a harmadik nagy létszámú klubunkat. Igen, ezen nyugdíjas kluboknak köszönhetően idős embertársaink megtalálhatják maguknak a szórakozási lehetőségeiket és közösségi élményeiket. Mindenkit szeretettel várunk nyugdíjas klubjainkban.


10:50 - Csákvári Lászlóné: Még annyit kérdeznék Kothencz Jánostól, hogy az idén több lakástulajdonosnak az erkélyére, a házuk előtti kertjeik szépítéséhez virágföldet és virágkuponokat osztottak. Sajnos, nem mindenkihez jutott el a hír, éppen ezért is kérdezném, hogy lesz-e a közeljövőben újra ehhez hasonló osztás? És ha lesz, hol tudjuk átvenni a kuponokat? Mi, nyugdíjasok tudjuk, hogy idejének nagy részét ennek a feladatnak szenteli, mind amellett, hogy intézi az Ágota alapítvány ügyeit. Nagyon köszönjük a fáradtságát.


Kothencz János: Érdemes a postaládában fellelhető szórólapokat kicsit gondosabban átválogatni, ugyanis elődömtől eltérően mindenki számára hozzáférhetővé tettem a virágkuponok, virágföld ügyének információit. Ez azt jelenti, hogy mindenki kap, aki kér. Az elmúlt év során több millió forintot költöttük a képviselői alapból a közösségi kiskertek igényeire. Még kerítést is építtettünk oda, ahova ezt kérték: Zöldfa utca, Pentelei sor, Budapesti körút. Továbbá az erkélyes balkonláda virágföld akcióját is segítettük, támogattuk tavasszal. Most, ezekben a percekben is folyamatosan megvalósulnak azok a rendelkezések, amelyek az őszi virágföld rendelésre vonatkoznak. Minden hétfőn, szerdán és pénteken reggel 9 órától önkéntes munkatársam, dr. Bálint Csaba várja a többek között ezzel kapcsolatos megkereséseket személyesen a Csongor tér 9. szám alatt élő Lét Egyesület irodájában, vagy telefonon, a 06205089068-as telefonszámon. Természetesen a Lét Egyesület irodájában minden szombaton 9 órától képviselői fogadóórát tartok, ünnepnapokon ugyanúgy, mint bármilyen más szombaton, és ott is leadhatja akár az ilyen irányú igényét. Kérem, a tisztelt lakosságot, éljen a tájékoztatás lehetőségével, mert én mindenki számára hozzáférhetővé szeretném tenni a virágkuponokat és a virágföldet.


Csákvári Lászlóné: Sokunk nevében szeretném megköszönni Kothencz János úrnak, Tarján képviselőjének, hogy nekünk, nyugdíjasoknak tett ígéretét betartotta. Egy év sem telt el, és megvalósította, amire már annyira vártunk, és átadásra került: az új közösségi ház. Tarjánban megépült az Ágota Alapítvány Közösségi és Kulturális Központja. Köszönjük! Szeretnék pár kérdést feltenni Kothencz Jánosnak, amikre nagyon várom válaszait, hogy erről ismerőseimet is tudjam tájékoztatni. 1. Most, hogy a kulturális központot átadták, nyugdíjasként mikor lehet bemenni, benézni, milyen programokat, lehetőségeket kínál részünkre ez az intézmény? 2. Nagyon sok ismerősömnek van Tarjánban kutyája, a legtöbb gazda tudja a kötelességét, és zacskóba szedi az állatok ürülékét, de sajnos nem mindenki. Itt a közelünkben vannak terek, ahova jó időben szeretnek kiülni az emberek a padokra, de a kutyák miatt a tisztaság nem éppen a legmegnyugtatóbb körülményeket kínálja. Épp ezért szeretném kérdezni, hogy ezzel kapcsolatban tervez-e valami kedvező megoldást, hogy ez a helyzet is megoldódjon, hogy az embereknek és az állatoknak is jó legyen.


Kothencz János: Kedves Csákvári Lászlóné, válaszomat az előző kérdésnél találja.


10:36 - Nagy Imola: Tisztelt Kothencz úr! Szeretném először is megköszönni, hogy megnyitották a játszóházat és közösségi centrumot. Azt gondolom, hogy itt, Tarjánban erre már nagyon nagy szükség volt! Azt is szeretném megköszönni, hogy ön, sok politikussal ellentétben, tartotta a szavát. Az iránt érdeklődnék, hogy a közeljövőben milyen programok várhatóak a közösségi centrumban?


