Szeged és környéke

2016.05.06. 08:30

Cigiárban árulják az édes epret

Szeged- Minden földi jóval telepakolhatjuk hűtőszekrényünket és kamránkat egész hónapra, ha úgy döntünk, hogy a cigarettavásárlásra szánt havi pénzünket egészséges ételekre költjük. Epervásárláskor a szánk íze is édesebb lesz.

K. G. G.

– Szeretek sütni-főzni, amihez a legtöbb alapanyagot a piacon vásárolom meg. Cigi vagy eper? Egyértelműen a gyümölcsöt választom – mondta [namelink name="Beremeni Boglárka"].

Két csekkre elég füstölnivaló


Egy doboz cigarettában ma 19 szál van. Egy közepesen erős dohányos ennyi füstölnivalót két nap alatt szív el, így egy hónapban 15 pakli cigit kell vásárolnia. Ez egy 1090 forintos cigaretta esetében 16 ezer 350 forinttal könnyíti meg pénztárcáját. Ennyi pénzből egy panelházban élő dohányos közüzemi számlái közül – gáz, villany, hideg víz és hő – jól sakkozva kettőt tudna kifizetni.


A fiatal szegedi nő a környékbeli települések őstermelőinek áruit keresi leginkább, tegnap epret, paprikát és paradicsomot vásárolt. Boglárka nem cigizik, így nem érinti az az adótörvénycsomag tervezet, miszerint a legolcsóbb legális cigaretta doboza jövő év végére 1300 forintra drágul. A füstölés már ma is költséges szenvedélynek számít. Egy középkategóriás cigaretta dobozáért a dohányboltokban 1090 forintot kell fizetnünk.


A KSH tavalyi adatai szerint a magyar nők negyede, míg a férfiak harmada dohányzik rendszeresen – ez a felnőtt lakosság 29 százaléka. Pedig a nemdohányzók védelméről szóló törvény szerint már több mint négy éve tilos dohányozni zárt helyeken, busz- és villamosmegállókban, óvodák, iskolák, kórházak öt méteres körzetében. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont felmérései szerint az említett intézkedések hatására a dohányzók aránya a felnőtt lakosság körében nagyjából 10 százalékkal csökkent, de még így is sokan füstölögnek.

 

Az újabb áremelés hatására vélhetően ismét többen szoknak majd le a pöfékelésről, ám lapunk szerdai felmérése azt bizonyítja, hogy a dohányzók többsége csak akkor tenné le a cigit, ha 1500 forint fölé emelkedne az ára.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!