Szeged és környéke

2015.11.27. 21:52

Önt is beosztották? Folyamatosan küldik ki a polgármesteri határozatokat

Csongrád megye - Az egész országban folyamatosan kapnak értesítést arról az emberek, hogy behívhatják őket kötelező polgári védelmi szolgálatra. Az algyői Kneip Dániel már májusban megkapta a határozatot: veszélyhelyzet esetén köteles menteni a lakosokat.

Kiss Gábor Gergő

Fellebbezés és mentesség

Szegeden több tízezren vannak a rendszerben, de nagyon sokan egész életükben nem kapnak polgármesteri értesítőt. Aki mégis kap ilyet, annak tizenöt napja van fellebbezni a polgármesteri hivatalnál. Mentes a polgári védelmi kötelezettség alól többek között a 18 éven aluli és a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárt elért személy, a gyermekét saját háztartásában egyedül nevelő szülő, a gyermek 14 éves koráig, a szülő, ha 3 vagy ennél több 14 éven aluli gyermekét gondozza, aki a vele közös háztartásban élő, állandó ápolásra vagy gondozásra szoruló egyenes ági rokonát vagy házastársát egyedül látja el, és aki munkaképességét legalább 67 százalékban elvesztette, vagy aki egészségi állapota miatt a kötelezettség teljesítésére nem alkalmas.
– Amikor megkaptam a nevemre szóló borítékot az algyői önkormányzattól, kinyitottam, és láttam, hogy egy lakosságot óvó egységbe osztottak be polgári védelmi feladatokra. Nem tudtam, mihez kezdjek a levéllel, és mit kell csinálnom – mondta [namelink name="Kneip Dániel"].

A 34 éves algyői fiatalembert köteles polgári védelmi szolgálatra osztotta be [namelink name="Molnár Áron"] polgármester: minden 18 és 65 év közötti magyar állampolgár bármikor találhat egy erről szóló önkormányzati értesítést levelesládájában. Győr-Moson-Sopron megyét például a napokban árasztotta el egy ilyen hullám. Sokan azt sem tudták, hogy létezik ez a rendszer, és konkrétan milyen feladatokkal fogják megbízni őket.

– Én sem hallottam még ilyenről korábban, ezért az interneten néztem utána a dolognak. Kiderült, hogy egyelőre csak tudomásul kell vennem ezt az egészet. A munkahelyemen rendszeresek a katasztrófavédelmi oktatások, ha baj történne Algyőn, például áttörné a töltést a Tisza, szó nélkül segítenék. Ezt behívó nélkül is meg kellene tennie mindenkinek, aki ezt meg tudja oldani. A 2006-os nagy tiszai árvíznél is sokan dolgoztak a töltésen mindenfajta behívó nélkül – magyarázta Dániel.

– Csongrád megyében folyamatosan küldik ki a polgármesteri határozatokat a köteles polgári védelmi szolgálatra való beosztásról. A szervezetben való részvétel minden 18 és 65 év közötti magyar állampolgárnak kötelező – mondta [namelink name="Tátrai János"] Csongrád megyei polgári védelmi főfelügyelő.
 

Ember lesz a gáton az algyői Kneip Dániel, ha veszélyhelyzetben behívják köteles polgári védelmi szolgálatra. Fotó: Frank Yvette

Ember lesz a gáton az algyői Kneip Dániel, ha veszélyhelyzetben behívják köteles polgári védelmi szolgálatra. Fotó: Frank Yvette

Minden település nyilvántartást vezet lakóiról, ezekből választják ki véletlenszerűen a szolgálatra beosztottakat. Hogy egy településen hány emberre van szükség, azt a lélekszám határozza meg. Százezernél nagyobb népességű város esetén a köteles polgári védelmi szervezet létszáma 750 fő, egy ötezer főt meghaladó településen – ilyen Algyő is – 150 fő. Munkájukra kizárólag veszélyhelyzet kihirdetése esetén számítanak, amire a megyében legutóbb 2006-ban, a tiszai árvízkor volt szükség. A munkáltatónak ilyenkor kötelessége elengedni dolgozóját, aki ezalatt is kapja a fizetését, amit később a munkáltató az elrendelőtől visszaigényelhet.

A köteles polgári védelmi szervezetbe önkéntes alapon is lehet jelentkezni. – Csongrád megyében 580 civil vállalta, hogy veszélyhelyzet esetén számíthatunk rájuk. A hivatásosok bevetése után először őket értesítjük, és csak ezután fordulunk a többi szolgálatba beosztotthoz – magyarázta a tűzoltó alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!