Szeged és környéke

2015.12.06. 21:02

Ámították és átverték, 5 évig volt munkanélküli

Közel öt éve munkanélküli a szegedi Tary Tibor, aki október közepén tudott újra elhelyezkedni. Hat hónapig közfoglalkoztatott volt, alkalmi munkás, többször átverték, nem fizették ki a neki járó pénzt. Két történetet osztott meg velünk, amiből szerinte mások is okulhatnak.

Arany T. János

Bejelentés nélkül


Tary Tibor azt mondta, a legtöbb helyen feketén dolgoztatták. 

– Elhitetik, hogy bejelentett munkahelyről van szó, de persze nem az. Az iratainkat mobiltelefonnal lefényképezik, és azt ígérik, hogy ez alapján bejelentenek minket. Az ügyfélkapu nyilvántartásából kiderült, hogy nem így történt – hívta föl a figyelmet olvasónk.

– Találtam egy hirdetést. Épületgépészeti munkát kellett volna végezni Stuttgartban. Megbeszéltük, hogy vállalom. Igaz, csak szóban, de garanciát vállaltak, hogy a szállást, a havi egyszeri hazautat fizetik, az órabér 8 euró – mesélte a szegedi Tary Tibor. – Lefixáltuk az utazás időpontját, biztosítottak, hogy van olyan kolléga, aki el tud vinni. Október 11-én fél ötkor jöttek volna értem. A biztonság kedvéért egy héttel előtte próbáltam hívni őket, de nem vették föl. Utolsó éjszaka az összepakolt bőrönddel aludtam, vártam a hívást. Délután már kezdett a bizalmam megingani. Hat órakor lemondtam a dologról. Ez is csak egy ámítás volt. Szerencsém, hogy sokakkal ellentétben ez nekem nem került pénzembe – osztotta meg egyik keserű tapasztalatát.

Az 52 esztendős férfi 2010 decembere óta munkanélküli. Közfoglalkoztatott volt három hónapig, majd alkalmi munkát végzett. Több munkahelyet azért hagyott ott két-három hónap elteltével, mert nem fizették ki a járandóságát. 


Az októberi csalódás után, mint mondta, fiatalos lendülettel ismét elkezdett munkát keresni. – Rábukkantam egy hirdetésre a Déli Apróban, amely így hangzott: „Figyelem! Vízközmű kft. keres munkatársakat, csőszerelésben jártas szak- és segédmunkást, minden héten fizetés, órabér 800–1000 forint nettó."


– A legrosszabb esetben egyheti fizetésemet tudom elveszíteni, gondoltam. Jász-Nagykun-Szolnok megyében Alattyánban, Jászkiséren, Jászapátiban uniós támogatásból megvalósuló, ivóvízjavító programon dolgoztunk. A munkafegyelem, munkamorál az én habitusomnak és elképzeléseimnek nem felelt meg. Arra ment ki a dolog, hogyan lehet húzni az időt. A munkaidőnk nagy részében csak gyarapítottuk a munkaórák számát, hogy minél több legyen a kifizetés. Eltelt egy hét, ledolgoztunk 76 órát hétfőtől vasárnapig. A következő héten nem kaptuk meg a heti bért. Szerdán hivatalos ügyek miatt haza kellett utaznom Szegedre. Azt ígérték, másnap visszavisz egy kolléga, de nem így történt.

 

Tary Tibor és a hirdetés, aminek a fele sem igaz. Fotó: Frank Yvette

Tary Tibor és a hirdetés, aminek a fele sem igaz. Fotó: Frank Yvette


– Péntek este Szegeden találkoztunk egy vendéglőben. Amint beléptem, a kisfőnök lehordott mindennek a nagyfőnök előtt. Azt mondta, ne csodálkozzak, de csak 600 forinttal fizetnek ki, mert amit csináltam, az segédmunka.


– Leszámolta a pénzt, megkérdezte: minden rendben? Mondom, nem Sándor, semmi sincs rendben. Mutattam neki a hirdetést: én erre jelentkeztem, szívesen felolvasom, és elmondom, mi nem stimmel. De aztán úgy voltam vele, nem vitatkozom, örülök, hogy a 600 forintos órabért megkaptam, de a mai napig tartoznak 30 ezer forinttal – mesélte az átvert férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!