Szeged és környéke

2016.02.02. 08:50

Egy hónap múlva szabadulhat a sorozatgyilkos a Csillagból

Szeged - Akár már márciusban szabadulhat a magyar kriminalisztika egyik legkegyetlenebb bűnözője, a szegedi Csillagban raboskodó Bene László. A 66 éves férfit 1996-ban ítélték el társával. Tetteikért ma tényleges életfogytiglan járna. Bene 2019-ben mindenképpen szabad ember lesz.

Kiss Gábor Gergő

Egy hónap múlva hallgatja meg a büntetés-végrehajtási bíró a sorozatgyilkos Bene Lászlót, és dönt a férfi feltételesen szabadon engedéséről. A Szegedi Fegyház és Börtönben raboskodó, most 66 éves férfit és társát, Donászi Aladárt 1994. május 4-én fogták el a rendőrök. Benéék 1992-ben megpróbálták kirabolni a budai Skála Áruház pénzszállító autóját. Donászi, aki korábban megölt Győrben egy szolgálaton kívüli rendőrt, halántékon lőtte a kocsikísérő, 23 éves Sádt Győző egyetemistát, aki belehalt sérülésébe.


A rablópáros 1992 novemberében lőgyakorlatot tartott a Sárszentmihály melletti erdőben, amikor két vadász felfigyelt rájuk. A lebukástól tartva mindkettejüket, Izsó Lászlót és ifjabb Tóth Tamást meggyilkolták. Ezután még számos fegyveres rablást követtek el többnyire pénzszállító járművek ellen: a bíróság 1996-ban Benét és Donászit is életfogytig tartó büntetésre ítélte, Donászi 2001-ben a sopronkőhidai börtön cellájában öngyilkos lett.

 

Bene László a Csillag folyosóján 1998-ban. 69 évesen mindenképpen szabad ember lesz. Archív fotó: Karnok Csaba

Bene László a Csillag folyosóján 2008-ban. 69 évesen mindenképpen szabad ember lesz.

Archív fotó: Karnok Csaba

A jelenlegi bírói gyakorlat szerint a többszörös gyilkosokat tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre (TÉSZ) ítélik, azaz életükben már sosem lehetnek szabad emberek. A TÉSZ-t Magyarországon azonban csak 1999-ben vezették be, így Benét 1996-ban szimpla életfogytiglannal sújtották. Akkoriban ez 20 év szabadságvesztést jelentett úgy, hogy az elítélt feltételes szabadságra bocsátását 5 évvel meghosszabbíthatják. A kiszabott 20 év 2014 tavaszán telt le. Akkor – ahogy írtuk (2014. március 25.: 2016-ig biztosan fegyházban marad a sorozatgyilkos) – sem a fegyházban tanúsított magatartása, sem személyes meghallgatása nem győzte meg a bíróságot arról, hogy a 20 év fegyházbüntetés letöltése után feltételesen szabadon engedjék.


A férfi 2008 nyarán arcát is vállalva nyilatkozott lapunknak. Akkor így vallott: „Azért vagyok itt, mert a bűntársammal tíz embert megpisztolyoztunk, ebből négy meghalt. Nekem direkt azért nem lett családom, mert nem akartam árvákat és özvegyet hagyni magam után. Ha újrakezdhetném, akkor is ugyanezt csinálnám" – mondta. Két éve már nem volt hajlandó nyilatkozni.


Idéntől évente kell felülvizsgálni Bene szabadságra bocsátásának lehetőségét, de az 1996-ban hatályos Btk. szerint még legfeljebb három évig tudják rácsok mögött tartani. Ha letelik a 20 éven felüli öt esztendő, a férfi 2019-ben – 69 esztendősen – mindenképpen szabad ember lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!