Szeged és környéke

2016.04.26. 14:00

Kalmár Ferenc is nyert a kormány által kiírt napkollektor-pályázaton

Szeged - Kalmár Ferenc miniszteri biztos is kapott több százezer forint állami támogatást napkollektorra, amit már fel is szereltek az újszegedi házára.

Szabó C. Szilárd

A biztos havi bruttó 748 ezer forint


Kíváncsiak voltunk, mennyi miniszteri biztosként Kalmár Ferenc illetménye, de a sajtóosztály közölte, ez közérdekű adatigénylésnek minősül. Tizenöt napon belül megküldik a választ, ha írunk egy általuk megadott címre. Amikor tavaly kinevezték biztosnak Kalmárt, megírta a szegedma.hu portál, hogy a szegedi politikus posztja a helyettes államtitkári rangnak felel meg, illetményét is e szerint állapítják meg, ami havi bruttó 748 ezer forint.

Öt kormánypárti politikus is nyert a kormány napkollektor-pályázatán – írta meg a Blikk. A dél-békési fideszes országgyűlési képviselő, [namelink name="Simonka György"] felesége két házra is szereltetett napenergia-gyűjtőt, miután 1,6 millió forintot nyert a pályázaton. Simonka a lapnak azt mondta: „akkor lett volna probléma, ha a felesége azért nem nyerhetett volna, mert képviselő házastársa". Azt nyilatkozta, azért kértek két házra is támogatást, mert „mindkettőben a meleg vízen akartak spórolni".


A szegedi Kalmár Ferenc is az öt kormánypárti politikus közé tartozik, aki napenergia-gyűjtőre nyert állami támogatást. Kalmár saját néven pályázott. A KDNP-s politikus 2010 és 2014 között egy időben volt országgyűlési és önkormányzati képviselő. A 2014. februári vagyonnyilatkozata szerint országgyűlési képviselőként havi bruttó 1 millió forintot, önkormányzati képviselőként pedig bruttó 212 ezer forintot keresett. Kalmár jelenleg Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos.

 

Kalmár Ferenc. Fotó: MTI

Kalmár Ferenc. Fotó: MTI

 A fizikus és villamosmérnök végzettségű politikus kérte, hogy a munkahelyére, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályának küldjük el a kérdéseinket. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte erkölcsileg elfogadható-e, hogy kormánypárti politikus is indul a kormány által kiírt pályázaton, felszereltette-e már a napkollektorokat a szegedi házára, és sikerült-e vele energiát spórolnia.


Kalmár a minisztérium sajtóosztályán keresztül arról tájékoztatta lapunkat, hogy 2009-ben költözött a családjával az általuk épített házba. (Ez a 140 négyzetméteres ház Újszegeden áll a Torockói utcában Kalmár vagyonnyilatkozata szerint – a szerk.). A politikus azt írta, hogy a költözést követő években műszaki szakemberek javasoltak a családnak energiafelhasználást csökkentő megoldásokat. Ezek egyike volt két napkollektorpanel felszerelése, amelyek kivitelezésével egy építkezési vállalkozót bízott meg Kalmár Ferenc.


„Ők tájékoztattak arról, hogy pályázaton keresztül támogatást lehet igényelni az ilyen típusú energiafelhasználást csökkentő beruházásokra. A cég vállalta a teljes ügyintézést és a kivitelezést is. A tájékoztatás alapján a céget megbíztam a teljes ügyintézéssel. Néhány hónap elteltével tájékoztattak arról, hogy az általuk írt pályázat több más pályázattal együtt sikeres lett, és a szerelést elvégezték. A kivitelezés 3-4 évvel ezelőtt történt meg. Így ez a pályázat a 4000 nyertes pályázat egyike volt" – válaszolta kérdéseinkre [namelink name="Kalmár Ferenc"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!