Szeged és környéke

2016.01.04. 20:15

10 fok sem volt az osztályteremben - hazaküldték a diákokat a Ságváriból

Hazaküldték hétfőn a harmadik óra után az összes középiskolás diákot a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból - vagyis az egykori Ságváriból.

Timár Kriszta

Olyan hideg volt ugyanis az épületben, hogy a gyerekek kabátban is fáztak. A téli szünetben nem fűtötték az intézményt és az első tanítási napra sem sikerült meleget vinni a falak közé.


– Az iskolarádióban mondták be, hogy az igazgató úgy döntött, mindenki hazamegy – mesélte egy gimnazista, aki szerint volt olyan terem, ahol 10 fok sem volt. A rosszul szigetelt falak és régi ablakok ugyanis szinte semmit nem fogtak vissza a kinti mínuszokból.

Nem csupán a lépcsőházban, az osztályteremekben sem szigetelnek jól az ablakok.

Nem csupán a lépcsőházban, az osztályteremekben sem szigetelnek jól az ablakok.


Az általános iskolásokat a rövidített tanítás nem érintette. Ők maradtak a másik épületben, ott ugyanis nem fagyoskodtak. Egy szülőtől azonban megtudtuk: ő két pulóverrel küldte kisfiát iskolába, mert tavaly szóltak előre a tanárok: a téli szünet után mindig hideg van az épületben.


Az iskola fenntartója a Szegedi Tudományegyetem. Megkérdeztük a közkapcsolati igazgatóságot, mi volt az oka, hogy a gimnáziumban hétfőn nem volt fűtés. Keddre ígértek választ az ügyben.

 

Száz éve is gond volt az iskolai fűtéssel


„Panaszom az állami főreáliskola épületében tapasztalható botrányos állapotokra vonatkozik. Ennek az iskolai épületnek a termeiben a kályhák oly hallatlanul rosszak, hogy vagy a hideg miatt dideregnek gyermekeink, akárhányszor 9–10 fokot mutat a hőmérő és tanárok és tanulók csak téli kabáttal tudnak megmaradni a tantermekben, vagy, ami még ennél is rosszabb és ez sajnos mindennapi jelenség, a tantermek állandóan széngázzal és kőszénfüsttel vannak tele. Mielőtt fiaink a karácsonyi vakációt kikapták, azzal biztatták a tanár urak őket, hogy a karácsonyi szünet alatt ki lesznek a tűrhetetlenül rossz kályhák javítva. Bizonyosan nem a tanár urakon múlt, hogy a fönt vázolt botrányos állapot nem hogy nem változott meg, de még rosszabb" – írta levelében szegedi olvasónk épp száz éve, 1916. január 5-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!