Szeged és környéke

2015.12.01. 22:42

Elvitte az adóhatóság a szociális segélyt

Szeged - A Szeged melletti tanyán élő Tari Ferencnek enni is alig jut 25 ezer forintos segélyéből, de a szemétszállításért fizetnie kell. Mivel a csekkekkel elmaradt, az adóhatóság elvitte minden pénzét, és megbüntették 5000 forintra.

Segesvári Csaba

– Nekem nincs szemetem! Honnan lenne? Egy rozoga tanyában élek, havonta 25 ezer forint az összes pénzem, ezt a szociális segélyt vitte el a kukások utasítására az adóhatóság. Mondja már meg nekem, normális ez? – fakadt ki a Szeged melletti tanyán élő Tari Ferenc. A mentális és testi betegségei miatt gondozásra szoruló férfi a városhatárt jelző táblától 4,5 kilométerre, egy vályogfalú házban lakik. A tanyához egy dűlőút vezet, az aszfaltig 450 métert kell megtenni. Tari Ferencnél nincs vezetékes víz, ásott kutat használ, ha mosakodni akar. A villanyt rendesen fizeti, ha a főzéshez vesz egy gázpalackot, szinte el is fogyott a szociális segélye. – A papír csomagolóanyagot elfűtöm, minden mást eltüzelek. A kukások tőlem eddig egy zacskó szemetet sem vittek el, fizetnem mégis kell – panaszkodott a férfi.

Nem nézik, honnan van a pénz

A szemétdíjtartozás adó módjára végrehajtható. Megtudtuk, a NAV kiadja az inkasszót, a bank viszont nem vizsgálja, hogy a számlán lévő pénz honnan van. Így az adóhatóság nem közvetlenül a segélyt tiltotta le, hanem a számlán lévő pénzt vitte el.


– Gázpalackot akartunk venni, de amikor Ferenc fizetni akart, kiderült, üres a számlája – vette át a szót a férfi gondozója. Csorba László a pénzhiány miatt felkereste a bankot, ahol azt közölték, az adóhatóság vitte el a segélyt. Ezután a NAV-hoz ment, ott kiderült, szemétdíjtartozás miatt adták ki az inkasszót. – Érthetetlen, mert szerződést sem kötöttek velünk. Fél éve már kaptunk a végrehajtótól egy levelet, akkor elmondtuk, csak a szociális segély van, nincs miből kifizetni a 2700 forintos szemétdíjat. A végrehajtó feloldotta a zárolást – folytatta. Csorba László felháborítónak tartja, hogy olyan embereket köteleznek szemétszállításra, akiknél még vezetékes víz sincs, szemetet sem termelnek, ételre is alig jut. Hogy a helyzet rosszabb legyen, a NAV 5000 forintos végrehajtási díjat is kirótt a szociális segélyből élő férfira. Miközben a tanyáról a homokos dűlőúton a város felé tartottunk, egy lovas kocsis férfival találkoztunk. – A Vöröshomok-dűlőben lakunk, nálunk jó, ha egy szatyornyi szemét összegyűlik egy hét alatt. A kukásautó a szélső utcán jön erre, elviszi a hulladékot, ha azt kirakják a ház elé – mondta a férfi, aki beletörődött a díjfizetésbe.

Elvitte az adóhatóság a szociális segélyt. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA



– A hulladékszállítás kötelező közszolgáltatás, a jogviszony szerződéskötés nélkül életbe lép minden lakott ingatlanban. A területileg illetékes közszolgáltatónak kötelező a rendelkezésre állás, a háztartásnak pedig a díj megfizetése – közölte lapunk érdeklődésére a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. Hangsúlyozták, a jogszabály méltányosságot nem ír elő, de a cégnek van szociális üzletpolitikai kedvezménye. – A kérdéses ingatlan esetében sem a tulajdonos, sem a tanyagondnok nem kért méltányosságot, ami alapfeltétele a kedvezmény megadásának – tették hozzá.

Csorba László elmondta, november 23-án – miután lapunk megkereste a környezetgazdákat – levelet írtak az SZKHT-nak, de választ még nem kaptak. Jött viszont egy értesítés november 17-i dátummal, hogy 63 ezer forint az elmaradás. A levélhez 5000 forintos csekket is mellékeltek, de ezt a tanyán élő férfi továbbra sem tudja kifizetni. A gondozó megjegyezte, a segély már nem a bankszámlára, hanem házhoz megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!