Szeged és környéke

2015.12.15. 20:15

Egyelőre káoszt okoz a lakásáfa-változás

Csongrád megye - Legfeljebb 10-15 százalékkal lehetnek olcsóbbak az új lakások az áfacsökkentés miatt, jósolja az adószakértő. Az építési vállalkozók szerint káoszt okozott a kormány - árcsökkenésről ők nem beszéltek. A szabályok és a magyarázatok naponta változnak.

Segesvári Csaba

Új vagy használt?

Az ingatlanbazar.hu szerint Szegeden 407 új építésű eladó lakás van, de a hirdetések között sok a panel és a régebbi ház is. A felhozatalból a legolcsóbban egy 29 négyzetméterest lehet megvenni, 8 millió forintért, a legdrágábbat, egy 121 négyzetméterest a Hársfa-lakóparkban kínálják 39,5 millióért.
– Nem aludtam az éjszaka, nem tudom, mit csináljak. A sajtóban megjelent hírek miatt a lakók nem akarnak januárig fizetni a félkész házakért, mert azt olvasták, hogy 5 százalékra csökken az áfa. Az új építkezésnél pedig nem írják alá a szerződést, mert azt hiszik, minden olcsóbb lesz – mondta lapunknak egy neve mellőzését kérő építési vállalkozó. Hozzátette, a kormány év végi gyors áfamódosítása alaposan felbolygatta az építési piacot. – A munkásokat nem tudom kifizetni, mivel nekem sem fizet senki – mondta az építési vállalkozó.

Az építési vállalkozó azt mondja,  a vevőket megérti, hogyne ragaszkodnának az alacsonyabb adókulcshoz!

– Biztos vagyok benne, hogy nem lesznek 22 százalékkal olcsóbbak a lakások, a piac majd beárazza a változást – tette hozzá a vállalkozó. Arra a kérdésünkre, hogy pontosan mi lehetne olcsóbb, nem tudott válaszolni. Egy másik vállalkozó úgy vélte, az áfacsökkentés megmozdítja a piacot, de a fejlesztőknek nem marad több: elmegy a pénz az építőiparba visszacsábított dolgozók magasabb bérére, a megdrágult alapanyagokra.
 

Egyelőre káoszt okoz a lakásáfa-változás. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Orbán Viktor még vasárnap, a Fidesz-kongresszuson jelentette be, hogy január elsejétől 5 százalékra csökken a lakásépítés jelenleg 27 százalékos áfája. A törvényt tegnap megszavazták. A többlakásos házban lévő lakásokat, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve a családi házakat, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter, kisebb adókulccsal adóztatják 2019-ig.

Majd később megmondják

Ha valaki saját maga építkezik, akkor a kormány külön intézkedéssel biztosítja – az építkezés során keletkezett számlák esetében – az áfa visszaigényelhetőségét házanként maximum 5 millió forintig – mondta tegnap az országgyűlésben Rogán Antal. Kiszámoltuk, 5 millió forintnyi áfája egy nettó 18 millió forintos háznak van.

A változtatás a szakértők szerint keveseket érint: Csongrád megyében évente mindössze 250-300 új lakás épül. Az új lakás ára Szegeden alig haladja meg a 2007-es szintet: a statisztikai hivatal szerint egy átlagos új otthon 12,6 millió forintba kerül – egy átlagos használt lakásért 9,5 milliót kell fizetni. A megye többi városában épülő új lakásokról utoljára 2009-ben kapott adatot a KSH, eszerint egy átlagos új lakás 12 millió forintba kerül, a használt pedig alig több mint a felébe.

– Ha a kivitelező nem nyeli le az áfacsökkentést, akkor elvileg 17 százalékkal lehetne olcsóbb az új lakás – mondta Angyal József. Az okleveles adószakértő hangsúlyozta, az elvi lehetőség egyelőre csak az építési vállalkozók által eladott ingatlanokra érvényes, a magánházra vágyóknak most még nem jár az adócsökkentés.

– A telkek ára fog nőni, az egyébként nehéz helyzetben lévő építőipari cégek nyernek legtöbbet az áfaváltozással – mondta [namelink name="Angyal József"]. Hozzátette, a kormány kapkodása nehéz helyzetbe hozza azokat a vállalkozókat, akik már nekikezdtek a házak építésének. Hangsúlyozta, országosan legfeljebb 30 ezer embert érint az áfacsökkentés, ami üdvözlendő, de sokkal kisebb horderejű, mint amilyennek beállítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!