Szeged és környéke

2015.12.28. 20:16

Megmondták a vállalkozások, milyen bankot szeretnének

Csongrád megye - Akár műtrágya és üzemanyag vásárlására is adjon jó hitelt, ne kelljen sokáig sorban állni nála, a kockázatelemzője pedig ne kérdezzen vissza háromszor. A gazdálkodók, vállalkozók tényleg kíváncsiak, milyen lesz az új Pillér Takarékszövetkezet, amely megszólította őket.

Bakos András

2,5 milliárdos saját tőke, 63 milliárdos mérlegfőösszeg, 320 dolgozó, 56 kirendeltség, fiók. Ilyen pénzintézet jött létre november elsején Csongrád megyében, amikor négy takarékszövetkezet – a Fontana Credit, a Partiscum XI, a Kiszombor és Vidéke, valamint a Szatymaz és Vidéke – beolvadt a Pillérbe. Az új takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője, [namelink name="Görög Tibor"] az egyesülés alkalmából azt nyilatkozta, piacvezető pénzintézetté, a nagybankok vetélytársává akarnak válni. Segítik a települések fejlődését, kiemelt figyelmet fordítanak a mezőgazdaságra, a kis- és középvállalkozókra.

Nőhet a versenyképességük

A takarékszövetkezetek integrációjától – túllépve azon, milyen politikai vita közepette zajlott – sokan várnak jótékony hatást. A mostani gazdasági és pénzügyi környezetben különösen érvényes az az elv, hogy egy vállalkozás annál sérülékenyebb, minél kisebb. Ez a pénzügyi szektorban is így van. – Kisebb településeken, egy bizonyos nagyságrendig a takarékszövetkezetek eddig is tudtak hatékonyabbak lenni, mint a nagybankok. Azzal, hogy az integráció révén „nagyobb vállalati kategóriába" kerültek, még versenyképesebbek lehetnek – véli [namelink name="Nemesi Pál"], a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.


A magyar vállalkozások 80 százaléka tartozik abba a kategóriába, amelyet a Pillér most megszólított. A kis és közepes méretű cégek részvétele, ereje meghatározó Csongrád megye gazdaságában is. Ezeknek a vállalkozásoknak határozott elképzeléseik vannak arról, milyennek kellene lennie egy pénzintézetnek, ha a kedvükben akar járni.

Háromkörösnél ne legyen hosszabb az egyeztetés

Többféle hitelre lehet szükségük. Rövid lejáratút a termeléshez szükséges anyagok megvételére, munkabér jellegű kifizetésekhez, export-előfinanszírozáshoz vesznek igénybe – ha tehetik.


A kamarai elnök úgy fogalmaz, a kereskedelmi bankok „nagyon odafigyelnek" arra, hogy az így kihelyezett pénzük minden körülmények között megtérüljön. Sok kisebb vállalkozásnak föladja a leckét az a fajta részletes adatigénylés, ami a bankok eljárását jellemzi. Ebből sokszor származik konfliktus: elutasítják a hitelkérelmet. A többkörös tárgyalást a nagyobb vállalkozások sem veszik jó néven.

 

A kis- és közepes vállalkozások várakozással tekintenek az új Pillér Takarékszövetkezetre. Fotó: Karnok Csaba

A kis- és közepes vállalkozások várakozással tekintenek az új Pillér Takarékszövetkezetre.

Fotó: Karnok Csaba

– Jó tanács a pénzintézeteknek: két-, maximum háromkörösnél ne legyen hosszabb az egyeztetés – mondja Nemesi Pál. – A fejlesztésre készülő vállalkozások beruházási hiteleinél természetes, ha hosszabb az elbírálás. De ez esetben sem szerencsés, hogy öt fordulón át egyeztessenek egy hitelszerződést, és a bank kockázatelemzője újabb és újabb kérdéseket tegyen föl, miután az előzőkre már választ kapott.

Pályázati szaktanácsadásra is igény van

A gazdálkodók szempontjából az sem mindegy, mikor válnak ismertté az új hitellehetőségek. – Az volna jó, ha már ősszel tudnánk, hogy a következő évre mit ajánlanak a pénzintézetek, hogy legyen idő télen átgondolni, a többiekkel megbeszélni – mondja [namelink name="Kádár József"], a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke. – A gazdának szüksége lehet beruházási hitelre és rövid lejáratú hitelre, utóbbira tavasszal, nyáron, a műtrágya, növényvédő szer, vetőmag, üzemanyag megvásárlásakor. Ilyenkor azért lehetnek likviditási gondjaink, mert a bevételeink nagy része ősszel, késő ősszel jön. Az egyszerűbbé tett ügyintézés mellett azt is barátságos lépésnek vennénk, ha a banki szolgáltatás pályázati szaktanácsadással egészülne ki.

Jó a Széchenyi Kártya, de...

– Rugalmasság. Ez az első, ami a tagjainknak eszébe szokott jutni – mondja [namelink name="Pataki Andrea"], a Kisosz Csongrád megyei titkára. – Az adminisztrációs terheink nőnek, így ha elszaladunk a bankba ügyet intézni, nem szeretünk sokáig sorban állni. Egy olyan pénzügyi szolgáltató, amelyik jobban alkalmazkodik a szűkös időbeosztásunkhoz, nyerő lehet.


– A titkár emlékeztetett arra, hogy a most elkezdődött uniós ciklusban a pályázati kiírások zömmel termelő-, feldolgozócégeknek szólnak. A kereskedők, vendéglátók vagy önerőből, vagy hitelből fejleszthetnek. – A Széchenyi Kártya jó lehetőség. Tagjaink élnek is vele. Azért jól jönne többféle, a mi lehetőségeinkhez igazodó hitelkonstrukció. Erről hosszú ideje beszélnek, mi meg hosszú ideje várunk rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!