Szeged és környéke

2016.04.07. 08:30

Mégse kell szellőző a panelkonyha ablakán

Csongrád megye, Szeged - Fellélegeztek az emberek, amikor azt olvasták, hogy egy rendeletmódosítás miatt a jövőben már nem kell kilyukasztani a panelkonyha falát és ablakát. Még nem tudni, korán örültek-e, az Égáz-Dégáz szerint enyhült a szigor.

Fekete Klára

Amiért Péter fizetett


Az új tűzhely és konyhabútor árán felül a gáztervezés körülbelül 40 ezer forintba, a páraelszívó 15–20 ezerbe, a falfúrás 20 ezerbe, a konyhaablak résszellőzője mintegy 10 ezer forintba is kerülhet. Villanyszerelő oldja meg azt, hogy össze legyen kötve a gázvezeték mágneskapcsolója és a szagelszívó bekapcsológombja, ami újabb 20 ezer forint.   

– Az ablakainkat tíz évvel ezelőtt cseréltük ki, akkor még nem volt kötelező a résszellőző a konyhában – mondta [namelink name="Horváth Lajosné"].


– Amikor a panelprogramban  új nyílászárókat építettek be az egész házban, a mi ablakunkba is belemarták a szellőzőt, ez volt az előírás. Feleslegesnek tartottam, hiszen nyitott ablaknál főzök. Csak a hideg dől be rajta.


Úgy tudjuk, március 1. óta a panellakások konyhaablakába már nem kötelező résszellőzőt szerelni. Egy idei nemzetgazdasági miniszteri rendelet módosított a Műszaki Biztonsági Szabályzaton. Ebben az áll, hogy a legfeljebb 11 kW névleges hőterhelésű gáztűzhely esetében, ha a helyiség 10 köbméternél nagyobb légtérfogatú, és legalább egy szabadba nyíló ablaka vagy ajtaja van, akkor a helyiség levegőellátása és szellőzése megfelelő.


A leírás az egyszerű ember logikája szerint ráillik a panelkonyhákra, amelyekben a tűzhelyek 6–7,5 kilowattosak, 10 légköbméternél nagyobbak, valamint ablakuk is van.

 

Horváth Lajosné mindig nyitott ablaknál főz. Fotó: Kuklis István

Horváth Lajosné mindig nyitott ablaknál főz. Fotó: Kuklis István

A rendeletet Péter is így értelmezte, ezért most bosszankodik. Februárban ugyanis a panellakásába konyhabútorba beépíthető tűzhelyet vásárolt. Mivel áthelyezte a tűzhelyet, meg kellett terveztetnie a szerelést: előírták neki, hogy égéstermék-elvezető készüléket, vagyis szagelszívót szereljen fel, a készülék szellőzéséhez a panelt fúrassa ki,  az ablakba pedig vágasson szellőzőt. Ez egy csomó pénzébe került.


Mi az igazság? – A rendelet új, mindenki most kóstolgatja. Mi is tanulmányoztuk, noha a kéményseprőszakmát nem érinti – mondta [namelink name="Lajkó László"], a Szegedi Kéményseprőipari Kft. kirendeltségvezetője. – Szerintem nem lehet azt kijelenteni, hogy a jövőben már nincs szükség a konyhai szellőzőnyílásokra vagy a páraelszívóknál a levegő-bevezető nyílásokra. Mivel a rendelet szerint a gázhálózat átalakítását meg kell terveztetni, a gáztervező elő fogja írni az összes szellőzőt a biztonság érdekében. Rátolják a felelősséget a gáztervezőkre.


Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.-től a következő választ kaptuk: „A jogszabály szerint amennyiben a leírt követelmények maradéktalanul teljesülnek (11 kW-nál nem nagyobb teljesítményű tűzhely, 10 légköbméternél nagyobb konyhaméret, meglévő ablak), úgy a tűzhely légellátása miatt résszellőző felszerelése nem szükséges. A rendeletmódosítás a panellakásokra vonatkozhat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!