Szeged és környéke

2016.02.28. 14:02

Genetikai ismeretek Szegedről Kolozsvárra

Szeged, Kolozsvár - Tíz szegedi egyetemi tanár és kutató tíz év alatt ötszáz Romániában élő hallgatót tanított a modern biológia tudományára.

Munkatársunktól

A kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem biológiai és geológiai fakultásának, valamint az MTA Szegedi Biológiai Központja Genetikai Intézetének kutatói – élükön Octavian Popescuval és Raskó Istvánnal – tíz éve megállapodtak abban, hogy a szegedi szakemberek segítséget nyújtanak a határon túli hallgatók modern biológiai képzésében. A román kormány anyagi segítsége híján, és a szakemberhiány miatt fordultak a kolozsváriak a szegediekhez.


Az SZBK és az egyetem tíz biológusa és genetikusa önként vállalta – eleinte a Sapientia Alapítvány hozzájárulásával, később anyagi támogatás nélkül, szabadidejük feláldozásával –, hogy hétvégenként kocsiba ülnek, és előadásokat tartanak a kolozsváriaknak. A határ túloldalán élő egyetemistákat oktató biológusok benyújtottak egy pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériumához.


A pályázatukat elfogadták, és a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság 1 millió 794 ezer forint támogatást nyújt az óraadói díjak és a gyakorlatokhoz szükséges anyagok biztosítására. Ez lehetővé teszi, hogy a romániai magyar diákok továbbra is európai szinten tanulják a genetikát, a molekuláris biológiát, az SZBK és a szegedi egyetem pedig fogadhatja a legtehetségesebb, Kolozsváron végzett, posztgraduális, PhD-képzésre érkező biológusokat.


Deák Péter, az egyetem Genetikai Tanszékének vezetője, az SZBK tudományos főmunkatársa szerint ezek a hallgatók szorgalmas résztvevői az SZBK továbbképző kurzusainak (ITC). Az egyik volt kolozsvári tanítvány, Kovács Levente például ITC-s hallgatóként Szegeden megszerezte a PhD-fokozatot, cambridge-i tanulmányútja után tervezi, hogy visszatér Kolozsvárra.


Az oktatók távlati célja az, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik majd átveszik tőlük a stafétabotot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!