Szeged és környéke

2016.03.02. 09:27

A tíz legnagyobb adós között a szegedi KLIK

Csongrád megye - 167,5 millió forintos tartozással a tíz legnagyobb adósságot felhalmozó tankerület között szerepel a szegedi.

Szabó C. Szilárd

Slágertéma a parlamentben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) adósságállománya. Erről kérdezte írásban [namelink name="Balog Zoltán"] minisztert [namelink name="Ikotity István"], az LMP képviselője, valamint a szocialista honatyák, köztük a szegedi [namelink name="Szabó Sándor"]. Az emberierőforrás-miniszter nevében [namelink name="Rétvári Bence"] államtitkár a február 24-i válaszában azt írta Ikotitynak, hogy a január 31-i állapot szerint 17 milliárd forint a KLIK adóssága.


Csongrád megye hét tankerületének – a szegedinek, a csongrádinak, a vásárhelyinek, a kistelekinek, a makóinak, a mórahalminak és a szentesinek – 399,8 millió forint a tartozása a január 31-i állapot szerint. Ez nem tartalmazza azokat a kötelezettséggel terhelt tételeket, amelyeket még nem számláztak ki a KLIK-nek. Így például nincs benne az a pénz, amellyel a KLIK tartozik az állami tankönyves cégnek.


A tíz legnagyobb adósságot felhalmozó tankerület között szerepel a szegedi 167,5 millió forinttal. Az adóslista első helyén a fővárosi tankerület áll 422 millióval, a második Miskolc 379, a harmadik pedig Kaposvár 339 millió forinttal. Szabó Sándor a hét megyei tankerület tartozása iránt érdeklődött. Arra volt kíváncsi, hogy ezek mennyivel tartoznak a közműszolgáltatóknak.


Rétvári Bence összevont választ adott február 29-én a szocialista képviselőknek, így nem részletezte külön a tankerületek adósságát. Válaszából kiderül, 3,5 milliárd forint a KLIK közüzemi tartozása a január 31-i állapot szerint. A Csongrád megyei tankerületek összesen 96,7 millió forinttal tartoznak a közműszolgáltatóknak, amit – az államtitkár tájékoztatása szerint – folyamatosan rendeznek.


 Megkérdeztük Plesovszkiné Ujfaluczki Juditot, a Szegedi Tankerület igazgatóját, miből áll össze a 167,5 millió forintos adósságuk, kinek és mennyivel tartoznak. Lapzártánkig nem kaptunk választ a tankerületi igazgatótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!