Szeged és környéke

2016.05.03. 08:28

A Deákot vezetné a kisteleki KLIK-igazgató

Szeged - Azonnal ki kellett volna zárni Faragó Klára kisteleki tankerületi igazgatót a szegedi Deák- gimnázium direktori székéért folyó versenyből, mert nem adta be időben az erkölcsi bizonyítványát. A szegedi KLIK igazgatója szerint ez nem probléma, a miniszter pedig még nem válaszolt az aggódó tanároknak.

Szabó C. Szilárd

Faragó Klára nem válaszolt


Faragó Klárától azt kérdeztük írásban, miért gondolja úgy, hogy a futballtagozatot kellene fejleszteni a Deákban, illetve hogyan kezeli a személyével szembeni nagy ellenállást, ha a miniszter mégis őt választja igazgatónak. Tőle sem kaptunk választ lapzártánkig.

Még nem kaptak választ a Deák Ferenc Gimnázium tanárai Balog Zoltántól. Azért írtak levelet az oktatásért felelős miniszternek, hogy felhívják a figyelmét egy törvénysértésre.


Március 30-áig lehetett beadni a pályázatokat a Deák igazgatói posztjára. A kiírás szerint a pályázóknak a szakképzettséget és szakmai gyakorlatot igazoló dokumentumok mellett be kellett nyújtaniuk az erkölcsi bizonyítványukat is. Ez törvényi feltétele volt az érvényes pályázatnak. A kiírásban felhívták a jelentkezők figyelmét arra, hogy a pályázati határidő lejárta után nincs lehetőség a hiánypótlásra. Hárman pályáztak: [namelink name="Kis Gábor"] jelenlegi igazgató, [namelink name="Gáspár Róbert"], az iskola angoltanára, valamint [namelink name="Faragó Klára"], a KLIK kisteleki tankerületének igazgatója.

 

A gimnázium bejárata. Ki lesz a befutó? Fotó: Török János

A gimnázium bejárata. Ki lesz a befutó? Fotó: Török János

A pályázatokat előkészítő bizottság jelezte Plesovszkiné Ujfaluczki Juditnak, a KLIK szegedi tankerületi igazgatójának, hogy Faragó Klára pályázata formailag hibás, hiányzik az erkölcsi bizonyítványa, csupán az iratot kérő küldemény postai feladóvevényét csatolta. A gimnázium intézményi tanácsa szerint nem mondhatnak véleményt és nem szavazhatnak az iskolai közösségek Faragó Klára pályázatáról, mivel az nem felel meg a formai követelményeknek.

 

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit nem válaszolt


Megkérdeztük Plesovszkiné Ujfaluczki Juditot, miért döntött úgy, hogy befogadható Faragó Klára pályázata, ha az nem felelt meg a formai követelményeknek, de a szegedi tankerületi igazgató lapzártánkig nem válaszolt írásban feltett kérdésünkre.

[namelink name="Plesovszkiné Ujfaluczki Judit"] ebben nem látott problémát. Csak annyit írt a renitens gimnáziumból – a Deák elsőként csatlakozott a megyéből a miskolci tanárok lázadó mozgalmához – érkező felvetésekre: befogadható Faragó Klára pályázata. Így elindult az elbírálási eljárás.


Véleményezték a pályázatokat a tantárgyi munkaközösségek. Többen is kiakadtak, hogy Faragó Klára azt a futballtagozatot fejlesztené a két tannyelvű gimnáziumban, amit már kétszer szeretett volna megszüntetni tantestületi egyetértéssel a jelenlegi intézményvezetés, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.


A nevelőtestület 76 tagjából hárman támogatták Faragó Klára pályázatát, a személyét pedig csak egy alkalmazott. Ez azonban nem nyugtatta meg a tanárokat, akik nem szeretnének úgy járni, mint a Fodor-kollégium közössége. A Fodorban senki sem szavazott Konkoly Bélára, mégis őt nevezték ki igazgatónak (Egy szavazatot sem kapott, mégis ő lett az igazgató, 2016. február 13.). Ezért levelet írtak Balog Zoltánnak. A pályázati kiírás szerint a miniszternek legkésőbb június 17-éig döntenie kell, ki legyen az elkövetkező öt évben, 2021-ig a Deák gimnázium igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!