Szeged és környéke

2016.03.19. 20:06

Harcosként segít a rászorulóknak Ibolya

Algyő - Májusban lesz a huszadik műtétem. Túléltem egy méhnyakrákot és egy mellrákot, de harcos típus vagyok - mondja Landler Ibolya. Az algyői nőnek a sok rossz se szegte kedvét. Előbb a túlsúlyos helybelieknek segített, majd egyesületté vált fogyiklubja tagjaival a nagyközségben és tanyavilágában élő rászorulóknak oszt szét adományokat.

Kiss Gábor Gergő

Isten kegyeltje


[namelink name="Landler Ibolya"] 1966. június 6-án született Szegeden. – Köztudott, hogy a 666 az ördög száma. A négy darab hatos azonban Isten kegyeltjét jelenti. Így is érzem – mondta. A Zrínyi Ilona Általános Iskolába járt, a Kőrösy József szakközépiskolában érettségizett. Volt gépírónő, majd a Londoni körúti nevelőotthonban előadó. Ezután került a sebészeti klinikára titkárnőnek. Két fia van. Kedvenc itala a citromos víz, kedvenc ételei a zöldségek. Kedvenc filmje a Forrest Gump.

– Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiumának elektora lett. Mi lesz a feladata?


– Két éve alapítottam egy fogyiklubot Algyőn. Ez tavaly óta már Lehet Könnyebben Egyesület néven civil szervezetként működik a nagyközségben. Ennek vezetőjeként pályáztam az EMMI-hez, amely régebben csak a főváros környéki civil szervezeteket támogatta pályázataival. Ezt a pályázati rendszert terjesztették ki az egész országra, a jövőben többek között az én véleményemet is kikérik, hogy melyik civil szervezet a legérdemesebb a támogatásra Csongrád megyében. Természetesen az én szervezetem nem élvez semmi előnyt, és fizetést sem kapok érte.

Teréz anya-effektus

– És mit csinál a saját egyesületében?


– Annak vezetőjeként a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tanfolyamain veszek részt, hogy jogunk legyen különböző adományokat szétosztani a rászorulók között Algyőn és a hozzá tartozó tanyavilágban. Ezeken az órákon többek között megtanultam, hogyan kell felvenni egy nagy céggel a kapcsolatot, hogy kezeljük a közeli lejáratú szavatosságú élelmiszereket, és hogyan lehet megfelelően tárolni azokat. Az élelmiszerbanknak most tíz Csongrád megyei civil szervezet a tagja. Egymás között is cserélgetünk adományokat attól függően, hogy kinek éppen mire van szüksége.


– Miért szeret ennyire segíteni az embereknek?


– Mert tudom, hogy milyen nélkülözni. Voltam már nagyon szegény ember, 37 éves koromig egyedül neveltem a két fiamat, akik közül a kisebbik izomsorvadásos betegséggel küszködött. Tudom, hogy milyen luxus akár egy Túró Rudi, és milyen érzés, amikor a szülő nem tudja megvenni a gyerekének. Huszonnyolc évet töltöttem el az egészségügyben, mindig is Teréz anya-effektusom volt. Aztán jöttek sajnos a betegségeim, de azokból is felálltam. A gyerekeimet is tisztességgel felneveltem. A kisebbiket sikerült talpra állítanom. Nemrég szerezte meg az informatikus bizonyítványát.

 

 Landler Ibolya: Sok olyan ember van, aki szégyenből vagy félelemből egész életében nem mert kérni. Fotók: Frank Yvette

Landler Ibolya: Sok olyan ember van, aki szégyenből vagy félelemből egész életében nem mert kérni. Fotók: Frank Yvette

– Milyen volt szembesülni gyereke betegségével?


– Négyéves korában vettem észre egy nyáron, hogy az egyik lába vékonyabb a másiknál. Akkor kezdődött a kálváriánk, Pesten, Debrecenben, Pécsen is kezelték, nehéz időszak volt. A szegedi panelünkből is kiköltöztünk Ferencszállásra a több sportolási lehetőség miatt.

Életmódváltás: mínusz 22 kiló

– Az ön egészsége is megrendült.


– Májusban lesz a huszadik műtétem. Túléltem egy méhnyakrákot és egy mellrákot, de harcos típus vagyok. Már voltam a betegágy mindkét oldalán. Titkárnő voltam a sebészeti klinikán, ahol már a 80-as években is nővérhiány volt. Megkérdezték a nővérek, hogy volna-e kedvem segíteni nekik. Három évig minden hétköznap csináltam a rendes munkámat, hétvégén meg hordtam az ágytálat. 2000 óta vagyok rokkantnyugdíjas a közbejött betegségeim miatt.


– A fogyiklubját is emiatt alapította meg.


– 2014 szeptemberében voltam a legrosszabb állapotban, amikor az ágyból se tudtam felkelni. Ekkor határoztam el egy teljes életmódváltást. Huszonkét kilót fogytam le azzal, hogy gluténmentes életmódra váltottam át, a cukrot, sót, lisztet és tejet száműztem az étrendből. Szerencsére mind helyettesíthető valamivel. A húsvéti kalácsot például kukoricalisztből készítjük majd el. Mivel bevált ez a módszer, és tudtam, hogy Algyőn is sok a hozzám hasonló bajokkal küszködő ember, megalapítottam a klubot. A huszonnyolc tagunk Bakó Ildikó háziorvos felügyelete mellett és Roczkó András gyógyszerész segítségével összesen 147 kilót fogyott le 4 hónap alatt.

 

Landler Ibolya a fogyiklub tagjaival segíti a rászorulókat Algyőn.

Landler Ibolya a fogyiklub tagjaival segíti a rászorulókat Algyőn.

– Nem érezte igazságtalannak, hogy mindenkinek segíteni próbált és közben sorra érték a bajok?


– Kezdetben igen, de mindig a megoldásra próbáltam rátalálni. A fogyiklubot is csak azután indítottam el, miután nekem bevált az új módszer. Hiteles is csak így maradhattam, ezért a faluban elfogadják a meglátásaimat.

Nyakba borulás

– Mit szeret csinálni a szabadidejében?


– Spirituális könyveket olvasok. Minden olyan téma érdekel, amit az életben fel tudok használni. Íródik egy egészséges hozzávalókból készíthető süteményes szakácskönyvem is, de még nem tudom, hogy mikor tudom befejezni. Közben folyamatosan keresem azokat a partnereket, akiknek adományaiból tudjuk segíteni a rászorulókat. A Sole-Mizo közép-keleti igazgatóságát is én kerestem meg azzal, hogy 417 rászoruló él Algyőn és környékén. A vállalat 1800 Túró Rudit és tejfölt adott, amit kivittünk az embereknek. Megéri ezzel foglalkozni, hiszen sok olyan ember van, aki szégyenből vagy félelemből egész életében nem mert kérni. Nem messze lakik tőlünk egy asszony, aki 42 éves koráig egyedül nevelte az értelmi fogyatékos fiát, de soha nem kért. Találkoztam olyan háromgyerekes anyukával, aki még a saját anyjától se kapott semmit életében. Nekik adni ételt, vitamint vagy ruhaneműt, amiért cserébe az ember nyakába borulnak: ez mindent megér.


– Mik az idei tervei?


– Április 30-ára szeretnénk egy egész napos egészségfesztivált tartani Algyőn. Úgy tűnik, hogy sok ismert celeb is el tud jönni az eseményre. Hevesi Tamás zenész például a cukorbetegségről tart majd előadást, hiszen ő is ezzel küszködik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!