Szeged és környéke

2015.12.27. 20:40

Kass Jánosról ír az Art Limes

Szeged 2010-ben elhunyt díszpolgáráról, Kass János Kossuth-díjas grafikusművészről A képíró címmel háromrészes kiadványban emlékezett meg a Tatabányán megjelenő művészeti folyóirat, az Art Limes.

Munkatársunktól

 „Ha csak egy kis részt, ha csak egy keveset hozzátehetünk a nagy műhöz, ha csak egy vörösvérsejtje lehetünk a nagy vérkeringésnek, tettünk valamit" – idézik az első különszám címlapján a polihisztor ars poeticáját, amely a sorozatot is indítja.


„Úgy tetszett, évtizedek óta nem változott. De ha grafikáit, rajzait, képeit néztem, másnak láttam. Azokban egy szakadatlan alakváltásra kész Pygmalion játszik. Első pillantásra azt mondanánk: ennyi, egymástól olyannyira elütő alkotást egyetlen ember nem csinálhat. A Kékszakállú, és nemcsak technikájában, egy cseppet sem hasonlít a bibliabeli Ádámhoz, Évához, Hamlet és az ősi mitológiák súlyos, archaikus figuráihoz, erotikus nőjelenései az alig-rajz sirályhoz" – írja a költő barát, Lator László az irodalomhoz is ezer szállal kötődő Kass Jánosról, aki szerinte „szeretett, tudott is írni", és rajzai is teli vannak írói mozdulatokkal. Az illusztrációk magyar fejedelméről többek között Aczél Géza, Kakuk Tamás, Kaposi Endre, Sárközi Mátyás, Tandi Lajos írt tanulmányt.

 

Az Art Limes Kass-triptichonjának harmadik címlapja. Fotó: DM

Az Art Limes Kass-triptichonjának harmadik címlapja. Fotó: DM

A sorozat második részében a Kass-szövegek mellett többek közt Somlyó György, Juhász Ferenc, Határ Győző, Olasz Sándor és Gál József gondolatai olvashatjuk a Fejekről, a Kékszakállúról, Kass művészi bélyegeiről. A folyóirat nemrég megjelent harmadik különszáma Kass művészetét elemzi a 60-as években. Kincses Károly a róla, neki, általa készített fotókról ír, de Lukácsy András, Tarján Tamás, Bánki Vera és Orosz István gondolatait is megtalálja a folyóiratban az olvasó. Mindhárom lapszám gazdag képanyagot tartalmaz, az igényes tipográfia és a minőségi nyomdai kivitel is arra csábít, hogy könyvet köttessünk belőle. A lapszámok korlátozott számban a szegedi Kass Galériában elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!