Szeged és környéke

2016.04.29. 20:48

Erdős István: Minden Cserepes sori döntésemért vállalom a felelősséget

Szaunát üzleti célból vásárolt. Munkaszerződése kötelezte képzésekre, és nem foglalkoztatta az oktatók vallása - reagált az őt ért vádakra a Cserepes sori piac leváltott igazgatója.

Dombai Tünde

– 2008 őszén válsághelyzetben vettem át a cégvezetést, és valóban kötöttem olyan alkukat a bérleti díjaknál, amelyekre akkor szükség volt – mondta az új igazgató vádjaira reagálva a Cserepes sori piac négy hónapja menesztett igazgatója.


[namelink name="Erdős István"] megjegyezte, arra törekedett, hogy egyensúlyt találjon a kereskedők fizetőképessége és a tulajdonosok nyeresége között. A kereskedők kérésére áll elő a saját nézőpontjával, és hogy ne maradjanak megválaszolatlanul a kijelentések. A korábbi cégvezető hozzátette, egységes bérleti rendszert alakított ki, ami nyilvános volt és megfelelt a piaci rendtartásnak. A számlák minden díjbefizetést igazolnak.


Tréningen jött ötletek


– Kilenc év alatt összesen egymillió forintot költöttünk valamennyiünk oktatására. Ha leosztjuk évekre, még szégyellem is magam, hogy túl keveset áldoztam ilyen célra – tért át a túlzott költekezés vádjára. – Az, hogy én vagy máskor egy munkatársam tréningeken vettünk részt, nem csak azt jelentette, hogy képeztük magunkat. Több ügyfelet is szereztünk ilyen alkalmakkor, akik később évi több százezer forintot hagytak a piacon. De jó néhány jövedelmező ötlet is onnan származott. Mint a ralibajnokság vagy a kirakodóvásár, amelyekkel a piacot jó színben sikerült feltüntetni a térképen. Az eredmények pedig magukért beszélnek. A trénerek vallását illetően: nem életszerű, hogy a szakmában megkerülhetetlen szakemberektől megkérdezzem, milyen felekezethez tartoznak. A trénerek és az én vallásom is magánügy. Különben a munkaszerződésem kötelezett, hogy a lehető legmagasabb szinten képezzem magam.


Követelték a névsort


A szauna és erőgépek vásárlásáról, és általában a piacigazgatóság padlásterének átépítéséről a volt cégvezető elmondta: üzleti célból történt. Két éve 3 millió 740 ezer forintba került az első ütem egy reménybeli bérlő kedvéért. A bérlő, bár valóban a fűtés hiánya miatt mondta fel a szerződést, tavasszal tovább bérelte a helyiségeket egészen addig, amíg az önkormányzat delegáltja nem követelte a vendégkörének a névsorát. Az egész építkezést egyébként a felügyelőbizottság hagyta jóvá. A testületben pedig ott ült az önkormányzat két képviselője is.


– Addig nem volt gond, amíg egy éve a politika nem kezdett beleszólni a cég ügyeibe – hangsúlyozta Erdős István. – Tavaly május végén [namelink name="Szentgyörgyi Pál"] gazdasági alpolgármester taggyűlésen gratulált az elért eredményeinkhez. És a korábbi években is minden tulajdonos elismerte a munkánkat. Furcsa mód ez év végére megváltozott. Én most sem menekülök. Persze nem esik jól, hogy utólag leértékelik a munkám, de láttam, mi történt más önkormányzati cégeknél, miért lenne velem másképp. Munkaügyi bírósághoz fordultam a kft.-vel szemben az eltávolításom miatt.


Kijár vásárolni


– 2005-ben a törvény lehetővé tette, hogy a nem lakás célú ingatlan bérbeadása tárgyi adómentes lehet – tette hozzá arról, miért nem fizettek áfát eddig a bérlők. Mivel a kereskedők zöme nem igényelt volna vissza áfát, az akkori cégvezetés ügy döntött, hogy nettó bérleti díjakat szed. Hat éve, mielőtt elkezdte fejleszteni a piacot, az igazgató ismét megkérdezte a tulajdonosokat, áfakörbe lépjen-e a cég, ám az áremeléssel járna. Akkor a taggyűlés úgy döntött, nem változtat. A volt igazgató elárulta, ha ideje engedi, most is kijár vásárolni a Cserepesre. Követi az eseményeket, de kommentálni nem kívánta, mondván, nem lenne elegáns.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!