Szeged és környéke

2016.02.17. 15:30

Sok megállóban áznak az utasok

Szeged - Sok forgalmas tömegközlekedési megállóban nincs fedett rész Szegeden. Ha pedig van, sokszor az is szűknek bizonyul az eső elől ide behúzódóknak.

Kiss Gábor Gergő

Szerencsés az a szegedi, aki esőben csak a 3-as villamos vonalát használja. Ez ugyanis az egyetlen tömegközlekedési eszköz a városban, amelynek minden megállójában van esőbeálló. Bár az összes megálló pontos számáról nincs statisztika, a 3-ason kívül a többi villamos-, troli- és buszjáratnak több megállója fedetlen.


A megállók korszerűsítése a szegedi önkormányzat feladata. A fejlesztési irodán elmondták, hogy önkormányzati forrásból főleg a képviselők jelzése alapján újítanak fel megállókat a városban. Ezeket lehetőség szerint esőbeállóval is ellátják. Március végére fedett lesz például a Délceg utca 20/a és a Honfoglalás utca 46. szám előtti buszmegálló.

 

A Glattfelder téren három fedett megálló is van. Az egyik előtt azonban már nem busz, hanem autók állnak meg. Fotók: Karnok Csaba

A Glattfelder téren három fedett megálló is van. Az egyik előtt azonban már nem busz, hanem autók állnak meg. Fotók: Karnok Csaba

Vannak azonban különböző műszaki és építészeti előírások, amiket egy fedett váró felállításakor figyelembe kell venni. Például nem lehet közelebb öt méternél egy lakóépület ablakához, és figyelni kell a járda szélességére is, hogy a váró ne gátolja a gyalogos forgalmat. Ezért hiába forgalmasak a megállók például a Széchenyi téren, az előbb felsorolt okok miatt nem tudnak fedett várókat felépíteni itt.


Az önkormányzat egy uniós pályázaton is szeretne indulni, aminek elnyerése esetén 40 szegedi megálló komplett felújítását tudnák elvégezni. Ez nemcsak fedett várót, hanem akadálymentesítést, valamint a vakok és gyengén látók szempontjait is figyelembe véve készülne el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!