Szeged és környéke

2015.11.08. 18:13

Lézertechnika nyugdíjasoknak

A lézer működését magyarázta Szabó Gábor fizikus, az egyetem rektora legutóbb nyugdíjasoknak. Olyan közérthetően beszélt, hogy a szegedi lézerközpont elvét is értették.

Dombai Tünde

 – Nem gondoltuk volna, hogy megértjük! – újságolták a szegedi Idősek Akadémiájának hallgatói Szabó Gábor fizikus professzor előadása után. A szegedi egyetem rektora a Senior Center nagytermét megtöltő 150 nyugdíjasnak a lézerfényről a fizikus elmondta, természetes fény az is, csak szabályozottabb és irányíthatóbb annál. Kis teljesítményű fények működnek a lézermutatókban, a CD-lejátszókban, sebességmérőkben, lézernyomtatóban. Sokkal jobb alkalmazása a lézernek az orvostudományban a szike. Magyar fejlesztők műve volt a fül-orr-gégészetben egy ilyen műszer, melynek előnye, hogy vágáskor kicsit éget is a hajszálérrel sűrűn behálózott területeken. A lézerfény 5000 fokon működik, ezért mindegy, hogy vajat vagy gyémántot tesznek elé, mindent visz.

Nagy teljesítményű lézert úgy állítanak elő, hogy rövid idő alatt sugározzák ki a fókuszált fényt. A szegedi intézetben 4 terawatt teljesítményű lézert képesek kisugározni, ez a paksi atomerőmű teljesítményének tízszerese. Ám ezt csak nagyon rövid ideig tudják produkálni. 
 

Szabó Gábor rektor adott elő. FOTÓ: Schmidt Andrea

Szabó Gábor rektor adott elő. FOTÓ: Schmidt Andrea


[namelink name="Szabó Gábor"] arról az extrém teljesítményű lézerről, mint amilyen Szegeden épül, elmondta a nyugdíjasoknak: három pillérje lesz Prágában, Bukarestben és nálunk. Ami Magyarországra jut, az az extrém gyors időbeli felbontást vizsgálja. Ezt egy rúdugrós hasonlattal érzékeltette. Feltéve, hogy agyunk a szemünkön keresztül másodpercenként egy képet készít a versenyről, a rúdugrásból csak annyit látnánk, hogy a rúdugró nekifut, majd felkel a szőnyegről. Nem lehetne megmondani, átvitte-e a lécet.

A folyamatot időben kimerevítve viszont a pillanatok precízen végigkövethetők. Hasonlóan „vakuzik" majd az ELI, hogy a kutatók munkáját segítse. Három év múlva Szegeden például a DNS-ek hibáit ki lehet majd elemezni a bennük mozgó elektronok viselkedése alapján, így javíthatóvá válik a DNS-lánc az egészségünk érdekében. Lézerfizikusok számára a másik két pillér érdekesebb, de a legszélesebb tudományterületeket a szegedi szolgálja majd. A feladatkiválasztásban a rektoré volt a főszerep. Az 5-ös út mentén épülő lézerközpont építkezéséről azt is megtudhattuk: szinte abszolút rezgésmentes lesz. A pontosságát a professzor azzal illusztrálta, hogy a központ tetejére helyezett lézermutató fénye Budapesten egy másodperc alatt legfeljebb 19 millimétert mozdulhat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!