Szeged és környéke

2016.03.24. 14:16

Nem telepítenek migránsokat Szegedre

Óriási vihart kavart Szegeden Martin Schulz Stern magazinban megjelent interjúja. Az EP elnöke ebben azt mondta, hogy ,,Szeged egy elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni". A Fidesz-L. É. T. és a Jobbik szerint ez migránsbetelepítést jelent. A polgármesteri kabinet szerint az EP elnöke a szegediek emberségességére utalt.

K. G. G.

Szeged egy „elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni" – mondta [namelink name="Martin Schulz"] német szociáldemokrata Európai Parlament (EP) elnök a német Stern magazinnak adott szerdai interjújában.


– A gazdasági bevándorlók áradatával növekszik a terrorfenyegetettség. Biztonságban lehetünk, ha olyan kijelentéseket hallunk, amit Martin Schulz tett? – kérdezte [namelink name="Kothencz János"] (Fidesz–L.É.T.) önkormányzati képviselő a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján a német politikus szavaira reagálva. [namelink name="Mihálffy Béla"] fideszes önkormányzati képviselő szerint a kijelentésből gyanítható, hogy az EP elnöke a háttérben már megegyezett [namelink name="Botka László"] szegedi polgármesterrel arról, hogy Szeged szívesen befogad migránsokat.

Így jelent meg a Stern-ben


A Stern magazinban – nyersfordításban – az alábbi riporteri kérdés hangzott el Martin Schulzhoz: „Nem lenne értelmesebb inkább nem erőltetni, hogy a menekültek egy idegenellenes társadalomba kerüljenek, mint például a magyar vagy Szász-Anhalt tartomány? Az EP elnök erre mondta, hogy Szász-Anhalt tartományban is sok olyan város van, amely szívesen fogadja a menekülteket. „Egyébként csakúgy, mint Magyarországon. Nemrégiben Szegeden jártam, ami egy derék baloldali város. Oda lehet küldeni bármelyik menekültet" – mondta.


A jobboldali politikusok kijelentették, hogy ebből Szeged nem kér, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazási gyűjtőívet már 30 ezren írták alá a városban. A Fidesz–L.É.T. politikusai nyílt levélben fordulnak Martin Schulzhoz és Botka Lászlóhoz, amelyben magyarázatot várnak arra, hogy milyen háttéralkuk születtek a határsértők betelepítéséről a városba.

 

– A Jobbik szegedi szervezete úgy értelmezi Martin Schulz kijelentését, hogy Botka László polgármester a szegediek nevében bármelyik menekültet befogadja – [namelink name="közölte Tóth Péter"]. A Jobbik megyei elnöke szerint a szegedi polgármesternek ki kell állnia, és tisztáznia kell, hogy mit ajánlott fel az Európai Parlament elnökének.


A szegedi polgármesteri kabinet szerint szó sincs háttér-megállapodásról. – Martin Schulz Szeged említésekor feltehetőleg arra utalt, hogy a város polgárai példaértékű humanitárius segítséget adtak a menekülteknek. Ellátták őket ivóvízzel és ennivalóval ahhoz, hogy a városon való áthaladásuk konfliktusok nélkül történjen – reagáltak a Fidesz–L.É.T. és a Jobbik szavaira.


A polgármesteri kabinet véleménye szerint a szegediek emberséges és európai magatartása nemzetközi elismerést vívott ki. – Felháborító, hogy a brüsszeli támadás utáni gyászt és megrendülést a helyi Fidesz–Jobbik a városvezetés elleni hazug és alaptalan támadásra használja fel – közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!