Szeged és környéke

2016.04.28. 18:42

A kényelmet fizetjük meg

Szeged - Mos vagy mosat? - kérdeztük olvasóinktól. Annak jártunk utána, megéri-e minden hétvégén lemosni a kocsit, vagy jobban járunk, ha néhány ezer forintért profikra bízzuk a munkát.

Arany T. János

Gőzzel mosnak


A környezetbarát szárazgőz a leghatékonyabb tisztítási eljárások egyike. Víz- és energiaigénye töredéke a hagyományos mosóberendezéseknek, az alapmosáshoz vegyszert sem igényel. Érdekes látvány, ahogy a sűrű gőz gomolyog az autó körül. A Honvéd téri Gőzöld autómosóban 3000 forintért mossák le és takarítják ki az autót.

A cikk írásakor 107 olvasónk válaszolt arra a kérdésünkre, maga mossa otthon, kézi mosóba viszi, vagy profi szakemberekre bízza autóját. Több szegedi mellett egy vásárhelyi mosó is kapott szavazatot.


Kézi mosók közül az Agip-kutakon lévőket, gépi mosók esetében az ÖMV-kutakon lévőket dicsérték olvasóink. Vannak olyan autótulajdonosok is, akik a saját kezük munkájára esküsznek, és otthon mossák le a járművet.


Istvánnal a Szabadkai úton lévő kézi mosóban találkoztunk. – Szeretem az autómat, de el kell érnie a mocsoknak egy bizonyos szintet, ami már az én szememet is bántja. Az utolsó csepp volt a pohárban, amikor egy ismerősöm az utcán a kezembe nyomott hatszáz forintot, hogy mossam már le a Cliót. Nem volt elég, egy ezrest hagytam itt – mondta.

 

A kényelmet fizetjük meg. Fotó: Kuklis István (galéria)

[namelink name="Farkas Ilona"] a kényelmet szereti. – Társasházban, panelban az utcán tilos autót mosni. Időm sincs rá, kényelmesebb elvinni a mosóba. Összegben annyi, mintha összevásárolnám a tisztítószereket. A kézi mosóban vizes és koszos leszek, idétlenkedik ott az ember, ahhoz is érteni kell. Nem véletlen, hogy nem látni ott nőket – magyarázta. Ilona évente kétszer, gumicsere előtt viszi el Škoda Fabiáját a mosóba, ahol 4200 forintért mossák le és takarítják ki.


Egy komplett otthoni autóápolási szett – sampon, műanyagápoló, keréktárcsa és felnitisztító, kendő, kefe – 10-15 ezer forintba kerül. Ha minden héten lemossuk az autót, ez másfél hónapig elég. A szakember szerint az idő a legfontosabb tényező. [namelink name="Homolya István"], a Nova mosó vezetője szerint a mosókban a kényelmet kell megfizetni. – A külső-belső tisztítással (4000 forint) három ember egy óra alatt végez. Ugyanez egy átlagembernek 3-4 óráig tartana – mondta.


Körülbelül ugyanennyi ideig tartott a novásoknak a legmocskosabb jármű megtisztítása. Egy rendkívül szennyezett kacsaszállító pick-up volt a legnagyobb kihívás, amelynek az üléseit is ki kellett szedni a takarításhoz. De így járt egy másik kocsi is, amelynek a csomagtartójába halászlé ömlött ki, befolyt a hátsó ülés alá is, és bele is poshadt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!