Szeged és környéke

2015.11.22. 12:03

Operagálával ünnepeltek

A szegedi operabarátok a Gregor alapítvánnyal és a teátrummal közösen gálakoncerten ünnepelték 25 éves jubileumukat és a világhírű basszista születésének 75. évfordulóját szombaton a nagyszínházban.

Nem kell emlékeznünk rá, mert Gregor József mindennap velünk van, beszélget velünk zenéről, művészetről, közéletről – fogalmazott [namelink name="Pál Tamás"] karmester, a világhírű basszista barátja, amikor szombat este a Szegedi Nemzeti Színház nézőtéri földszintjének előterében megnyitotta a Kossuth-díjas énekes pályafutását és az operabarátok elmúlt negyedszázadát bemutató kiállítást. Gregor József operaigazgatóként a rendszerváltás idején kezdeményezte, hogy nyugati mintára az országban elsőként Szegeden civil szervezetbe tömörüljenek a műfaj szerelmesei. A Szegedi Operabarátok Egyesülete a Gregor József Emlékéért Alapítvánnyal és a színházzal közösen szombaton gálakoncerttel ünnepelte 25 éves jubileumát és a basszista születésének 75. évfordulóját.

Operagálával ünnepeltek Szegeden. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA



[namelink name="Botka László"] köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy Gregor József négy évtizeden keresztül elválaszthatatlan kötelékkel a városhoz tartozott, a világ legnagyobb operaszínpadain énekelt, de mindig hazatért, magyar és szegedi maradt. Szeged polgármestere úgy fogalmazott: „nyitottsága, hogy mindenkihez bizalommal fordult, és legfeljebb csak a gyűlöletet gyűlölte, tette igazából nagy emberré, szerethetővé és népszerűvé".


Az operabarátok elnöke, [namelink name="Gyémánt Csilla"] színháztörténész köszöntőjében a szegedi operajátszást fénybe emelő Vaszy Viktortól napjainkig emlékezett. Hangsúlyozta: egyesületük több mint kétszáz főt számláló tagsága ma is szilárd bázisát alkotja a szegedi operatársulatnak. Négy évtizedes kiemelkedő szegedi művészi tevékenységének elismeréseként emlékérmet adott át [namelink name="Pál Tamás"] karmesternek, az egyesület jubileumi érmét pedig [namelink name="Gábor Géza"], [namelink name="Keszei Bori "]és [namelink name="Temesi Mária"] operaénekes, valamint [namelink name="Gyüdi Sándor"] karmester, főigazgató kapta.

Operagálával ünnepeltek Szegeden. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA



Az alapítvány nevében [namelink name="Gregorné Takács Mária"], a basszista özvegye [namelink name="Altorjay Tamás"], [namelink name="Kertesi Ingrid"] és [namelink name="Szonda Éva"] operaénekesnek adta át a Gregor József-emlékplakettet. A koncerten Gyüdi Sándor dirigálásával, a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, a kitüntetett művészek, továbbá [namelink name="Andrejcsik István"], [namelink name="Balczó Péter"], [namelink name="Kelemen Zoltán"], [namelink name="Kónya Krisztina"], [namelink name="Laczák Boglárka"], [namelink name="Vajda Júlia"] és a francia vendégénekes, [namelink name="Marlene Assayag"] előadásában főként a legendás basszus pályafutásához is köthető operák népszerű áriái, duettjei csendültek fel nagy tapsot aratva.

Operagálával ünnepeltek Szegeden. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA



A gála szünetében a földszinti előcsarnokban a polgármester és a rendezvény szervezői megkoszorúzták Gregor József domborművét, miközben a basszista hangfelvételről Fiesco áriáját énekelte: „Nagy ősök fényes vára, búcsúzom tőled..."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!