Szeged és környéke

2015.11.18. 22:03

Újítások a volt Ságváriban: csak a jövő tanévtől

Ezernégyszáz diákjával és százhúsz tanárával Szeged egyik legnagyobb iskolája lett szeptemberben az egyetemi gyakorló. Az egykori Ságvári általánosban és a gimnáziumban az összevonás után a címeren kívül semmi nem változott, jövő tanévtől kezdődnek az újítások.

Timár Kriszta

SG helyett SzGy


Sokakat érdekel, milyen logót használnak ezentúl a diákok egyenholmijain: általános iskolában a kendőkön, középiskolában a pólókon. Dobi János elmondta, a gimnazisták esetében sokat nem kellett rajta változtatni. Az eddig használt SG helyett SzGy betűk szerepelnek majd az összetartozást jelképező ruhadarabokon. Ennek grafikai tervezése még folyamatban van. Az általános iskolások SE feliratos nyakkendőjén szintén nem kell majd nagy változtatást végrehajtani.


 

– Olyan pedagógiai műhely akar lenni az iskola, amely megőrzi az eddigi elődök értékeit, és egységes szemlélettel tud tovább dolgozni – fogalmazta meg a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola elveit Dobi János igazgató. Az egykori Ságvári-iskolákat szeptember elsejével vonták össze, aminek köszönhetően az egyik legnagyobb oktatási intézménnyé vált Szegeden. Közel 1400 diák jár ide, 120 pedagógus tanítja őket. Az adminisztrációt leszámítva azonban a tartalmi munka változatlan: a címercsere után is ugyanúgy folynak a mindennapok, mint korábban. Jövő tanévtől azonban több újítást is bevezetnek.


– A négy és öt évfolyamos gimnáziumi osztály mellett hatosztályos képzést is indítunk a 2016/2017-os tanévben – mondta el az igazgató. Bár ilyen képzés alig van a városban, a gyakorlóban hisznek az előnyeiben: a pedagógiai folyamat 7. osztály után már nem törik meg, az érettségiig egységes marad, továbbá országos tapasztalat, hogy az ilyen tehetséggondozó osztályban jobban is teljesítenek a gyerekek.


– Ez az osztály nem lesz tagozatos, hiszen induláskor, 12 évesen sokaknak nincs határozott pályaválasztási döntése. Az alapkészségeket, a szövegértést-szövegalkotást, a matematikát és a nyelveket tanítjuk majd nekik magasabb óraszámban, az angol nyelv mellé pedig második nyelvet csak a 9–12. évfolyamon választhatnak majd – ismertette Dobi János.


Új képzésként indul jövőre a műszaki informatika, amely az informatika orientált képzést váltja fel. Emellett megőrzik az öt évfolyamos francia két tannyelvű képzést, továbbá az eddigi osztály- és csoportprofilokat. Az általános iskolai nyelvoktatást azzal erősítik, hogy már első osztályban is lesznek az életkornak megfelelő, játékos idegen nyelvi foglalkozások, nem tanórákon, hanem napköziben.


Az általános iskolai elsősök számára továbbra sem lesz felvételi: őket a már zajló nyílt foglalkozásokon figyelik meg, ez alapján dől el, ki tanulhat az intézményben. A férőhelyek száma azonban most kevesebb, mint az előző években, az eddigi három helyett ugyanis jövőre csak két osztály indul. A gimnáziumba viszont továbbra is felvételiznie kell minden gyereknek, nincs automatikus átjárás az alap- és a középfokú képzés között az összevonás után sem. 

 

Dobi János igazgatótól megtudtuk: újítások lesznek a volt Ságváriban. Fotó: Karnok Csaba

Dobi János igazgatótól megtudtuk: újítások lesznek a volt Ságváriban. Fotó: Karnok Csaba

Dobi János úgy fogalmazott: azzal, hogy a közoktatás egésze az egyetemi gyakorlóban egy intézményen belül megtalálható, a tanárképzés számára lényegesen sokrétűbb terepet tud biztosítani. Az itt dolgozó pedagógusoknak pedig kiváló lehetőség a közös munkára, amely során az alap- és középfokon oktató tanárok egy szakmai munkaközösségbe tartoznak, így könnyebben átlátják, mit várnak el a másik képzési szinten a kollégáik. Ez eredményesebbé teheti a diákok felkészítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!