Kothencz János: A kulturális és közösségi centrum többek között folytatja azt a játszóházi tevékenységet, amelyet az elmúlt 15 év során a Víztorony téri barakkingatlanban megvalósítottunk. Több száz rászoruló család élt a játszóház programkínálatának lehetőségével. A játszóházban van korrepetítor tanoda, konduktív gyógypedagógiai fejlesztő foglalkozás, kézműves szakkörök, készségfejlesztő foglalkozások, társasjátékok, ping-pong és csocsó, filmklub, tini teadélután és számtalan sok-sok program várja az érdeklődőket. A játszóház minden hétfőn, kedden, szerdán, pénteken és szombaton délután 3 órától este 8 óráig tart nyitva. Emellett minden délelőtt 9-től délután 2 óráig közösségi teadélelőtt van, ahol könyvtár, könyv- és újságolvasói klub, receptklub, baba-mama klub, és nyugdíjasklubok rendezvényei valósulnak meg. Számos olyan integrációs program is megvalósul a közösségi házban, ahol idős, szépkorú embertársaink az általunk támogatott gyermekeket, fiatalokat támogathatják. A receptklubban bevonjuk a fiatal utógondozottjainkat is. A közösségi centrum otthont nyújt továbbá a nyugdíjasklubok nagyobb rendezvényeinek is. A tradicionális ünnepkörökön túl akár egy nyugdíjas locsolóbál vagy egy nőnapi rendezvény is megvalósul a házban. Természetesen senkinek nem kell azon aggódnia, hogy bármiféle zaj, vagy egyéb kellemetlenség fordulhatna elő, mert a kulturális és közösségi centrum 100 százalékban hang- és hőszigetelt. A fentieken túl egészségház funkciója is van a háznak, főleg idős embertársainkra való tekintettel. Ez azt jelenti, hogy ingyenes szakgyógyászati tanácsadás, vérnyomás- és vércukormérés valósul meg önkéntes orvosok és egészségügyi szakemberek bevonásával. A sok tucat program közt kiemelném a kulturális programest sorozatot, ahova neves előadókat, színészeket, írókat hívunk meg egy terefere klubba. A közeljövőben szórólapokon tájékoztatjuk a lakosságot az ÁGOTA Kulturális és Közösségi Központ kínálatáról.

 

Online interjú Kothencz János tarjáni önkormányzati képviselővel


10:23 - Kovács István Ferenc: Tisztelt Kothencz János képviselő úr! Mindenekelőtt hadd emeljem meg

a kalapom, amiért olyan sokat tett már eddig is a tarjáni emberekért, családokért. Sokan látjuk, hogy milyen örömteli változások mennek végbe, amióta ön az itt élők nehézségeit felvállalta. Közösségi ház, nyugdíjas klubok, közösségi rendezvények, állandó szociális segítségnyújtás stb., hogy csak a legfontosabbakat említsem. Elismerésem mellett, hadd kérdezzem meg, hogy van-e valamilyen elképzelése a kutyatulajdonosokkal kapcsolatban, ugyanis sokan úgy sétáltatják a kedvenceiket, hogy az jócskán hagy kívánni valót maga után. Sok a kutyapiszok, és sokszor szájkosár nélkül is sétáltatják a kutyáikat. Ezzel kapcsolatban milyen elképzelései vannak?


Kothencz János: Jó hírem van Kovács István Ferenc úr és az érdeklődők számára. Már ebben az évben felmérettettem egy komolyabb színvonalú kutyafuttató kialakításának lehetőségét. A 2016. évi képviselői alapom terhére egy kutyafuttatót fogok kialakíttatni, az egyébként is kutyatulajdonosok által közkedvelt holt részre a töltés és a Sólyom utcai garázssor közötti sarokra eső területen. Amennyiben elkészül, úgy a kutyások már nem mondhatják, hogy nincs hova vinniük kedvenceiket. Egyébként nagyon szeretem a kutyákat, nekem is volt befogadott kóbor ebem, de magam is sajnálattal tapasztalom, hogy sokan nem úgy foglalkoznak kedvenceikkel, ahogyan az elvárható volna.


10:19 - 20/358-3100-as telefonszámról 1. Szegeden megvan a nagybani piac, ahol lehetne használt dolgokat árulni, mégis állandóan a Csillag térre viszik a kacatokat, ezzel elrontják a piac minőségét, tönkreteszik a látványt.


