Szeged és környéke

2015.12.28. 21:49

1,4 milliárdot költhetnek a tanyákra a települések

Csongrád megye - Lesz, ahol a tanyán élők egészségét mérik fel, máshol a vízminőséget vizsgáltatják be, a tanyagazdaságot fejlesztik abból a forrásból, amit a tanyafejlesztési programon nyertek.

Kovács Erika

Önkormányzatok, civil szervezetek és magánszemélyek is pályázhattak a Földművelésügyi Minisztérium tanyafejlesztési programjára. Országosan 360 pályázó kap összesen 1,4 milliárd forintot.


Csongrád megye több települése is pályázott és nyert. Öttömös önkormányzata a villany nélküli tanyák villamosenergia-ellátását biztosító önkormányzati fejlesztésre 12,5 millió forintot használhat fel. Öttömös és Ásotthalom önkormányzata a tanyán élők egészséges ivóvízzel való ellátása érdekében az ivóvízminőség vizsgálatát végezteti el a forrásból.


Huszonhét Csongrád megyei önkormányzat és civil szervezet kapott 1 és 2 millió forint közötti összeget a tanyagondnoki szolgálat fejlesztésére.


Székkutason jelenleg mintegy 250-en élnek tanyán. A település önkormányzata 2 millió forint támogatásban részesült, amit a tanyán élő emberek egészségi vizsgálatára fordítanak.

 

A múlt télen a Nagymágocshoz tartozó Lajostanyán több épületet is körbeölelt a belvíz. A település most szivattyút, aggregátort vehet. Archív fotó: Kovács Erika

A múlt télen a Nagymágocshoz tartozó Lajostanyán több épületet is körbeölelt a belvíz. A település most szivattyút, aggregátort vehet. Archív fotó: Kovács Erika

– Településünkön rendszeresek az egészségügyi szűrések. Az a tapasztalatunk, hogy a meghirdetett alkalmakra inkább a belterületen élők jönnek el – mondta [namelink name="Szél István"], Székkutas polgármestere. – Ennek oka elsősorban a távolságban keresendő, hiszen a tanyán élők többsége, különösen, ha még az időjárás sem kedvező, nehezebben mozdul ki otthonról. Hogy ők se maradjanak ki az egészségi állapotuk felméréséből, úgy gondoltuk, házhoz visszük a szűréseket.


Nagymágocs önkormányzata 1 millió 896 ezer forintot nyert. A lajostanyaiak életét szeretnék könnyebbé tenni belőle.


– Lajostanyán visszatérő probléma a belvíz. Az elmúlt tél is sok nehézséggel szembesítette az ott élőket – hallottuk Szebellédi Endrétől, a település polgármesterétől. – Több tanyát is összefüggő tóként vett körbe a belvíz, az ott lakók, gazdálkodók alig tudták megközelíteni a portájukat. Az elnyert pénzből aggregátort, szivattyúkat és más olyan eszközöket vásárolunk, amelyek a belvizes időszakokban szükségesek.


Magánszemélyek is pályázhattak. Csongrád megyéből 26-an nyertek támogatást meglévő tanyagazdaságuk mezőgazdasági fejlesztésére. Az elérhető legmagasabb összeg 3 millió forint volt. További 33 család pedig tanyagazdasága indításához kapott 1,6 és 3 millió forint közötti támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!