Szeged és környéke

2016.04.04. 09:50

Rövidülhet a várólista az MRI-vizsgálatoknál

Bevonják a betegellátásba a PET CT-t, és lesz még egy MRI-gép Szegeden - ezt hozza a városnak az országosan 5 milliárd forint összértékű diagnosztikai kapacitásbővítés. Az onkológiai diagnosztikát segítő új műszert már májustól használják, a második MRI-re viszont nyár végéig kell várni.

Timár Kriszta

Ötmilliárd forintot fordít idén az egészségügyi államtitkárság a nagy értékű képalkotó diagnosztikai kapacitások bővítésére. Az áprilistól felhasználható összeget jellemzően PET CT-, MRI- és hagyományos CT-vizsgálatokra fordítják majd. Szegeden két új berendezés kapott kvótát: beállítanak egy újabb MRI-gépet, és végre a betegek számára is elérhetővé válik a városban a PET CT.


[namelink name="Leitner György"], a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat végző Diagnoscan Magyarország ügyvezetője elmondta: a PET CT-t egy éve a cég már telepítette Szegeden, ám azt eddig csak klinikai vizsgálatokra és kutatásra lehetett használni. – Az, hogy a betegellátásba is bevonható lesz, hatalmas előrelépés, hiszen az onkológiai diagnosztikának ez a berendezés az egyik sarokköve. Eddig az ilyen vizsgálatokért a fővárosba kellett utazniuk a betegeknek.


MRI-gép van már a klinikán, most egy új berendezés érkezik mellé, amelyet az egyetem uniós forrásból vásárolt meg. – A már működő másfél teslás műszer mellett így lesz egy háromteslás is a klinikán. Mindkettővel más- más vizsgálatokat lehet optimálisan végezni, az új gép például a neurológiai diagnosztikához lesz ideális – mondta Leitner György.


A PET CT valószínűleg már májustól „munkába áll", az új MRI-gép azonban csak később. A nyolctonnás berendezés telepítése időigényes: építeni kell köré megfelelő helyiséget. Az ügyvezető elmondta: az új részleg kialakítása már folyamatban van, nyár végére talán elkészül. – A megnövelt kvóta azonban addig is segítséget jelent majd, ugyanis a már működő gépen is remélhetőleg több vizsgálatot tudunk elvégezni. Erről most folynak a tárgyalások – tájékoztatott Leitner György. Ez pedig a várólista rövidülését hozhatja.


Hogy ez milyen hosszú, azt saját tapasztalatból próbáltuk ki. Pénteken ebédidőben akartunk időpontot kérni – akkor azonban már erre nem is volt lehetőség. Az ügyintéző kedvesen arról tájékoztatott, hogy már beteltek a kiosztható helyek, amelyeket egyébként aznap reggel kezdtek el feltölteni. Május 2-án, vagyis egy hónap múlva kell újra telefonálnunk, akkor kezdik el vezetni az augusztusi előjegyzést. Ideális esetben is tehát legalább négy hónapot kell várnia a vizsgálatra annak, akit most utalnak be – és időpontot is csak azok kapnak, akik elég gyorsak, egy hónapnyi hely ugyanis az ügyintéző tájékoztatása szerint néhány óra alatt betelik.

Kezelésekre, műtétekre is lesz pluszpénz


Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azt is bejelentette, hogy további kétmilliárd forint áll az E-alap céltartalékából rendelkezésre. Ebből nagy értékű műtéti eljárásokat, egynapos sebészetet, járóbeteg-ellátásokat, addiktológiai és pszichiátriai rehabilitációs kezeléseket finanszíroznak majd. Ha a kormány rábólint a céltartalék felhasználására, akkor ez az összeg május-júniustól áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!