Kothencz János: Ismerem a Csillag téri piac ilyen irányú nehézségeit. A képviselőségem első hónapjaiban több alkalommal kértem az utcai padokra portékáikat kitelepítőket, hogy pakoljanak össze, rendezzék körülményeiket. Azonban, ahogy elhagytam a helyszínt, újra visszapakoltak. Nekem nem azzal van bajom, hogy kiviszik a Csillagtérre ezeket a bolhapiacra való kacatokat - mert az élni és élni hagyni elv híve vagyok -, hanem azzal van bajom, hogy az ülőhelyet foglalják el azoktól az idős emberektől vagy várandós anyukáktól, akik a boltból kiérkezve vagy a piac forgatagából megérkezve leülnek pihenni. Fontos tisztázni, hogy az árusítást nem a piacon, hanem a mellette lévő padokon végzik. Képviselőségem első hónapjaitól kezdve folyamatosan hívom ez ügyben a közterületfelügyeletet. Sajnos eddig még nem tudtam őket elérni. Amennyiben a Tisztelt Olvasó segíteni tud, hogy a közterületfelügyeletet megpróbálja elérni, úgy talán közös erőfeszítéseink sikerre vezetnek. Egyébként a piac tevékenységét támogatom, hiszen az elmúlt évben a piacon keletkező szemét tárolását és elszállítását a képviselői keretemből fizetem. Arra is odafigyeltem az elmúlt hónapokban, hogy más házak és trafikok hulladékát ne a piac hulladéktárolójában helyezzék el.


2. A környékbeli hajléktalanokra jobban oda kellene figyelnie a városnak.


Kothencz János: A hajléktalanokkal kapcsolatban a következő az álláspontom. Mindenekelőtt mélyen együtt érzek azokkal az embertársaimmal, akik valamilyen sajnálatos okból az utcára kerülnek. Magam is közelről ismerem az ő életüket. Volt, hogy vittem haza idős hajléktalan bácsit, és gondoskodtam az ő szeretetotthonba való eljutásáról. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy mindenkinek joga van a szabadságához, mindaddig, amíg a másoknak az ugyanehhez való jogát nem sérti. Nem az a baj, hogy a hajléktalan embertársaink helyet foglalnak azokon a padokon, hanem az, hogy az életvitelszerű ottlétük akadályozza az ott élő emberek jogát, hogy ott helyet foglaljanak. A városvezetést ezzel kapcsolatban még csak kritikával sem illethetem mert a hajléktalanellátás a férőhelyszámát tekintve elégségesnek tekinthető. De azt is tudniuk kell a városlakóknak, hogy a hajléktalanok jelentős hányada szándékosan nem él ezzel a lehetőséggel. Volt már rá példa, hogy a Szamos utcában egy lépcsőházba beköltözött hajléktalant lakossági jelzés alapján segíteni tudtunk, és élt a hajléktalanszállók adta lehetőséggel.


10:01 - Roberto Baggio: A Csillag térnél több üzlet található, a bölcsődék, óvodák, gimnázium ellenére sem alakítottak ki jelzőlámpás zebrát. Miért nem? Ez 40 éve halasztódik! A Vadaspark lakóparkban a helyi képviselő lezárt egy utcarészt a játszótér közelsége és az átmenő forgalom miatt. Amit még át sem adtak önkormányzati kezelésbe! Az a közel 60 garázstulajdonos, aki nap mint nap fél kilométernél többet autózik, nem számít. A Csillag térnél is nagy az átmenő forgalom, nem az itt lakók okozzák a dugókat! A helyzet tarthatatlan, a kisgyermekes szülők rémálma az úton való átkelés, a zebra ellenére. Tisztelet a kivételnek, de az autósok és a tömegközlekedési járművek nem tartják be a szabályokat, a gyorshajtókról nem is beszélve. Rendőri jelenlét, ellenőrzés zéró! A közelmúltban a Kereszttöltés utcában halálos gyalogos gázolás történt, utána volt traffipax ellenőrzés egyszer. A tragédiák megelőzése érdekében gyors és hathatós intézkedést remélek! Nincs már újabb 40 évem a várakozásra.


Kothencz János: Magam is egyetértek a jelzőlámpa hiányára vonatkozó felvetéssel. Évek óta tapasztalom magam is, hogy balesetek és komoly közlekedés okozta veszélyek alakulnak ki a Csillag tér és környékén a jelzőlámpák hiánya miatt. A közeljövőben folytatódik az az egyeztetés Tarján megújulásával és korszerűsítésével kapcsolatban, ahol többek között ez a kérdés is terítékre kerül. Célom, hogy a Víztorony tér és Sólyom utca gyalogos átkelőjénél jelzőlámpa kerüljön ki, továbbá, a Csillag téri körforgalomtól a Budapesti körúton följebb a Spar felé szintén jelzőlámpa kerüljön ki a gyalogos jelzőlámpa. A más körzettel kapcsolatos észrevételre nem tudok mit reagálni, de együtt érzek.


10:00 Kothencz János: Jó napot kívánok, szeretettel üdvözlöm a Délmagyarország online olvasóit


Pénteken a Délmagyarországban


Telepítenek jelzőlámpás gyalogos átkelőhelyet a Csillag tér környékén? Mi lesz a lakótelepek padjain élő fedélnélküliekkel? Hogy tűnhet el a tarjáni kutyapiszok? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ Kothencz Jánossal, a 15-ös választókerület önkormányzati képviselőjével. Az online interjú szerkesztett változatát a pénteki Délmagyarországban olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik