Szeged és környéke

2016.04.06. 19:30

Már nem oszt házszámot a földhivatal

Szeged, Algyő - Nem biztos, hogy az állampolgár a hibás, ha nem tud bejelentkezni az új lakásába. Hónapokat várhat, mire megtudja, mi a pontos címe. Ez az árnyoldala a másfél éve működő központi címregiszternek.

Fekete Klára

– Tavaly adtam el egy új házat Algyőn, és amikor az adásvételi szerződést fogalmaztuk, kiderült, hogy nincs házszámom – mondta [namelink name="Hódi Szabolcs"]. – Pontosabban a lakcímkártyám szerint volt utcám és házszámom, csak a tulajdoni lapon nem szerepelt. Bementem az algyői önkormányzathoz, beadtam egy úgynevezett lakcímigénylést, de még mindig nem kaptam meg. Azért kezdtem el én intézkedni, mivel az adásvételi szerződésben bevállaltam a vevő helyett.

Elhúzódhat a feltöltés

Felülvizsgálat alatt


– Majdnem szívrohamot kaptam, amikor a tulajdoni lapomon azt olvastam, hogy „felülvizsgálat alatt" – mondta egy ismerősöm. A magyarázat a következő: azoknál az ingatlanoknál, ahol még nem történt meg a központi címregiszterből a felülvizsgálat és a címadatok elektronikus átvétele, ott ez a megjegyzés szerepel.

Kiderült: 2015. január 1-jétől egy új jogszabály alapján országos egységes és közhiteles központi címregisztert (KCR) hoztak létre. Ebbe a rendszerbe töltik fel az önkormányzatok a címadatokat, a KCR munkatársai pedig legvégül rávezetik a tulajdoni lapra a valós házszámot. A folyamat ennyire hosszadalmas is lehet.


– A 2015 előtti időkben, ha valaki vett egy lakást, az adásvételi szerződés alapján a lakcímkártyáját is kiállították az önkormányzatnál – magyarázta el egy szegedi ügyvéd.


– Ha új társasházat építettek, kikérték az önkormányzattól az utcanevet és a házszámot, erről az illetékes iroda hozott egy határozatot, ami alapján a földhivatal bejegyezte a tulajdoni lapra a lakcímet. Most viszont a tulajdoni lapon csak egy helyrajzi szám szerepel: a lakók hónapokig lesik, mikor jelenik meg rajta a cím.

Földszint vagy emelet?

Erdődi Gabriella, a szegedi önkormányzat főtanácsosa elmagyarázta: valóban, az új jogszabály szerint 2015. január 1. óta a földhivatal már nem adhat címet, a tulajdoni lapokon a „címképzés alatt" kifejezés olvasható. – A földhivatal a főjegyzőnek küldi el a határozatát, majd a polgármesteri hivatalban elindul a munka: megállapítjuk, mi a cím, ezt bevisszük a KCR-be, a központi címregiszterbe. Így nem fordulhat elő az, ami korábban gyakran megesett, hogy más szerepelt a lakcímkártyán, és más a tulajdoni lapon. Volt, hogy valaki úgy jelentette be magát a lakcímbejelentő lapon, hogy az első emeleten lakik, mivel pár lépcsőt mennie kellett, holott a földszinten helyezkedett el a lakás.

Elsőbbség az újaknak

A főtanácsos szerint az jó, hogy a központi címregiszterrel ki lehet szűrni a korábbi hibákat. A gondot az okozza, hogy az ügyintézők nemcsak az új címre várakozókat szolgálják ki, de felül kell vizsgálniuk a régi lakcímeket is, és ez nagyon sok idő. A szegedi városházán abban segítenek az ügyfeleknek, hogy előre veszik az új építésű házakat a „címképzésben".


(Nyitóképünk illusztráció - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!