Szeged és környéke

2016.02.09. 14:36

Egymillió forint is lehet a járulékos kiadás

Csongrád megye - Nemcsak a lakás árára, a rejtett költségekre is kell félretenni pénzt. Az ár után a legnagyobb tétel a 4 százalékos vagyonszerzési illeték, a 2,5-4,5 százalékos ingatlanközvetítői és az 1 százalék körüli ügyvédi munkadíj.

Fekete Klára

– Amikor a hétvégi házas kertemet két évvel ezelőtt átminősítették szántónak, nem szóltak, hogy csinálnom kellene valamit – mondta Puskás János Szegeden, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya előtt.

– Tavaly visszaminősítették, újra zártkert lett, de most nekem kell intézkednem. Egy formanyomtatványért jöttem, amit majd otthon kitöltök, és egy másik nap beadom – magyarázta [namelink name="Puskás János"].
 

Kedvezmények

Ha valaki egy éven belül ingatlant adott el, és újat vásárol, csak a két ingatlan vételárának különbözete után fizet illetéket. 50 százalékos illetékkedvezményben részesülnek az első lakáshoz jutók 35 éves korukig. Aki vállalja, hogy a megvásárolt telkére házat épít, annak az illetékfizetést 4 évre felfüggesztik. Ha pedig 4 éven belül a tulajdonos az új ház használatbavételi engedélyét is bemutatja a hivatalnak, törlik az illetéket. Ellenkező esetben a büntetőkamattal együtt kell megfizetni. A vállalkozótól vásárolt új építésű ingatlan 15 millió forintos értékhatárig mentesül az illetékfizetés alól. A 15 és 30 millió forintos új ingatlanoknál csak a 15 millió feletti rész után kell 4 százalék illetéket fizetni.
Nagy volt a forgalom a földhivatal előtt, a Kálvária sugárúton. Bármit kérdeztünk az emberektől, tudták a választ. Sokan azért jöttek, hogy „betekintsenek": ezért a szolgáltatásért nem kell fizetni, a számítógépben saját biztonságuk érdekében nézhetik meg a tulajdoni lapukat. Egy asszony például, aki a nevét nem akarta elárulni, azért utazott Szegedre, hogy lássa, rajta van-e még a haszonélvezeti joga az ingatlanán. Azt mondta, a most 50 éves fiára 7 éves korában íratták rá a tanyát. Eddig minden rendben volt, de az utóbbi időben furcsán viselkedik.
 

 Puskás János zártkertje újra hobbikert lesz, ha kitölti a nyomtatványt. Fotó: Kuklis István

Puskás János zártkertje újra hobbikert lesz, ha kitölti a nyomtatványt. Fotó: Kuklis István

További nyomozásunk során kiderült: az emberek álmukban se gondolnák, hiába van mondjuk 10 millió forintjuk a kiszemelt ingatlanra, mellette még egy milliót kifizethetnek illetékekre. A legnagyobb tételeket, például a 4 százalékos vagyonszerzési illetéket és az általában 1 százalékos ügyvédi munkadíjat mindig a vevő fizeti. Legfeljebb az ingatlanközvetítő százalékán osztozhatnak az eladóval.

Táblázatunkból kiderül, adásvételnél milyen illetékekkel és egyéb költségekkel kell számolni. A felsorolásból kimaradt a nem hiteles tulajdonilap-másolat, mivel azt már csak elektronikus formában lehet kiállítani 1000 forint ellenében, Ügyfélkapun keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!