Szeged és környéke

2016.01.12. 20:32

Tornatermük sincs, mégis sikeres a diákolimpián

Pusztamérges - A tornateremmel sem rendelkező, 90 fős pusztamérges iskolát díjazzák ma egyedüli Csongrád megyeiként a fővárosban, a diákolimpiákon legeredményesebben szereplő intézmények között. Tájfutásban, kötélugrásban, fociban és kézilabdában is erősek a pusztamérgesi diákok.

Timár Kriszta

A Magyar Diáksport Szövetség minden évben kitünteti azokat az általános és középiskolákat, amelyek a legjobban teljesítettek az elmúlt tanév diákolimpiai versenysorozatán, valamint elismeri a teljesítményhez hozzájáruló testnevelő pedagógusok és közreműködő szakemberek munkáját. Tizenöt iskola és 20 testnevelő tanár vehet ma át díjat a fővárosban – köztük a pusztamérgesi iskola és képviselője is. Csongrád megyéből egyedül ezt a 90 fős falusi iskolát díjazták.


– Nagyon boldog vagyok – mondta [namelink name="Hári Ferenc"] testnevelő tanár, aki az elkeveredett meghívó miatt lapunktól tudta meg tegnap, hogy ma Budapesten államtitkároktól, illetve olimpiai és világbajnok sportolóktól veheti át elismerését. Ráadásul olyan munkáért, amelyet olyan közegben végez, ahol az összetartáson és a segítőkészségen kívül szinte semmi más nem áll rendelkezésre.

 

Hajrá, Pusztamérges! Hári Ferenc testnevelő tanár és a hatodikosok. Fotó: Schmidt Andrea

Hajrá, Pusztamérges! Hári Ferenc testnevelő tanár és a hatodikosok. Fotó: Schmidt Andrea

A pusztamérgesi iskola ugyanis úgy érte el ezt az eredményt, hogy szinte semmilyen feltétel nem adott még a testnevelésórákhoz sem, nemhogy a versenysportoláshoz. Bár van egy bitumenes és egy régi salakpályája, téli időszakban egyiket sem tudják használni. Tornaterem híján a művelődési házban tartják a foglalkozásokat, ahol nemrégiben szereltek fel védőhálót, hogy labdajátékokat is tudjanak játszani, és ne kelljen aggódni a fal állapota miatt. A 10-szer 12 méteres terem azonban így sem megfelelő komoly felkészülésre. A kézilabdások például Bordányba járnak át időnként edzeni, egyébként pedig technikai edzéseken tudnak csak részt venni.

 

Tájfutásban, fociban és kézilabdában is erősek


A pusztamérgesi általános iskola 2011 szeptemberétől a dóci Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda telephelyeként működik. A sporttevékenységeknek előtte is nagy hagyományuk volt a pusztamérgesi iskolában, amelyet az új intézmény létrejöttekor tovább építettek. – Az addig működő tájfutó és kötélugró sporttevékenységeket továbbra is biztosítjuk az iskolába járó tanulóink számára a korábbi oktató, [namelink name="Szerencsiné Csamangó Jusztina"] vezetésével, aki 2011-ig az intézmény testnevelő tanáraként látta el ezeket a feladatokat, 2011 szeptemberétől pedig már mint óraadó tanárt fizetjük ezért külön – mondta el [namelink name="Huszka Zoltánné"] igazgató. A helyére felvett Hári Ferenc a kézilabdát hozta be új sportként az intézménybe, ahol ezek mellett a fociban is  szép eredmények születnek Turcsányi János tanító segítségének köszönhetően.

– Amit azonban a fenntartó megtehet, azt meg is teszi, mindenben támogatnak bennünket. Felszerelésekben például sosincs hiány – tette hozzá Hári Ferenc. Arra a kérdésre, miért nem elégedett meg a tömegsporttal, miért versenyezteti a gyerekeket, a testnevelő azt válaszolta: fontos, hogy megmérettessék magukat. – Mindenkinek azt mondom, vegye kitüntetésnek, ha bekerül a csapatba, és legyen boldog, ha versenyre megyünk. Ráadásul sikerélményeik is vannak: tavaly az atlétikai megyei döntőben sportiskolát is utasítottunk magunk mögé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!